spot_img

„singurătatea vine pe facebook”, între vis, bolile post – postmoderne şi virtualizare

Miercuri, 31 octombrie 2012, Dan Mircea Cipariu a continuat turneul de prezentare a celui mai recent volum al său, ”singurătatea vine pe facebook”, Tracus Arte, cu 12 desene de Mihai Zgondoiu, la librăria ”Șt. O. Iosif” din Brașov, oraşul de la poalele Tâmpei fiind a şasea escală a turneului de promovare a cărţii, după Bucureşti, Râmnicu Sărat, Craiova, Târgu-Jiu şi Timişoara. Despre carte au vorbit scriitorul și profesorul universitar Andrei Bodiu, precum și Ana Oniță, directorul general al librăriei. Turneul va continua la Mediaş, sâmbătă, 3 noiembrie 2012, de la ora 11.30, la Galeria CIRUS (str. Petofi Şandor nr.9) coordonată de acuarelistul Vasile Popescu, unde vor vorbi despre carte şi autor Ioana Crăciunescu şi Mihai Zgondoiu.

”E bine că oamenii încă mai gustă poezie. Mă bucur mult că domnul Cipariu a reușit să ajungă pentru că știu că are un drum lung al poeziei prin țară și mă bucur că a ajuns și la Brașov. Mărturisesc că de la echipa mea tânără am auzit că are acest drum în țară și ideea lor a fost să vină aici, la Brașov, la librăria noastră.”, a declarat Ana Oniță.

”O lectură incitantă”

Andrei Bodiu: ”Îmi aduc aminte de una dintre lansările trecute, la ”Tsunami”, nu era încă acest spațiu minunat unde ne întâlnim de multe ori. Cred că este un lucru foarte bun că Dan a ales să vină și la Brașov cu cea mai recentă carte a sa. Este o carte care poate fi privită din mai multe puncte de vedere. Are și atributele unei cărți obiect, are și o realizare artistică pe lângă cea poetică. Cartea este rezultatul unei colaborări vechi a lui Dan Mircea Cipariu cu Mihai Zgondoiu, care îl secondează la mai multe apariții ale sale și numai editoriale. Pe de altă parte, aș lega ideea de carte obiect chiar de titlul volumului. Aș vrea să fac o mică istorie legată de Dan Mircea Cipariu în sensul în care probabil mulți dintre noi își amintesc de rubrica lui în ziarul Adevărul în care scria despre relația dintre literatură și noile media. Cred că el ar fi ultimul care ar trebui suspectat că nu aderă la noile tehnologii, pentru că el, într-un anumit sens, a fost chiar un pionier în promovarea poeziei pe internet. Este o poezie care este strict legată de existența lui Dan și pentru că el este un foarte bun cunoscător al acestor medii, pentru că își pune și el problema felului în care poate să iasă de sub influența lor. Dacă ne uităm la cuprins, poemele își răspund. Avem scrisorile și facebook dreams. E limpede că un astfel de pasionat al mediilor virtuale nu va fi împotriva lor, pe de altă parte, în ce măsură noile media nu ne îndepărează de noi înșine, și aceasta este principala sa interogație. Există atâta comunicare, există mailul, twitter, facebook-ul și oamenii sunt din ce în ce mai singuri. El pune această întrebare, esențială după mine, în ce măsură suntem în stare să mai comunicăm. Răspunsul său în acestă carte este legată și de vis. Omului îi pot fi oferite foarte multe alternative, dar nu i se poate oferi visul. Această alternanță de poeme vine să creeze ineditul cărții, să îl plaseze într-un fel de avangardă a poeticii. El pune în poezie o întrebare privind actualitatea sau vizibilitatea existenței acestor medii pentru om. Este o carte care provoacă și care merită citită. Autorul dă un răspuns semnificativ pentru lumea în care trăim. Este o lectură incitantă care vine la momentul oportun. ”

”Eu contrapun conceptual două lumi”

Dan Mircea Cipariu: ”Brașovul este a șasea escală a turneului de promovare a cărții. Sunt bucuros că sunt aici. Intuiția critică și poeticească a lui Andrei Bodiu îmi vine foarte bine, mă rezonează. Acesta a fost pariul meu cel mai mare. Dacă la sfârșit de secol XIX și poeții, și scriitorii romantici erau în situația noastră de astăzi, față cu lumea secularizată, fără de Dumnezeu, eu contrapun conceptual două lumi posibile de cunoaștere: cunoașterea metafizică și de sine, care se face prin vis, și contrapunerea acestei posibilități ontologice prin virtualizare. Acum avem posibilitatea să transmitem orice, oricui, oricum, dar ne lipsește transferul de sinestezie. Nicio comunicare de masă nu ne va da asta. Mi se pare că virtualizarea este un proces materialist, marxist. Culmea este că facem uneori confuzii la nivel semantic și alăturăm virtualizării ideea de vis. A două problemă: mereu am spus că noi trebuie să fim cei care dăm sens mijlocului și nu invers. Noi ar trebui să ascultăm pilda lui Buddha: nici abuz, nici refuz! Eu în situația aceasta încerc să mă pun. Nu am nimic cu facebook-ul sau cu orice mijloc, dar noi trebuie să ne punem această întrebare: care este raportul nostru cu mijlocul. Întâmplarea face că acest mijloc este facebook-ul, dar eu vorbesc despre orice mijloc. Am ales facebook-ul pentru că el conține toate patologiile lumii post-postmodernă. Eu am făcut o construcție literară şi poetică folosindu-mă extact de arme care nu creează poezie, dar pe carele-am folosit pentru o miză importantă: o resurecție a liricității, a spiritualului și a visului, dar nu în felul în care o gândeau oniricii. Eu încerc să aduc acest tip de sondare și de formulă, de a te reinventa prin miza fundamentală pe care ți-o poate oferi visul.”

Dorina CIOPLEA

P.S. Lansarea de la Braşov a fost continuată la unul dintre cele mai fine bistro-uri din România, Poarta Schei nr.4, loc unde Dan Mircea Cipariu a primit din partea patronului Viorel Bachide un dar pentru tratarea singurătăţii: o sticlă din 2005 de Château Mouton Rothschild 🙂

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508