La Editura Humanitas, în colecţia “Portrete în dialog”, a apărut volumul „Eu votez DNA! De ce merită să apărăm instituţiile anticorupţie” de Cristian Ghinea.
„Ca orice subiect delicat, corupţia şi lupta împotriva ei declanşează un evantai de reacţii în spaţiul public: manipulări, scenarii, zvonuri, mituri de un an sau de un deceniu. La rândul lor, instituţiile anticorupţie sunt supuse unui regim din care nu lipsesc acuzaţiile de agendă politică, revanşă sau linşaj juridic. În tot acest concert de foşnete, strigăte, istericale, pressing mediatic şi şantaj, Cristian Ghinea pune în joc argumente şi documente. Interviurile lui cu oameni care lucrează în instituţiile anticorupţie, dar şi cu observatori neutri ai fenomenului, fac lumină într-un spaţiu închiriat prea des suspiciunilor şi prezumţiilor.
Cristian Ghinea şi interlocutorii lui (Lucian Papici, Nistor Călin, Daniel Morar, Horia Georgescu, Cristi Danileţ, Laura Ştefan) discută despre reţelele de complici şi despre mecanismele intime ale corupţiei. În acelaşi timp, ei salută rolul pe care-l joacă instituţiile anticorupţie din România şi organismele europene, văzând în ele antidotul împotriva unei boli de sistem, a cărei tratare a întârziat nepermis.”, au scris editorii.
CRISTIAN GHINEA scrie în Dilema Veche din 1999. În 2007-2008 a studiat Guvernare Europeană la London School of Economics, apoi s-a întors în România, unde a înfiinţat, împreună cu alţi experţi, Centrul Român de Politici Europene (www.crpe.ro). Una dintre direcţiile principale de cercetare la CRPE este influenţa Uniunii Europene asupra justiţiei şi luptei anticorupţie în România. În 2011 a coordonat un volum despre influenţa U.E. asupra reformei în justiţie în şase ţări din Balcani – plus România şi Bulgaria. Oferă consultanţă în România şi Republica Moldova. Uneori se enervează de cât de multe manipulări şi mituri există în spaţiul public în legătură cu lupta împotriva corupţiei. Într-unul din aceste momente a decis publicarea acestei cărţi.