Duminică, 7 octombrie 2012, de la ora 11 :00, pe scena sălii «Amza Pellea» a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova, invitatul special este dl Jean Askenasy, profesor de neurologie la Universitatea Tel-Aviv, membru de Onoare al Societăţii Franceze de Neurologie, membru al Academiei de Ştiinţe New York şi membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale Române. Totodată este decorat cu Meritul Academic al Academiei Române. Acesta va susţine conferinţa „Despre humor, văzut de un neurolog”.
Profesorul Jean Askenasy s-a născut într-o familie de evrei români asimilaţi din Craiova şi a fost absolvent (cu peripeţii) al Colegiului Carol I.
Jean Askenasy este absolvent al Facultăţii de Medicină din Cluj, promoţia 1954. În 1969 obţine titlul de Doctor în Ştiinţe al Universităţii C.I. Parhon. Este şeful secţiei de Neurologie la Spitalul 2 CFR până în 1972, când emigrează în Israel. Lucrează în continuare la Spitalul Universitar Ichilov, la Institutul de Ştiinţe Weitzman şi la Centrul Medical Universitar Sheba. În 1980 se află în SUA ca Profesor Asociat la Universitatea New York, Mount-Sinai School of Medicine, iar în 1986 la Universitatea Pierre et Marie Curie şi la Clinica Charcot a Spitalului Salpetrière, în Franţa. În 1981 devine Cetăţean de Onoare al oraşului Yeruham. În 1963 i se confera în Franţa medalia „Journées Internationales de Grenoble“, iar în 1995, medalia „Pierre Castaigne“; în 1999 este învestit înalt Ofiţer al Ordinului Mono, în Togo, iar în 2003 Academia Romana îl distinge cu „Meritul Academic“. În prezent este preşedintele Societăţii Israeliene de Cercetare a Somnului. Profesorul Jean Askenasy a scris nenumărate articole ştiinţifice de referinţă în domeniul neurologiei şi al medicinei somnului. Este autorul cărţilor de ştiinţă: „Violenţa“ (1995, Dartmouth Publishing Company, Sidney, 1995), „Somnul, treimea cenuşie a vieţii“ (Ed. Oram, 1996) şi „Creierul şi universul său“ (Ed. Hasefer, 2007). A publicat şi volumul „Dosarul 148074“ (2008), povestea dosarului său de la Securitate. Cartea este dedicată fostului prim-ministru al Israelului, Golda Meyr, directorului ei de cabinet, Simba Dinitz, şi lui Şeike Dan care, împreună, au reuşit să obţină aprobarea de emigrare a „refuznicului” Jean Askenasy şi a familiei sale. Golda Meyr, în cadrul vizitei sale din primăvara lui 1972 în România, i-a cerut preşedintelui Nicolae Ceauşescu aprobarea cererii sale de emigrare.
„Întâlnirile SpectActor” reprezintă un eveniment cultural important în viaţa Craiovei începând cu anul 2009. Printre cei care au conferenţiat până în prezent la T.N. «Marin Sorescu» se numără personalităţi precum Ion Caramitru, Radu Beligan, Varujan Vosganian, Andrei Marga, Solomon Marcus, Răzvan Theodorescu, Matei Vişniec, Gabriela Adameşteanu, ASR Radu al României, Dan Grigore, Cristian Ţopescu, Eugen Negrici, George Banu, Florin Zamfirescu, Adrian Cioroianu, Adrian Streinu Cercel.