spot_img

Salariaţii Televiziunii Române cer soluţii pentru blocajul funcţional al TVR

Joi, 18 octombrie 2012, la Cancelaria PDG Claudiu Săftoiu s-a înregistrat o avertizare în interes public în numele salariaţilor SRTv, însoţită după 24 de ore de o anexă ce a curpins 696 de semnături de adeziune, urmând ca luni, 22 octombrie 2012, să se ataşeze o a două anexă. Textul a fost redactat de Luminiţa Velciu (TVR). Redăm integral textul avertizării în interes public adresată Cancelariei Preşedintelui-Director General al SRTv:

“Către Cancelaria Preşedintelui-Director General al SRTv

În atenţia domnului Claudiu Săftoiu – PDG

Spre ştiinţă: grupului de lucru pentru implementarea planului de redresare a SRTv

DOMNULE PREŞEDINTE,

În conformitate cu articolul 4 şi următoarele din capitolul V.6 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al SRTv cu privire la obligaţiile personalului angajat, „în cazul în care salariaţii SRTv constată orice fel de încălcare a legislaţiei în vigoare, a deontologiei sau a principiilor bunei administrări, eficienţei, eficacităţii, economicităţii şi transparenţei, aceştia au obligaţia de a transmite în scris Cancelariei PDG o avertizare de interes public prin care să sesizeze faptele constatate. Avertizarea în interes public se va face în termen de 5 zile de la constatarea încălcării legislaţiei în vigoare, a deontologiei sau a principiilor bunei administrări, eficienţei, eficacităţii, economicităţii şi transparenţei.”

Înăuntrul termenului prevăzut de lege, ca urmare a faptului că în acest moment, în urma discuţiilor purtate cu dumneavoastră în zilele de 17 şi 18 octombrie 2012 nu s-a ajuns la nicio soluţie constructivă din partea patronatului care să scoată Televiziunea Română din starea de blocaj funcţional, profund preocupaţi şi îngrijoraţi de lipsa de soluţii pe care o manifestă conducerea SRTv reprezentată de către dumnevoastră, în calitate de PDG reinvestit în funcţie cu majoritatea voturilor din plenul Parlamentului precum şi de către membrii grupului de lucru în frunte cu raportorul său principal, dincolo de partizanate, afilieri sau apartenenţe sindicale, salariaţii Societăţii Române de Televiziune vă adresează cu toată responsabilitatea şi seriozitatea prezenta

AVERTIZARE ÎN INTERES PUBLIC

prin care vă semnalăm necesitatea adoptării, de maximă urgenţă, a unei decizii care să salveze Televiziunea Română din căderea liberă în care aţi  împins-o în mod incompetent în ultimele luni, lăsând-o să-şi îndeplinească rolul şi obligaţia prevăzute în legea sa de organizare şi funcţionare.

În urma discuţiilor purtate a reieşit clar că:

  1. nu deţineţi nicio soluţie managerială pentru ieşirea din criză
  2. nici nu sunteţi dispus, în ciuda aparentei „deschideri” declarate să îmbrăţişaţi vreuna dintre multiplele posibile soluţii pe care salariaţii, cu deplină disponibilitate şi bună credinţă, le-au creionat ieri în faţa dumneavoatră
  3. vă feriţi să recunoaşteţi eşecul proiectului de redresare, din care principala activitate ar fi reprezentat-o aşa-zisa „selecţie de personal”
  4. nu sunteţi capabil să regândiţi acest proces şi vă temeţi să-i recunoaşteţi caducitatea pentru că aţi fi pus în situaţia de a o lua de la capăt şi asta ar dovedi că tot ce aţi făcut de 4 luni încoace a fost prost gândit şi fără eficienţă.

În acest timp, pe canalele SRTv rămase după decimarea de către dumneavoastră ca prim şi singur „pas al reformei” curg emisiunile în reluare, redifuzare şi re-redifuzare, în timp ce blocaţi aparatura, maşinile şi oamenii spunându-ne ironic că vă străduiţi să ne plătiţi.

Vă avertizăm public, domnule Săftoiu, solicitându-vă să comunicaţi şi colaboratorilor, că nu ne trebuie mila şi pretinsa dumneavoastră mărinimie. Televiziunea Română a funcţionat şi în timp ce se trăgea cu armele înăuntrul ei în zilele lui 1989. Nu o să ne oprim noi acum în faţa desantului de incompetenţă şi de dispreţ ocrotit politic. Avem nevoie de o conducere responsabilă şi competentă ca să ne facem meseria.

Cu deplină responsabilitate vă punem în vedere că, dacă până luni, 22 octombrie 2012, nu veţi afişa pe intranet, la orice oră din zi sau din noapte doriţi, anunţul că producţia nouă poate să înceapă, mai întâi în forma pe care aţi propus-o, fără finalitate, prin adresa pornită de la cabinetul dv. în luna august în care vorbeaţi de grila de tranziţie, iar apoi cu valorificarea materialelor de portofoliu deţinute de către fiecare echipă de producţie în parte, urmează să vă facem o plângre penală în temeiul art. 246 cod penal referitor la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în conformitate cu care: „Fapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o vătămare intereselor legale ale unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”.

Ne îngrădiţi cu rea credinţă dreptul constituţional la muncă.

Mai mult, înşelaţi milioane de români obligându-i să plătească taxa tv pentru programe revăzute.

Aţi făcut servicii imense posturilor particulare cu care pare că sunteţi aliat, făcând imense deservicii postului de care sunteţi plătit cu un salariu consistent.

Nu ştiţi, nu vreţi, nu permiteţi, nu acceptaţi.

De fapt, nu sunteţi în stare.

Suntem în situaţia în care trebuie să ne luăm în propriile mâini soarta noastră şi a instituţiei pe care o slujim cu devotament şi în care dumnevoastră şi cei ce vă sfătuiesc sunteţi trecători, ca orice alte  nenorociri  care s-au abătut în timp asupra noastră.

Puteţi să mai faceţi un singur lucru: luaţi-ne în serios! Căci dacă nu, ne vom adresa organelor în drept să o facă.

Nu aţi mizat pe faptul că suntem atât de uniţi. Vi s-a spus, desigur, că suntem intimidabili, dezbinaţi şi „poeţi”. Greşit! Suntem uniţi, suntem mulţi, suntem talentaţi şi ne-am dat mâna. Aţi avut o mostră de profesionalism la întâlnirea din studiou de miercuri, 17 octombrie 2012.

Fără a mai conta dacă facem parte din vreun sindicat sau organizaţie, vă somăm, semnându-ne:

Salariaţii Televiziunii Române.

Notă: depunem prezentul document la care se vor ataşa  listele cu semnăturile de acord în zilele următoare.”

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508