Mioara Cristea Moraru, Vicepreședinte al Asociației culturale româno – italiene PROPATRIA, a trimis pe adresa AgenţiadeCarte.ro un reportaj despre lansarea antologiei ‘’Cinci veacuri din istoria cântecului popular românesc (1540 – 2011 )’’ de Alexandru Mica, Electrecord, 2012. Redăm integral reportajul:
În cadrul Anului culturii românești în Italia , 2012, Asociatia cultural româno – italiană PROPATRIA , în colaborare cu Asociația cultural de promovare socio – cultural DACIA au organizat în Capitala Italiană, sâmbătă, 29 septembrie a.c , la Sala Baldini – Biserica Santa Maria din Campitelli un eveniment dedicat culturii românești.
Protagonistul serii a fost binecunoscutul si apreciatul cercetător și interpret al cântecului popular românesc tradițional, prof. univ. emerit dr. Alexandru Mica aflat la Roma, la invitația celor două asociații cultural. La eveniment au fost prezenţi din România poeta Ioana Greceanu, alături de poetul şi italienistul Geo Vasile.
Profesorul Alexandru Mica și-a prezentat recenta sa antologie ‘’Cinci veacuri din istoria cântecului popular românesc (1540 – 2011 )’’, lucrare fără precedent în cultura română și mondială cuprinzând 622 de nestemate folclorice vocale și 158 de bijuterii instrumentale.
Autorul a vorbit despre etapele demersului său de investigare, de culegere, selectare şi valorificare interpretativă a acestor creații aparținând melosului românesc din zonele Gorj, Dolj, Teleorman, Vlașca, Prahova, Ialomița, Brăila, Galați și București – Ilfov, subliniind marea valoare reprezentativă a stilurilor, pe zone şi subzone folclorice, deopotrivă, în cazul cântărilor vocale, cât și a celor instrumentale.
A fost subliniat și faptul că această amplă restituire de suflet pentru spiritualitatea poporului roman nu întâmplător autorul a definitivat-o în anul 2011, după 30 de ani de căutări, când lumea artistică din România și de pe mapamond a aniversat 140 de ani de la nașterea genialului compositor român George Enescu, sub însemnul memoriei căruia a fost editată lucrarea în anul 2012, când celebra casă de discuri ‘’Electrecord’’ a marcat 80 de ani de la înființare.
Un public receptiv a vibrat entuziast la frumusețea și rafinamentul melosului nostru tradițional din care George Enescu și-a extras seva creațiilor sale devenite universal încă de la primele confruntări cu publicul meloman din România și din întreaga lume : Rapsodiile , Sonatele , lucrările pentru vioară și pian s-au inegalabila operă ‘’Oedipe’’ .
Cu acest prilej a susținut un frumos program de dansuri populare din Basarabia ansamblul ‘’Arțăraș’’ .
Au rostit scurte alocuțiuni evocând personalitatea complex a invitatului serii, prof. univ. dr. Alexandru Mica, personalități din conducerea celor două asociații, precum și folcloristul George Lupașcu.
Acțiunea s-a desfășurat sub auspiciile Ambasadelor României și Republicii Moldova din Italia, precum și a Primăriei orașului Roma.
La sfârșitul întâlnirii , dl Alexandru Mica a oferit autografe celor care au dorit să achiziționeze lucrarea Domniei Sale.”
Mioara Cristea Moraru,
Vicepreședinte al Asociației culturale româno – italiene PROPATRIA.