Vineri, 14 septembrie 2012, ora 19.00, la Studioul Horia Bernea va avea loc o seară de film documentar, în cadrul căreia vor fi prezentate filmele “Babaluda Luda” de Mihai Leaha şi “Memoria gestului” de Bogdan Iuga. “Babaluda Luda” a fost laureat la Festivalul Internaţional de Film Etnografic de la Göttingen în 2012.
Filmul descrie Băbăluda, un ceremonial ce are loc în fiecare an de Sfântul Gheorghe, la data de 23 aprilie, în satul Buru, județul Cluj. Filmul chestionează modul în care povestea filmică este construită cu ajutorul metodei feedback-ului. Această metodă s-a dovedit a fi extrem de relevantă în conturarea intenției de a descrie etnografic lumea ceremonialului și a actanților Băbăluzii. Conceptul rouchian de ,,shared anthropology” (antropologie împărtășită) a fost pus în practică prin organizarea în fața performerilor ceremonialului a proiecției propriului lor ceremonial atât într-o sală de proiecție improvizată, cât și în fața micilor ecrane, în grupuri mici sau individual.
Filmul încercă să armonizeze palierul ceremonial, reprezentat de filmarea la cald a obiceiului de primăvară, cu palierul narativ, construit prin intersecția reacțiilor sătenilor la propria lor manifestare ceremonială proiectată video. Astfel, montajul se construiește paralel prin suprapunerea reacțiilor și a desfășurării ceremonialului oferind impresia unui cronotop (o unitate spațio-temporală) al prezentului etnografic și iluzia de a privi filmul împreună cu performerii.
Memoria gestului, de Bogdan Iuga, 52 min.
Filmul prezintă patru meşteşuguri care sunt pe cale de a se pierde în zona Maramureşului:
– Cum se fac opincile
Petru Ilieș face opinci de vreo 30 de ani, iar filmul ne prezintă procesul întreg de confecţionare a acestora: cum se taie și se croiește opinca și nojițele şi ce unelte sunt necesare. Încă se mai poartă opinci prin sate, dar nu se mai fac din piele, ca mai demult. Acum se fac din cauciuc (camera de tractor ori maşină).
– Povestea unui Fierar din Varful Muntelui
Vasile Dudaș din Călinești se ocupă de fierărie de prin anii ’80. Încă mai ştie cum se fac pluguri, grape, căruţe din lemn ori diferite elemente de fierărie necesare în gospodării. Ne amintim de vremurile de odinioară, când țăranii își faceau singuri uneltele. Acum e mai puţin de lucru pentru fierari, doar potcovitul cailor ori câte o sudură la un tractor sau un ștraf cu roți de cauciuc.
– Cum se pune tiara
Anuța este omul „cu cheile” din Poienile Izei; ea are grijă de Biserica monument UNESCO din sat. Este o mamă care are grijă singură de copii săi. A început să țeasă de la 10 ani, împreună cu bunica ei. Filmul arată cum Anuţa, împreună cu mama sa, pregătesc războiul de ţesut („tiara”).
– Cum se fac spetele
Vasile Brumar face spete de când avea 9 ani. Procesul în sine este unul laborios: e nevoie de diferite nuiele și vergele de lemn, care sunt adunate la momente precise din an și care trebuie pregătite în aşa fel încât să fie gata de lucru când va fi nevoie. După aceea, de obicei toamna târziu sau iarna (după cum era mai demult), țesătoarele vin și comandă exact spata de care au nevoie (pe „mutări”), iar spătarul se apucă de treabă…
Filmul a fost realizat în 2011, în cadrul proiectului omonim, derulat de Fundaţia social culturală pentru democraţie „identitate, unitate, generozitate, acţiune”, din Baia Mare, în cadrul unui proiect finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European.