Sâmbătă, 22 septembrie 2012, Strada de CʼArte a adus, la întâlnirea cu publicul cititor, Editura Tritonic și două autoare: Monica Ramirez, care şi-a lansat cartea “Seducția apei”, și Adina Speteanu, cu romanul său de debut “Crimă la timpul trecut”. Cristina Poterăşoiu a realizat, pentru AgenţiadeCarte.ro, un reportaj despre eveniment, pe care-l redăm integral:
„De ce citim romane de dragoste? Entuziaștii genului afirmă că sunt motivați de dorința de evadare din realitate: ambianța, atmosfera unei alte lumi în care își proiectează emoțiile reprimate, experimentează hazardul unei întâlniri, resimt intensitatea unui sentiment.
Abilitatea scriitorului de best-seller constă în a crea personaje care ne seamănă; valorile lor sunt ale noastre, pasiunile lor ne vorbesc nouă și numai nouă. Este un mecanism de psihologie socială: securitatea pe care ne-o dă asemănarea cu celălalt. Personajele romanului ne oferă confortul unei siguranțe pe care o dorim reală, iar noi le adorăm în schimb.
Harlequin, cel mai mare editor pe segmentul de piață al romanelor de dragoste, publică lunar 120 de titluri, fiecare fiind tradus în 25 de limbi: dragoste pe fundal istoric, dragoste și suspense – cu eroi obligatoriu puternici și eroine aventuroase, aduși împreună în situații critice de viață și de moarte.
Este romanul de dragoste literatură pentru femei? Cu certitudine, femeile sunt consumatoarele dar și producătoarele principale. Dezbaterea de azi, din Foaierul de lectură al Străzii de CʼArte a confirmat constatarea. Editura Tritonic a adus la întâlnirea cu publicul cititor două autoare: Monica Ramirez, care si-a lansat cartea “Seducția apei” și Adina Speteanu, încă liceană, cu romanul său de debut “Crimă la timpul trecut”.
Întrebată „de ce povești de dragoste?“, Monica Ramirez, stabilită în Statele Unite ale Americii, a explicat că dragostea dă mai multă substanță unui roman. Toate cărțile sale se termină cu bine, finalul fericit având o mare importanță pentru cititori.
Adina Speteanu a mărturisit că scrisul este pentru ea o reacție la dezamăgirea pe care i-a adus-o rigiditatea anilor de liceu. În general, există impresia că romanele de dragoste pot da cititorului adolescent o impresie nerealistă asupra vieții. Adina, ca și alți colegi de generație, ne arată că, uneori, impresia vieții asupra adolescenților este nerealistă.
Scriitorul și editorul Bogdan Hrib, fondator al Editurii Tritonic, a concluzionat: „trăim o realitate urâtă din care omul dorește să evadeze și o face prin intermediul romanelor de dragoste“.
O lume a fanteziei în care ne-ar plăcea să fim, texte construite din vise… romane de dragoste. Categorie inferioară de literatură? Răspunsul aparține fiecăruia dintre noi.”
Programul Festivalului STRADA DE C’ARTE poate fi consultat la adresa web: https://www.agentiadecarte.ro/2012/09/rampa-de-jazz-si-poezie-cel-mai-important-desant-poetic-din-ultimii-ani/
Cristina Poterășoiu