Joi, 8 noiembrie 2012, ora 14.30, la Librăria Book Corner Cluj (Bdul Eroilor nr. 15, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului “Ionescu în ţara tatălui”, ediţia a III-a, revăzută şi adăugită, “Seria de autor Marta Petreu”. Volumul este disponibil şi în ediţie digitală. Prezintă, alături de autoare: Alex Goldiş şi Ovidiu Pecican. Moderator: Valentin Derevlean.
Pe la jumătatea anilor ’70, o rudă a autoarei i-a dăruit acesteia două volume cu teatrul lui Eugen Ionescu, îndemnând-o să le citească. În urma lecturii unui mare număr de texte – de la operele lui Ionescu şi corespondenţa acestuia cu diverşi scriitori, până la istorii ale literaturii sau lucrări de critică literară –, Marta Petreu încearcă să surprindă semnificaţia încifrată de Ionescu în rinocerii săi cu număr niciodată precizat de coarne. Textele despre filosofia şi ideile politice ale marelui scriitor şi despre raporturile acestuia cu ideologia generaţiei ’27 sau cu România sunt completate de o addenda în care autoarea răspunde obiecţiilor formulate de Marie-France Ionesco la adresa volumului “Ionescu în ţara tatălui”.
„Cartea Martei Petreu despre Eugen Ionescu reprezintă mai mult decât o (excelentă) anchetă psiho-biografică aplicată relaţiei sale cvasi-oedipiene cu Tatăl, identificat unei Românii abuzive, şi cu Mama, în a cărei identitate etnică multiplă se simte acasă. E o expediţie complexă în căutarea identităţii profunde ionesciene, cu implicaţii cultural-istorice şi existenţiale multiple. Scrisă în cunoscutul stil «electric» şi ofensiv al autoarei, cu directeţe tăioasă şi luciditate empatică, cartea e un veritabil must.” (Paul Cernat)
A debutat editorial în 1981, cu volumul de poeme Aduceţi verbele. Alte volume de poeme: Dimineaţa tinerelor doamne (1983);Loc psihic (1991); Poeme neruşinate (1993); Cartea mîniei (1997); Apocalipsa după Marta (1999); Falanga (2001); Scara lui Iacob(2006).
La Editura Polirom au mai apărut: Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului (Premiul „Cartea anului 2011” acordat de România literară şi Fundaţia Anonimul; Premiul pentru cea mai bună carte de ficţiune a anului 2011, decernat la Gala Industriei de Carte din România; Premiul „Liviu Rebreanu” acordat la „Zilele Liviu Rebreanu”, Bistriţa, 2011; Premiul „Poesis” pentru proză, 2011), Apocalipsa după Marta, Cioran sau un trecut deocheat, De la Junimea la Noica. Studii de cultură românească (Premiul revistei Observator cultural pentru eseu, 2012), Filosofia lui Caragiale şi O zi din viaţa mea fără durere.