Institutul Cultural Român de la Berlin rămâne în continuare fidel partenerilor săi din diaspora şi susţine pentru a opta oară „Zilele Culturii Române la München”, eveniment care are loc în perioada 5 octombrie – 2 decembrie 2012. „Zilele culturii române la München” reprezintă una dintre cele mai importante manifestări culturale şi de diplomaţie publică realizată de asociaţii ale românilor din Germania. Ca în fiecare an, organizatorii sunt dornici de a păstra o punte culturală între Germania şi România prin evenimente culturale precum filmul, teatrul, muzică şi artele vizuale.
„Zilele Culturii Române la München” debutează în data de 5 octombrie cu un omagiu adus compozitorului Sergiu Celibidache, la 100 de ani de la naşterea acestuia care va cuprinde o prelegere susţinută de Agnès Blanche Marc despre despre viaţa şi activitatea maestrului. O expoziţie cu schiţe şi portrete cu Celibidache realizate de Liviu Leuca în timpul repetiţiilor de concert ale acestuia din Gasteig in anii 1987-1988 va completa acest omagiu.
Şi în acest an, Festivalul filmului românesc desfăşurat în celebra sală de cinema Filmmuseum din München, prezintă cele mai noi şi premiate producţii româneşti, printre care: După dealuri, R+B: C. Mungiu, Pescuit sportiv, R+B: A. Sitaru, Din dragoste cu cele mai bune intenţii, R+B: A. Sitaru, Visul lui Adalbert, R: G. Achim, Toată lumea din familia noastră, R+B: R. Jude, Film pentru prieteni, R+B: R. Jude.
În cadrul Festivalului de film vor fi acordate pentru prima dată două premii importante unor personalităţi marcante ale cinematografiei româneşti. Astfel, în data de 11 octombrie, regizoarea Anca Damian va primi distincţia pentru activitate inovativă în cinematografia românească urmată de proiecţiile filmelor Chipuri (2002) şi Crulic (2011).
În data de 12 octombrie actorul Dan Nuţu va primi distincţia pentru întreaga activitate cinematografică şi pentru susţinerea noilor talente din România. Vor fi prezentate două din filmele în care a jucat Dan Nuţu, filme în regia regretatului Mircea Săucan: Meandre (1967) şi 100 de lei (1974). Prestigiosul centru cultural Gasteig va găzdui şi anul acesta evenimentele teatrale din cadrul „Zilelor Culturii Române”. În zilele de 7, respectiv 14 octombrie, începând cu orele 20:00 vor avea loc în spaţiul modulabil Black Box din complexul cultural Gasteig, două reprezentaţii ale spectacolelor „Opere complete ale lui Shakespeare pe scurt” (în limba germană – Teatrul „Radu Stanca“ din Sibiu) şi „Umor, amor, fior de dor … în Bucureşti“ (Teatrul Nottara din Bucureşti). Ca în fiecare an, „Zilele Culturii Române la München” plasează în centrul atenţiei arta românească cu expoziţia X2LIE ale artistelor Doina Lie şi Maria Lie-Steiner. Expoziţia va avea loc în Domagkateliers din München, unul dintre cele mai mari ateliere artistice europene. Vernisajul expoziţiei este programat în data de 15 noiembrie, iar expoziţia durează timp de o lună.
„Zilele Culturii Române la München” sunt organizate de Asociaţia pentru promovarea culturii şi a tradiţiilor române din München „Ge-fo-rum”, manifestarea desfăşurându-se – la fel ca şi în ediţiile anterioare – cu suportul Consulatului General al României la München, al Institutului Cultural Român de la Berlin, a Cancelariei landului Bavaria, al Biroul Cultural al oraşului München şi al Filmmuseum München.
Programul complet al Zilelor Culturii Române la München poate fi găsit la: www.ge-forum.de