În perioada 14-26 septembrie 2012, Norman Manea s-a aflat la Berlin pentru lansarea traducerii germane a romanului său “Vizuina” (DIE HOHLE, Hanser Verlag, 2012, traducere de Georg Aescht). Autorul şi cartea au fost prezentate în seara de 16 septembrie 2012, la Akademie der Kunste, de Ingo Schulze, şeful secţiei de literatură a Academiei (singurul membru român este Norman Manea, din 2006). Autorul a avut apoi o discuţie despre scrisul său cu criticul literar Lothar Muller.
În seara de 18 septembrie 2012, a avut loc la Europaisches Haus, în colaborare cu ICR Berlin, în faţa unui numeros public, o dezbatere despre Întoarcerea huliganului, apărută în Germania în 2003, discuţie moderată de dr. Wohlfahrt, directorul Literaturwerkastadt Berlin, urmată de autografe oferite de autor. În seara de 20 septembrie 2012, Norman Manea a participat la Liberal Arts University, instituţie legată de Bard College din New York, la o discuţie cu studenţii şi profesorii despre tematica şi viziunea estetică a operei sale, despre relaţia dintre biografie şi ficţiune, despre expresia literar-artistică a „situaţiilor extreme“. La Berlin, scriitorul a acordat interviuri pentru mass-media germană şi a avut, de asemenea, întâlniri cu scriitori, jurnalişti şi editori germani.
De asemenea, la sfîrşitul lunii septembrie, scriitorul Norman Manea s-a aflat în turneu în Suedia, pentru a-şi promova volumul de memorii Întoarcerea huliganului, apărut în acest an şi în limba suedeză. Primul punct din program a fost Târgul de Carte de la Göteborg (27-30 septembrie), unde Norman Manea a participat la trei seminarii pe teme de exil şi migraţie, alături de cunoscuţi scriitori din Suedia şi Germania. A urmat o vizită la Stockholm, unde Norman Manea şi-a întâlnit cititorii la sediul Institutului Cultural Român, precum şi la Facultatea de Istoria doctrinelor literare a Universităţii. Programele au stârnit atât interesul publicului, cât şi al presei, scriitorul român fiind intervievat de mai multe publicaţii şi posturi radio din Suedia şi Finlanda.
Întoarcerea huliganului a apărut în limba suedeză cu sprijinul programului TPS al Centrului Cărţii şi a fost întâmpinat cu elogii de principalele cotidiene naţionale şi locale din Suedia. Criticii suedezi au punctat „virtuozitatea“ (Svenska Dagbladet), „măiestria“ (Göteborgs-Posten) şi „complexitatea“ (Aftonbladet) romanului, „o capodoperă“ (Nerikes Allehanda) care îi dă scriitorului român şanse să acceadă la Premiul Nobel pentru Literatură (Tidningen Kulturen, Dagens Nyheter, Borås Tidning).
În ediţia din 27 septembrie 2012, Dagens Nyheter, cotidianul suedez cu cel mai mare tiraj, a publicat în suplimentul sau literar,DN Kultur, eseul lui Norman Manea, O altă genealogie.
Turneul lui Norman Manea în Suedia a fost organizat de ICR Stockholm în colaborare cu editura 2244, Târgul de Carte de la Göteborg şi Catedra de Istoria doctrinelor literare de la Universitatea din Stockholm. (Comunicat de presă ICR Stockholm)
Norman Manea (n. 1936) este profesor de literatură europeană şi „writer in residence” la Bard College, New York. În 1992 a primit Bursa Guggenheim şi prestigiosul Premiu MacArthur. În 2002 i s-a atribuit Premiul internaţional de literatură Nonino pentru „Opera omnia”, iar în 2006, Premiul Médicis Étranger pentru Întoarcerea huliganului. Tot în anul 2006 a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin. În 2010 a primit din partea guvernului francez distincţia „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres”. În anul 2011 i s-a decernat prestigiosul Premiu literar Nelly Sachs şi a fost ales membru în Royal Society of Literature în Marea Britanie.
La Editura Polirom a publicat: Întoarcerea huliganului (ed. I, 2003; ed. a II-a, 2006, 2008), Plicuri şi portrete (2004), Fericirea obligatorie (ed. a II-a, 2005, 2011), Despre Clovni: Dictatorul şi Artistul (2005), Anii de ucenicie ai lui August Prostul (ed. a II-a, 2005; ed. a III-a, 2010), Plicul negru (ed. a V-a, 2007, 2010), Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici (2008),Înaintea despărţirii. Convorbire cu Saul Bellow (2008), Vorbind pietrei (2008), Atrium (ed. a II-a, 2008), Variante la un autoportret (2008), Vizuina (2009; ed. a II-a, 2010), Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian (2010), Cuvinte din exil (în colab. cu Hannes Stein, 2011), Captivi (2011) şi Cartea Fiului (2012).