Joi, 1 noiembrie 2012, ora 16.00, în Sala de Consiliu a Şcolii doctorale de sociologie din cadrul Universităţii din Bucureşti va avea loc o dezbatere pornind de la volumul “Măsurarea sociologică. Teorii şi practici ale cuantificării” de Cosima Rughiniş, Editura Polirom, colecţia „Collegium. Sociologie. Antropologie”. Alături de autoare, va lua cuvântul sociologul Puiu Lăţea.
Destinat studenţilor la ştiinţe sociale preocupaţi de cercetările cantitative, dar şi profesioniştilor din domeniul politicilor publice, “Măsurarea sociologică. Teorii şi practici ale cuantificării” prezintă în detaliu evaluarea practicilor de măsurare în cercetările sociologice pe bază de sondaj. În procesul de cuantificare, autorii sondajelor trebuie să ia în considerare câţiva factori fundamentali: ce procese sociale studiază şi prin ce concepte le analizează? Cum găsesc respondenţii şi cum îi cooptează în studiul lor? Cum evaluează răspunsurile şi cum le interpretează? Exemplele prezentate demonstrează că măsurarea sociologică este nu doar o operaţie tehnică, ci şi o acţiune fundamentată pe premise teoretice care are consecinţe conceptuale, transformând adesea subiectul analizei.
Cosima Rughiniş este conferenţiar în cadrul Departamentului de Sociologie al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti. Din 2005 este doctor în sociologie, cu o lucrare cu tema „Intervenţii sociale în comunităţi marginale din România contemporană”. Printre domeniile sale de interes se numără metodologia cercetării sociale şi descrierile ştiinţifice şi cotidiene ale persoanelor şi tipurilor umane. Este redactor‑şef al Journal of Comparative Research in Anthropology and Sociology – Compaso şi secretar ştiinţific al Societăţii Sociologilor din România. La Editura Polirom a mai publicat Viaţa socială în România urbană (în colaborare, 2006) şi Explicaţia sociologică (2007).