Luni, 5 noiembrie 2012, Fundația Friends For Friends și juriul Superscrieri 2012 vor decerna premiile pentru cele mai bune lucrări de jurnalism narativ din anul 2012. Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul evenimentului Gala Premiilor Superscrieri 2012, eveniment cu circuit închis. Câștigătorii și titlurile lucrărilor vor fi făcute publice pe site-ul Fundației – www.ffff.ro/superscrieri/.
Anul acesta concursul Premiile Superscrieri – non-ficțiuni care schimbă lumea se află deja la a doua ediție și a reușit să adune în jur de 250 de participanți, cu peste 350 de lucrări înscrise.
Vlad Mixich, președintele juriului: “Am o veste bună, la sfârșit de octombrie: mai multe texte bune la Superscrierile din acest an decât la ediția de anul trecut. La unele categorii (mai ales cele cu înscrieri numeroase) concurența pentru primele locuri a fost încinsă. Ca să facă în ciudă crizei și mogulilor media, 2012 a fost un an cu recoltă bună pentru jurnalismul românesc. Acela adevărat.”
Premiile oferite anul acesta însumează 3500 de euro, dintre care 1000 de euro vor fi acordați ca premiu special – Superscrierea anului – oferit de Romanian Business Leaders. Deasemenea, printre susținătorii concursului care oferă premii se numără: GIVE, Tea Forte, Okian, Publica, Vellant, Decât o Revistă, și TATAIA.
“Concursul e util. Sunt foarte puține inițiativele care încurajează scrisul cu rost și asta cred că e una dintre ele. Dacă l-aș fi organizat, aș fi încercat poate să dau un premiu egal ca valoare unui începător care nu a apucat să scrie în presa mainstream. Asta ca să obligăm antenumita să ia în seamă talentele care nu au acces în sistem. Pare simplu dar nu e simplu. Multe talente, dacă ajung să lucreze în presă, se irosesc până la urmă în outlet-uri care fac mai mult pr decât presă sau devin militanți în lupte prea mici pentru ceea ce pot ei să facă.” – Teodor Tița, membru al juriului.
Despre procesul de jurizare, Vlad Mixich a spus: “Cum anul acesta textele finaliste au avut valori mai apropiate decât în 2011, a fost dificilă stabilirea podiumului. Criteriile menționate în regulament sunt esențiale în procesul jurizării pentru că cele mai importante premii ale anului acordate în breasla jurnaliștilor trebuie să tindă spre o obiectivtate previzibilă, nu să depindă exclusiv de subiectivismul juraților. Eu sunt mândru că sunt jurnalist și prin urmare sunt mândru să fac parte din juriul Superscrieri. Marea plăcere a vieții mele e cititul. Și nu cunosc încă o metodă mai bună de a lua pulsul jurnalismului românesc decât a juriza pentru Superscrieri.“