Institutul Cultural Român a făcut public pe siteul său o notă privind înfiinţarea unor noi Institute Culturale Româneşti în străinătate: în Beijing, Moscova, São Paulo, Alexandria, Atena, München-Nürnberg, Kiev. Redăm integral nota:
“Cunoașterea mai bună și sporirea prestigiului culturii române în străinătate fac parte din misiunea Institutului Cultural Român.
Institutele Culturale Românești înființate la inițiativa Fundației Culturale Române și a succesiunii, sunt – atunci când sunt bine folosite – un cadru excelent pentru satisfacerea misiunii amintite.
Având în vedere schimbările din lume și interesele durabile ale României, Institutul Cultural Român demarează explorările pentru înființarea, cât mai devreme posibil, de institute în următoarele orașe:
1.Beijing (China). Au început negocierile pentru crearea în reciprocitate de astfel de institute (centre) la Beijing și București. Îl însărcinăm pe domnul Constantin Lupeanu cu organizarea de la Beijing.
2.Moscova (Rusia). Au demarat negocierile pentru crearea în reciprocitate de astfel de institute (centre) la Moscova și București.
3.São Paulo (Brazilia). Încep explorările – în urma unor contacte care au avut loc – pentru crearea Institutului Cultural Român de la São Paulo.
4.Alexandria (Egipt). Încep explorările – în urma unor contacte care au avut loc și luând în considerare proprietățile statului român de la fața locului – pentru crearea Institutului Cultural Român de la Alexandria. Îl însărcinăm pe domnul Lucian Dâncă cu organizarea de la Alexandria.
5.Atena (Grecia). Încep explorările – în urma unor contacte care au avut loc și luând în considerare importanța Greciei pentru cercetările de bizantinologie, de istorie în general, cu relevanță pentru istoria și cultura României – pentru crearea Institutului Cultural Român de la Atena. O însărcinăm pe doamna Monica Chihaia cu organizarea de la Atena.
6.München-Nürnberg (Bayern, Germania). Au început explorările – având în vedere importanța culturală internațională a landului și a orașelor menționate, joncțiunea sașilor și românilor emigrați din România, dezvoltarea rapidă a landului.
7.Kiev (Ucraina). Continuă explorările – având în vedere importanța culturală și istorică a regiunii.”