spot_img

„Gustavia”, cu Mathilde Monnier și La Ribot, la București

Vineri, 19, și sâmbătă, 20 octombrie 2012, Mathilde Monnier, celebră dansatoare și coregrafă franceză și La Ribot, performing artist de origine spaniolă, aduc la București (Teatrul Bulandra – sala Liviu Ciulei), un spectacol care îmbină burlescul, dansul contemporan și performance-ul. Duminică, 21 octombrie 2012, cele două artiste vor susține și un atelier pentru dansatori profesioniști în colaborare cu CNDB. Spectacolul va avea o reprezentație și la Cluj, pe 23 octombrie 2012.

Gustavia este în primul rând o întâlnire: aceea dintre două femei și două artiste cu parcursuri foarte diferite (una venind din dans, cealaltă din performing arts), dar cu aceeași pasiune pentru burlesc.  Mathilde Monnier este directoarea Centrului coregrafic din Montpellier, iar La Ribot o artistă experimentală din linia lui Sophie Calle. Împreună, ele sunt Gustavia: un clown cu două capete în pragul crizei de nervi (Le Monde).

Gustavia este un nume feminin, dar mai ales un fals nume de scenă – iar spectacolul, un duo coregrafic conceput ca un solo pe două voci. Rudă  cu cabaretul contemporan șic și dement, și cu spectacolele de variété mondene și retro, Gustavia sfârșește prin a exploda într-o diatribă feroce împotriva clișeelor feminine.

Un spectacol amuzant, dar de o  fragilitate burlescă, un du-te/vino între tragedie și comedie, între plâns și râs. (Midi-Loisir)

Spectacolul a fost creat pentru Festivalul de dans de la Montpellier în 2008 și s-a jucat printre altele la Centrul Pompidou din Paris, la Toulouse, la Culturgest Lisabona, la Geneva, Mercat de les flors Barcelona.

La București, duminică de la ora 10.30 va avea loc proiecția a două filme de dans despre Mathilde Monnier și La Ribot, la Cinema Elvira Popescu : Vers Mathilde de Claire Denis și La Ribot Distinguida de Luc Peter. Tot duminică, de la ora 15.00, Studio dans CNDB (Sala Palatului) va găzdui un atelier de dans și de mișcare pentru profesioniști. La acesta se pot înscrie actori și dansatori, pe baza unui scurt CV, pe care îl pot trimite până vineri, 19 octombrie, ora 16:00, la CNDB/Andreea Novac – andreea.novac@cndb.ro. Participarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Mathilde Monnier este coregrafă și directoarea Centrului coregrafic din Montpellier din 1994 și una dintre vedetele consacrate ale Festivalului de la Avignon. Cu spectacolul Arrêtez, arrêtons, arrête (1997) după un text violent de Christine Angot își confirmă stilul clinic. În Publique din 2004 coregrafa surprinde iar c-un spectacol exclusiv feminin pe melodii ale lui Pj Harvey. În 2005 colaborează din nou cu Christine Angot pentru Festivalul de la Avignon. În 2008 realizează o comandă pentru Filarmonica din Berlin, dirijată de Simon Rattle, operă la care urcă pe scenă 130 de amatori. În 2010 creează Pavlova 3’23, structurată în jurul a 8 propuneri : masculine, feminine, vorbitoare, mobile sau imobile, toate interpretări ale Morții lebedei. Regizoarea Claire Denis i-a dedicat un documentar, Vers Mathilde.

La Ribot, născută la Madrid, a lucrat la Londra între 1997 și 2004 iar în prezent trăiește și lucrează la Geneva. Deși inițial a urmat o formare în balet clasic, creațiile ei se situează la intersecția dintre dans contemporan, performance și video și au fost prezentate atât în galerii de artă ca Tate Modern (expozitia Living art, împreună cu Marina Abramovic, Franko B, Guillermo Gomez Pena, Jérôme Bel, Tim Etchells, Castellucci, 2003) cât și în teatre sau festivaluri internaționale de artele scenei și performance-uri. În ultimii 10 ani, La Ribot a creat un vocabular exigent plin de umor cu celebra serie de piese distinguished series. De la începutul anilor 2000 folosește mult și materiale video: piese filmate în direct din punctul de vedere al corpului în mișcare. Este printre cele mai cunoscute artiste contemporane care mixează genurile și performanceu-rile ei o plasează la nivelul lui Sophie Calle.

Reprezentații:
Vineri, 19 și sâmbătă 20 octombrie, ora 19.00 la Teatrul Bulandra – sala Liviu Ciulei (Izvor), București.
Marți, 23 octombrie 2012, ora 20.00 la Teatrul Național din Cluj-Napoca.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508