spot_img

Soprana Marina Krilovici revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti

Sâmbătă, 27 octombrie 2012, ora 19.00, celebra soprană Marina Krilovici, care a cântat alături de Tito Gobbi, Placido Domingo, Luciano Pavarotti şi José Carreras, revine în România pentru concertul extraordinar pe scena Operei Naţionale Bucureşti şi pentru a împărtăşi tinerilor solişti vocali experienţa sa vastă în cadrul unui masterclass. Soprana, acompaniată de pianistul de origine greacă Dimitris Yakas, va interpreta fragmente din operele „Carmen” (Georges Bizet), „Samson şi Dalila” (Camille Saint-Saëns), „Werther”( Jules Massenet) şi lieduri îndrăgite semnate de compozitori celebri ca Robert Schumann, Henri Duparc, Gabriel Fauré, Richard Strauss, Franz Liszt, etc.

Născută la Bucureşti, Marina Krilovici şi-a însuşit arta cântului de la profesoara sa, Lidia Vrăbiescu-Vaţianu. Încă din timpul studenţiei la Academia de Muzică „Ciprian Porumbescu”  a câştigat Premiul I şi Medalia de aur la numeroase concursuri internaţionale: George Enescu, s’Hertogenbosch, Bruxelles şi Montreal. Fiind dotată cu un timbru special, muzicalitate şi talent extraordinar, a devenit solistă a Operei din Bucureşti, pe scena căreia a strălucit în numeroase roluri.

Cronicile entuziaste şi oportunităţile oferite de câştigarea premiilor prestigioase i-au deschis porţile carierei internaţionale, fiind invitată să cânte pe cele mai mari scene ale lumii: Hamburg, Viena, Chicago, Metropolitan Opera din New York, Covent Garden din Londra, Roma, Berlin, Paris, Lisabona, La Fenice, München, Montreal etc, având ca parteneri pe Tito Gobbi, Placido Domingo, Luciano Pavarotti, José Carreras, Renato Bruson, Kostas Paskalis, Nicolai Ghiaurov, Nicola Ghiuselev, Fiorenza Cossotto, Shirley Verrett, Nicola Martinucci şi mulţi alţii. A cântat sub bagheta marilor dirijori Georg Solti, Claudio Abbado, Nello Santi, Horst Stein, Lorin Maazel, Riccardo Muti.

În afară de marile succese în roluri ca Mimi din La Bohème, Tosca  și Madama Butterfly din operele  omonime, Manon din Manon Lescaut (G. Puccini); Michaela din Carmen (G. Bizet);  Leonora din Il Trovatore,  Amelia din Un Ballo in Maschera, Lady Macbeth din Macbeth, Aida din opera omonimă, Amelia din Simone Boccanegra (G. Verdi); Adriana  Lecouvreur  din opera omonimă  (F. Cilea),   Marina Krilovici a abordat cu măiestrie şi repertoriul german în roluri ca Donna Anna din Don Giovanni (W.A. Mozart), Herodias din Salomé (R. Strauss), Fricka din Der Ring des Nibelungen (R.Wagner), un bogat repertoriu vocal-simfonic şi de lied.

Marina Krilovici a fost căsătorită cu marele bariton Kostas Paskalis, cu care a interpretat spectacole de neuitat ca Tosca, Cavalleria rusticana, Simon Boccanegra, Macbeth etc . La începutul anilor ’90 Marina Krilovici s-a stabilit în Grecia, ţară pe care o consideră a doua sa patrie şi unde a fost membru permanent al Operei Naţionale din Atena, interpretând roluri memorabile. A cântat la Teatrul Herodion Atticus şi la Megaron Mousikis, fiind primită cu multă admiraţie şi căldură de către public. S-a dedicat cu mare entuziasm carierei de profesoară. Predă la Conservatorul „Athenaeum Maria Callas”, dăruind şi împărtăşind cu tânăra generaţie vasta sa experienţă, marea sa dragoste pentru muzică şi viaţă. În prezent mulţi dintre studenţii săi strălucesc pe mari scene ale lumii.

În prezent este solicitată ca membru al juriului la concursuri internaţionale,  susţine numeroase cursuri de măiestrie, inclusiv în România, unde se reîntoarce de fiecare dată cu entuziasm şi emoţie. Următorul master-class de canto susţinut de soprana Marina Krilovici va avea loc în perioada 28 octombrie – 4 noiembrie 2012  la Opera Naţională Bucureşti.

Născut în Atena (1957), Dimitris Yakas a studiat pianul la Şcoala Naţională de Muzica din acelaşi oraş. Şi-a continuat studiile la Ecole Normale de Musique din Paris (pian, muzică de cameră, pedagogie muzicală şi acompaniament).

Între anii 1882-1991, Dimitris Yakas a fost maestrul corepetitor  al Operei Naționale din Paris, apoi a devenit colaborator principal al Operei Naţionale din Grecia şi al Sălii de concerte Megaron (Atena). A colaborat cu dirijori importanţi precum: Kent Nagano, M. Viotti, R.Bonynge, D.Renzetti, J.Arnel, A. Allemandi. De asemenea, a acompaniat artişti în cadrul unor  premiere mondiale care poartă semnătura unor compozitori greci ca Mikis Theodorakis: Medea – Bilbao 1991, Thanos Mikroutsikos: The Return of Helena – Atena 1993, Arghyris Kounadis: Bacchae- Atena 1996; şi a participat în calitate de pianist la cursurile de masterclass susţinute de J. Pilou, Ch.Ludwig, D.Evangelatos, Anna Tomowa – Sintow , Alison Pearce, dar şi la concerte susţinute de M.Krilovici, J.Pilou, A.Baltsa, D. Evangelatos, D. Kavrakos, El.Vidal, A.Cognet, D.Theodossiou.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508