Autori de Nobel, autori multipremiaţi, debutanţi, colecţii noi, serii de autor, autobiografii, Iliade şi Odysee, muzicieni de renume, literatură SF, literatură pentru copii, reeditări…o întreagă pleiadă şi gamă de cărţi pentru cititorii care au vizitat Târgul de carte Gaudeamus 2012 în această perioadă. Pe scurt: 650 de evenimente şi 370 de edituri din România şi de peste hotare, participante în complexul Romexpo, la cea de a XIX-a ediţie a Târgului Gaudeamus. Totodată: prezenţa a14 agenţi literari, specialişti în drepturi de autor şi de traducere din 7 ţări europene şi din SUA, care au întregit portretul unui târg de carte care se respectă. Dacă în anii trecuţi am rămas cu impresia că se pune un accent major pe vânzarea de carte, anul acesta optica s-a schimbat, valorizând mai mult cititorul, scriitorul, traducătorul, editorul, cartea, biblioteca…
O iniţiativă care mi se pare valoroasă atât din punct de vedere teoretic, dar şi practic, a fost readucerea în atenţie a editurilor dispărute în ultimii ani din peisajul editorial românesc, care deţin încă, în mod direct sau prin reprezentanţi legali, un fond de carte comercializabil. Sunt multe cărţi care merită să nu se afle doar pe tarabele din pieţe, pe lângă gurile de metrou. Era necesară o umbrelă sub care aceste volume să se afle spre vânzare, în condiţii mai demne. E o soluţie bună atât pentru cei care sunt în măsură (legală) să scape de o “povară” – un produs care nu s-a vândut la un moment dat din varii motive, dar şi un liant între cititor şi o carte altfel dispărută.
Se ştie că sunt câteva edituri care îşi permit să scoată ediţii noi, să lanseze serii de autor, să fie dedicate şi focusate pe scriitori, şi mult mai multe care tipăresc „ca să fie”, multe care de abia mai rezistă, multe care nu au un program editorial coerent. Oricare ar fi motivele (sunt multe care duc la insolvenţa unei edituri şi la perpetuarea tradiţiei devenită slogan “cartea nu se vinde”) pentru care un volum ajunge să fie declarat “dispărut” de pe piaţa de carte, el merită aceeaşi atenţie şi o soartă încheiată în biblioteca cuiva care o poate aprecia.
Aş vrea să cred că ediţia XX Gaudeamus, din 2013, va fi în acelaşi timp cu faţa spre prezent, punând mai mult accent pe lecturi publice, pe dezbateri, pe idei care să genereze soluţii pentru cultura naţională şi pentru autorităţile publice; cu faţa şi spre trecut, dând o reprezentare ediţiilor critice şi producţiilor editurilor dispărute; spre viitor, oferind un acces mai popular pentru cărţi electronice, pentru cititoarele electronice, pentru librăriile electronice şi paginile web şi blogurile dedicate cărţii şi scriitorilor. E nevoie ca Premiile Gaudeamus să aibă un juriu format din personalităţi, iar titlurile şi editurile nominalizate să genereze dezbateri publice şi un sprint al spiritului critic, iar premiile decernate să răsplătească patrimoniul cultural autohton şi valorile sale pregnante!
Andra ROTARU
De acord – cu readucerea editurilor „disparute” – au avut un stand aproape de al Cununilor de stele. Putine titluri- e posibil sa nu se fi stiut de initiativa. Totusi nu am inteles de ce a fost pus la dispozitie standul in mod gratuit. Mai observ si ca nivelul 7.70 incepe sa se transforme in spatiu pentru dulciuri – turta dulce, alune….
Cu adevarat valoroasa initiativa. Voi urmari cu interes.
[…] Andra ROTARU Sursa: http://www.agentiadecarte.ro […]