La Editura Compania, în colecţia “Figuri&Clipe”, a apărut volumul „Strategii de supravieţuire în istoria poporului român. Cuminţenia pământului” de Mircea Maliţa, ediţia a II-a, revizuită şi adăugită, cu un cuvânt înainte de acad. Dan Berindei.
“Un lung moment negru, acumulare de crize, orizont închis… În termenii lui Mircea Maliţa, asta înseamna ca România se afla sub o « pată ». Şi România a cunoscut destule pete în istoria ei. Dar petele vin şi trec. Unele sunt lungi, dureroase, par că i-au şters pe români de pe faţa pământului.
Şi, miracol !, românii reapar, se reformulează, se readaptează, continuă să alerge într-o cursă din care păreau să fi fost eliminaţi. Se cheamă ca au « supravieţuit ». Oare cum au făcut ? Cum de scot iarăşi capul după milenii de confruntări militare şi diplomatice, după atâtea întârzieri «civilizaţionale» şi atâta rezistenţă « culturală », cum de mai mişcă, striviţi între imperii ?
După mii de pagini citite şi poate tot atâtea ore de reflecţie, Mircea Maliţa expune în 350 de pagini strategii conştiente şi inconştiente de prezervare practicate în ţările române, modele vechi şi moderne de interpretare a reacţiilor şi a cămărilor în care se acumulează experienţa unui popor. Face portrete de eroi şi de înţelepţi, rescrie istoria naţională din perspectiva încercărilor dramatice de a dura în condiţii neprielnice. Analizează celebrele noastre atribute – cuminţenie, răbdare, viclenia celui mic în faţa celui mare etc. – şi celebrele noastre defecte – lene, hoţie, ticăloşie etc. – care îi apar ca nişte moţăieli şi păcate fireşti atunci când contextul nu ne oferă motivaţia necesară pentru a ne mobiliza. Îi rezumă util pe cei care ne-au înţeles bine, ca şi pe cei care doar au crezut că ne-au ghicit. Şi sfârşeşte prin a ne reîntrema moralul: n-am fost noi cei mai proşti în ultimii ani! Suntem, ca atâţia alţii, victimele degradării acelui sistem occidental pe care, după o îndelungată «pată» a dictaturilor, ne-am repezit să-l îmbrăţişăm tocmai atunci când el «transformă cetăţenii cu identitate confirmată de stat în consumatori ce se legitimau cu carnetul de cecuri».
Aflăm în carte şi un exerciţiu de prognoză – un domeniu în care Mircea Maliţa excelează de mult. Şi ce se întrevede pentru noi ? Sunt posibile mai multe scenarii, ca de obicei. Dar, fie că românul face pe mortul, fie că se războieşte cu încă activele «curente extremiste dizolvante şi decadente» (neoconservatorism, neoliberalism, postmodernism…), tot va supravieţui. Va duce, adică, mai departe gena lui cu doina, cu brazi, cu stele, cu vatra aceea pe care veşnic bunicii le vor spune nepoţilor poveştile lor despre suferinţele nemeritate ale unui ADN foarte bine înzestrat, flexibil şi tenace. Un soi de basm al rezilienţei.ro.” (Adina Keneres)
[…] Trăsăturile pe care le au în comun ”supraviețuitorii” sunt: curajul, perseverența, eficientizarea activității, capacitatea de învățare, implicarea, responsabilitatea, crearea de alianțe profesionale (o noutate), calitatea și toleranța la eșec. Dar surpriză, toate aceste calități sunt opuse specificului național caracterizat prin: frică de eșec, învățare din mers, ”merge și așa”, dezbinare … Am putea să credem că a fi antreprenor este opusul lui a fi român. Totuși, ceea ce a lipsit acestei concluzii a fost observația că supraviețuirea este o trăsătură românească consacrată … deci totusi am avea o șansă, măcar pe termen scurt și mediu. A se vedea și cartea ”Strategii de supraviețuire în istoria poporului român” de Mircea Malița. […]