spot_img

„Teatru” şi „Rajasthan” de Eugen Cojocaru, lansate la USR Cluj

Joi, 29 noiembrie 2012, ora 13.00, la sediul USR Cluj, str. Universității nr. 1, va avea loc  lansarea volumelor „Teatru”, (ediție bilingvă, română-germană) și „Rajasthan”, ediție trilingvă (română-engleză-germană), ilustrații de Georgeta-Olimpia Bera, scrise de Eugen Cojocaru, Editura Eikon. Prezintă: Irina Petraș și Titu Popescu.

Eugen Cojocaru a  absolvit în 1987 Facultatea de Litere din Cluj. Din 1983 scrie la mai multe ziare și reviste din țară – Steaua, Tribuna, Echinox, Napoca UniversitarăFăclia, Familia, Poesis, Astra, România Literară și străinătate – USA, Germania, Canada, Danemarca, Franța: Origini, Observator, Dorul, Cuvântul românesc, Lumea românească, New York Magazin ș.a. Articole, reportaje, interviuri, povestiri, poezii, critica de teatru și film, studii de istoria și teoria artei – multe din ele traduse în franceză, germană și engleză.

În 22 Decembrie 1989 e co-fondator al revistei săptămânale Atlas-Clujul liber, prima revistă independentă, anti-comunistă – una din cele mai bune la acea epocă în țară, unde a fost redactor-șef adjunct până în august 1990. În urma unei invitații în Statele Unite – iulie/august 1990 – din partea guvernului american și a unei universități californiene, a decis să rămână în Germania din considerente politice, unde a primit azil politic.

A continuat activitatea jurnalistică publicând articole în calitate de corespondent extern în Germania (România Liberă, Curierul Național, Evenimentul Zilei, Ziua, Monitorul de Cluj, Convorbiri Literare, Astra, Familia etc.). În schimb, a întrerupt activitatea literară, fiind ocupat cu lupta pentru o supraviețuire cât mai onorabilă într-o societate occidentală în degringoladă, cu o identitate din ce în ce mai mercantilă și anti-culturală după căderea “Cortinei de Fier”…

Co-fondator al Comunității ortodoxe romane (1997), “Nașterea lui Isus Cristos”, al Asociației Germano-Române/AGERO (2000), unde a inițiat, fondat și condus doi ani Revista Culturală internet Agero și Cenaclul omonim – ambele în Stuttgart.

A reînnodat firul creației în 1998 cu primul volum al unei proiectate Quadrilogii a spiritului românesc decodat pe linie ludic-ironică:Rezistența veselă sau D’ale Balcanismelor (Editura Clusium, Cluj-Napoca, 2000). În 2003 apare volumul ARTA – CONCEPT ȘI ISTORIE. ARTA MODERNĂ (Editura Clusium), iar în 2006 lansează, din nou cu un bun succes de critică si public, romanul Big Bangs Back – Editura Ideea Europeană, București – o carte de echidistanță spirituală față de Est și Vest, sistemul comunist, Revolutia din 1989 și perioada de tranziție! Urmează (România –) Șocul viitorului (Editura Ideea Europeană, București, 2007), o culegere de articole publicate între 1992-2006: situația României în lume, cum e văzută în Occident, politica Vestului față de ea, eseuri despre Zeitgeist-ul actual, despre situația internațională, viitor etc. Plimbare pe tăișul gândului – poeme (Editura Crigarux, Piatra-Neamț, 2006).

Prezent cu povestirea Die Kühle des letzten Bildes/Răcoarea ultimului tablou în antologia Rumänische Schriftsteller in Deutschland/Scriitori români în Germania – Editura Radu Barbulescu, München, 2006 și în antologia Clujul din cuvinte – Editura Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2008. După o lungă și intensă documentare apare (Editura Crigarux, Piatra-Neamț, 2008) Cartea ISUS – o viziune nouă și aprofundată a adevăratei – dincolo de certurile și invențiile instituționale – personalități ce a revoluționat istoria omului, proiectându-ne în umanitate. The Windoors – And I kissed that heaven too, teatru, (trilingv: română, engleză, franceză) Editura Crigarux, Piatra-Neamț, 2009 – despre renumitul solist Jim Morrison (The Doors); în antologia lirică Transilvania, mon amour – germană, EdituraHora, Sibiu, 2009; proză scurtă Fața nevăzută a lunii – Editura Pergamon, Bistrița, 2009: în antologia lirică Jahrbuch für das Neue Gedicht– Editura Klaus F. Schmidt, Frankfurt, 2010; volumul doi Plimbare pe tăișul gândului – lirică, 2011 (Editura Crigarux, Piatra-Neamț); Liebe, Revolutionen und andere Freiheiten – traducerea germană a romanului Big Bangs Back, 2011, Verlag R. Bărbulescu, München; 2012 –The Windoors, Mafia și artistul, Adam und Eva – Teatru, Editura Eikon, Cluj.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508