Vineri, 9 noiembrie 2012, ora 10:00, la sediul Primăriei Sectorului 2 Bucureşti, a avut loc decernarea Premiilor Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti (ASB) pentru anul editorial 2011. Este pentru a opta oară consecutiv când dl. Neculai Onţanu, primarul sectorului 2, finanţează aceste premii. Juriul a fost format din acad. Eugen Simion (preşedinte), Dan Mircea Cipariu, Horia Gârbea, Lucia Verona şi Radu Voinescu. Premiul “Opera Omnia”, decernat de Primăria Sectorului 2, în consens cu juriul ASB, i-a revenit scriitorului Ion Horea, iar premiile acordate de Asociaţia Scriitorilor Bucureşti au revenit următorilor scriitori: Premiul pentru Poezie: Ioan Es. Pop („Unelte de dormit” , Editura Cartea Românească); Premiul pentru Proză: Octavian Soviany („Viaţa lui Kostas Venetis”, Editura Cartea Românească) şi Eugen Şerbănescu („După-amiază cu o nimfomană pe vîrful muntelui Parâng”, Editura Polirom); Premiul de Critică şi Istorie literară: Nicolae Mecu („George Călinescu faţă cu totalitarismul”, Editura Dacia XXI); Premii speciale: Eugen Suciu („Motanul”, Editura Cartea Românească, viziunea grafică Mircia Dumitrescu) şi Bogdan Hrib („Ucideți generalul” – Editura Tritonic); Teatru: Radu F. Alexandru („Teatru – Labirint”, Editura Unitext a UNITER); Debut: Critică şi istorie literară: Ioan Cristescu („Dramaturgia lui Radu Stanca”, Editura Muzeului Naţional al Literaturii Române) şi Bianca Burța-Cernat („Fotografie de grup cu scriitoare uitate”, Editura Cartea Românească). Nu s-au acordat premii la secţiunile: Cartea pentru copii şi Traduceri.
Evenimentul a debutat cu o prezentare făcută de Horia Gârbea, Preşedintele ASB: “După cum se ştie deja, Premiile acordate de Asociaţia Scriitorilor Bucureşti sunt printre cele mai prestigioase. (…) Ca în fiecare an, juriul a avut o misiune dificilă. Mă bucur că avem prilejul ca, în ciuda vicisitudinilor timpurilor, valorile să fie recunoscute. Aşa cum ne-am obişnuit în fiecare an, domnul Onţanu va oferi Premiul “Opera Omnia” unui scriitor bucureştean, premiu care aduce o recunoaştere a întregii opere.”
Din partea ASB au primit medalii de onoare: Neculai Onţanu, Primarul Sectorului 2, acad. Eugen Simion, doamnele Ruxandra Garofeanu şi Mariana Georgescu din partea Primăriei sectorului 2, Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român, jurnalista şi scriitoarea Gabriela Vrânceanu-Firea-Pandele (sponsor al premiilor de debut).
“Este o mare onoare să găzduim şi să acordăm un sprijin Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. (…) Pe lângă Premiile ASB suntem implicaţi şi în finanţarea unor reviste culturale, a unor proiecte culturale. Este un lucru normal pentru o administraţie locală, pentru un primar să se implice în proiecte care ţin de educaţie.”, a spus Neculai Onţanu.
“Îmi place că a devenit un obicei să ne vedem aici, unde ne împărţim bucuriile. Apreciez oamenii pentru ceea ce fac, nu pentru ceea ce promit.”, a spus acad. Eugen Simion despre implicarea Primăriei Sectorului 2 în acordarea acestor premii. “În acest juriu s-a lucrat democratic; premiile nu au venit dintr-o partidă, nu s-au dus într-o singură direcţie.”, a completat acesta.
Scriitorul Ion Horea, Premiul “Opera Omnia”
“Cred că, într-adevăr, au fost distinse opere valabile, cred că au fost şi anul acesta premiaţi autori care o merită din plin. Venind la sfârşitul anului, aceste premii au rolul de a echilibra şi a certifica valoarea unor scriitori care le-au meritat în decursul anului dar, din diverse motive, nu au reuşit să le obţină în alte competiţii.”, a spus Horia Gârbea.
“Premiul “Opera Omnia” îi revine unui mare poet al Ardealului, bucureştean prin adopţie, un reputat şi minunat poet, care ne face de fiecare dată să ne amintim de resorturile cele mai profunde ale liricii.”, l-a prezentat Horia Gârbea pe laureat, poetul Ion Horea.
“Se vede că, ajuns în pragul senectuţii, trebuie să mai suport nişte poveri, că anii nu sunt de ajuns. Mai suport şi onoruri, şi cinstea confraţilor, şi preţuire, şi cuvinte de laudă.”, a spus poetul Ion Horea.
Octavian Soviany şi Eugen Şerbănescu, Premiul pentru Proză al ASB
“Nu puteam trece peste două volume remarcabile, care au fost onorate şi cu alte premii în acest an. Avem toată consideraţia pentru cei doi autori care au realizat nişte opere cu totul deosebite.”, a prezentat Horia Gârbea volumele.
“Atunci când obţii un premiu literar se cuvine să aduci în primul rând nişte mulţumiri. (…) Acest premiu vine la două zile după ce am ratat la mustaţă Premiul “Augustin Frăţilă”, despărţindu-mă doar 7 puncte de câştigător. (…) Mă întreb ce s-ar fi întâmplat cu mine dacă nu-mi apărea în cale Kostas Venetis…De-a lungul timpului, începând cu anul 1994, am luat 4 premii ale ASB. Mai rămâne să iau şi pentru dramaturgie.” (Octavian Soviany)
Eugen Şerbănescu, laureat pentru volumul „După-amiază cu o nimfomană pe vîrful muntelui Parâng”, Editura Polirom, a spus: “Mulţumiri pentru că se sprijină mişcarea literară din România. (…) Volumul meu reprezintă două cărţi într-una: o confesiune erotică şi 17 eseuri.”
La evenimentul de decernare a Premiilor ASB a participat şi Andrei Marga, preşedintele ICR: “Este o onoare să fiu alături de aceste personalităţi ale culturii. (…) Nu trebuie să ne obsedeze trecutul, ci prezentul şi viitorul, să prezentăm o cultură românească mai bogată în afară.”
Ioan Es. Pop, Premiul de Poezie al ASB
Premiul pentru Poezie al ASB a fost înmânat de Dan Mircea Cipariu, preşedintele secţiei de Poezie a ASB. Acesta a precizat că volumul “Unelte de dormit” de Ioan Es. Pop a primit numeroase premii în decursul anului, printre acestea şi Cartea de Poezie a anului 2011.
“M-am culcat aseară cu convingerea că Uneltele de dormit sunt bune numai pentru somn. Dar m-am trezit foarte devreme, alertat de aceleaşi unelte pe care le-aş putea numi Unelte de trezit.”, a spus Ioan Es. Pop.
Radu F. Alexandru, Premiul de dramaturgie al ASB
“Mă bucur pentru că acest premiu vine din partea unui juriu prezidat de acad. Eugen Simion. Acest fapt îmi confirmă un crez în care cred de 22 de ani, care îmi spune că atitudinea faţă de cultură nu trebuie să aibă coloratură politică.”, a spus Radu F. Alexandru.
Nicolae Mecu, Premiul pentru Critică, istorie literară, eseu al ASB
“Acest remarcabil domn este cercetător la Institutul Călinescu. Volumul “George Călinescu faţă cu totalitarismul” este o carte remarcabilă, care spune lucrurile adevărate despre un uriaş intelectual român. Totodată, ieri au pornit spre tipar ultimele două volume din cele 12 care însumează toată publicistica şi eseistica lui Călinescu, coordonate de Nicolae Mecu. 17.000 de pagini.” , a spus acad. Eugen Simion.
Premii special: Eugen Suciu şi Bogdan Hrib
„Motanul” de Eugen Suciu este o carte obiect, care conţine un singur poem lung, a cărei grafică a fost realizată de artistul Mircia Dumitrescu.”, a spus Horia Gârbea.
“Motanul cred că acum e acasă, el m-a crescut, ştie tot ce se întâmplă la ora asta aici.”, a precizat Eugen Suciu pe scenă.
“Nu există genuri minore sau cărţi de ficţiune care să nu facă parte din literatură. SF, bandă desenată, noir, mystery-thriller se adresează în primul rând tinerilor. (…) Premiul din această zi este o premieră, Bogdan Hrib este stagiar al USR, conform noilor reguli. Este pentru prima dată când premiul îi revine unui stagiar.”, a spus Horia Gârbea.
“Mă bucur că aceste genuri literare sunt atât de răspândite în afară, iar acum mystery-thriller începe să fie apreciat şi la noi.”, a mulţumit Bogdan Hrib.
Bianca Burţa-Cernat şi Ioan Cristescu, Premiile de debut ale ASB
Premiile de debut au fost oferite de Gabriela Vrânceanu-Firea-Pandele, cea care de 9 ani de zile le şi sponsorizează. Horia Gârbea a menţionat că ambele premii de debut s-au acordat pentru volume de critică şi istorie literară, deloc aride ci accesibile, volume care au fost înainte nişte lucrări de doctorat remarcabile.
“Fotografie de grup cu scriitoare uitate” este o carte despre un interbelic pe care nu trebuie să-l privim într-o manieră idealizantă, dar nici cu resentimente.”, a spus Bianca Burţa-Cernat. Cartea Biancăi Burţa-Cernat a mai fost răsplătită cu un premiu la Gala Tinerilor Scriitori, ediţia a II-a.
“Este puţin neobişnuit să mi se înmâneze un premiu, sunt obişnuit să acord eu premii şi să vorbesc despre cărţi.”, a spus Ioan Cristescu, directorul editurii Tracus Arte.
Andra Rotaru