Ion Manolescu va participa, în calitate de scriitor invitat, la două evenimente organizate de KulturKontakt Austria şi Institutul Cultural Maghiar. Primul eveniment va avea loc marţi, 20 noiembrie 2012, de la ora 19:30, la Literaturhaus Wien şi va constitui prezentarea unei antologii de literatură est-europeană, intitulată „Grenzverkehr”, manifestare ce va include şi un spectacol de lectură în limba română şi germană. Al doilea eveniment va avea loc vineri, 23 noiembrie, de la ora 14:00 în cadrul Târgului Internaţional de Carte de la Viena, la standul Institutului Cultural Maghiar, unde Ion Manolescu, alături de actorii invitaţi, va citi în faţa publicului vienez fragmente în română şi germană alese din aceeaşi antologie.
Antologia „Grenzverkehr” abordează tema literaturii „de graniţă” şi percepţia publicului şi a scriitorilor legată de spaţiul cultural natal şi de spaţiul cultural occidental în Europa ultimilor 20 de ani. La evenimentul organizat de Institutul Cultural Maghiar, în cadrul Târgului de Carte de la Viena, vor mai participa scriitorii Youriy Datchev, autor premiat pentru dramaturgie, scenariu şi actorie în Bulgaria, alături de Tanja Stupar-Trifunovic, unul dintre cei mai importanţi scriitori din Bosnia şi Herţegovina.
Ion Manolescu a mai fost invitat anul acesta şi la Targul de Carte de la Paris (Salon du livre), la iniţiativa ICR Paris, în calitate de scriitor participant la masa rotundă pe tema călătoriei în literatură. La eveniment au mai fost invitaţi Ioana Both, Gabriela Adameşteanu şi Matei Vişniec.
Ion Manolescu (n. 1968) este unul dintre cei mai importanţi scriitori români de după 1989, conferenţiar dr. în Departamentul de Studii literare din cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti. Autor specializat în studiul literaturii interbelice şi contemporane. Dintre domeniile recente de interes academic: literatura cyberpunk, benzi desenate, modele de psihologie cognitivă cu aplicaţie literară.
Printre ultimele volume publicate: Benzile desenate şi canonul postmodern, (Cartea Românească, 2011), volum apreciat cu premiul Salonului Internaţional al Benzii Desenate, ediţia a XXI-a, Constanţa, acordat de Asociaţia Bedefililor din România şi Alliance Française de Constanţa (2011); Romanul Derapaj, (Polirom, 2006), volum apreciat cu menţiune în cadrul competiţiei internaţionale dotate cu premiul Eastern European Literature Award, distincţie acordata de KulturKontakt Wien şi Bank Austria Literaris Wien (2008), Premiul SF& Fantasy „Vladimir Colin”, Bucureşti (2007), Premiul revistei Tomis, Constanţa (2007), Premiul special al redactorilor revistei Observator cultural, Bucureşti (2007); O lume dispărută. Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (coautor, Polirom, 2004); Explorări în comunismul românesc (coautor, Polirom), premiul revistei Cuvântul pentru „studii culturale”; Videologia. O teorie tehno-culturală a imaginii globale (Polirom, 2003). Premiul Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România (ALGCR) pentru cel mai bun volum de teorie literară al anului 2003.
KulturKontakt Austria este un centru cultural specializat în promovarea culturii şi educaţiei, geografic concentrat pe statele Europei Centrale şi de Est, susţinut de Ministerul Culturii, Artelor şi Educatiei din Austria. Ion Manolescu a câştigat în 2009 o bursă de rezidenţă oferită de KulturKontact.