spot_img

Poezie şi blues la rampă deschisă!

Festivalul Strada de C`Arte, ediţia a II-a, a continuat miercuri, 26 septembrie 2012, ora 17:00, la Rampa de Poezie şi Jazz, în cadrul secţiunii Poezie la prima vedere, cu  Marius Ghilezan. De la ora 18:00, în cadrul secţiunii “Cele mai frumoase poezii”, a fost invitat Octavian Soviany, iar de la ora 19:00, Show-ul de poezie, blues şi jazz i-a adus în faţa publicului pe Miruna Vlada, Berti Barbera şi Nicu Patoi. De la ora 21:00, în Aula BCU a rulat filmul “Caravana cinematografică”, adaptare după romanul cu acelaşi nume semnat de Ioan Groşan, în regia lui Titus Muntean. Dan Mircea Cipariu a prezentat cu acest prilej cea mai recentă carte publicată de Ioan Groşan, „Un om din Est”, Editura Tracus Arte. Joi, 27 septembrie 2012, vor citi, la Rampa de Poezie şi Jazz, poetele Cornelia Maria Savu (ora 17.00) şi Riri Sylvia Manor (ora 18.00), iar la show-ul de poezie, blues şi jazz, de la ora 19.30, vor fi prezenţi Bogdan O. Popescu şi Marcian Petrescu & Trenul de Noapte.

“Medi, cu ochiul sticlos” de Marius Ghilezan

De la ora 17:00, la Rampa de Poezie şi Jazz, în cadrul secţiunii “Poezie la prima vedere”, publicul a putut să-l asculte recitând poeme pe Marius Ghilezan. Acesta a recitat din cel mai recent volum al său, “Medi, cu ochiul sticlos”, Editura Brumar, 2012, un volum de poezie cu fotografii de Andrei Antică, Marius Ghilezan şi Florin Mândruleanu, dedicat “Prinţesei Scorpion”. “Mă simt într-o rezonanţă argheziană. Până acum două săptămâni, acest loc arăta cu totul altfel. Dintr-un spaţiu menajer, plin de “bube, mucegaiuri şi noroi”, el a devenit o rampă ce dă acum „frumuseţi şi preţuri noi”, găzduind câţiva poeţii şi muzicienii de seamă. (…) Evoluţia poate fi, uneori, spirituală!”, a spus Dan Mircea Cipariu. Acesta a continuat, prezentându-l pe Marius Ghilezan şi proiectul web coordonat de scriitor, bookiseala.ro.

Octavian Soviany vs “Don Juan nu se culcase cu nici o femeie”

Dan Mircea Cipariu a început prezentarea secţiunii  „Cele mai frumoase poezii”, cu o retrospectivă a evenimentelor anterioare şi autorilor care au citit la cea de a II-a ediţie a Străzii de C`Arte : 21 septembrie 2012– Gabriel Chifu, Adrian Popescu; 22 septembrie 2012– Nicolae Prelipceanu; 23 septembrie 2012– Simona Popescu; 25 septembrie 2012– Ioan Es Pop. “Mă bucur să-l avem alături de noi pe unul dintre cei mai importanţi poeţi români contemporani.”, l-a prezentat Dan Mircea Cipariu pe Octavian Soviany, apoi a menţionat volumele de teatru, critică literară, proză şi poezie semnate de autor. “Astăzi nu voi citi texte din cărţile mele mai vechi, ci dintr-un volum în pregătire, care probabil va apărea la sfârşitul acestui an, intitulat “Pulberea, praful şi revoluţia.”, a spus Soviany.Unul dintre cele mai aclamate versuri a conţinut un adevăr sau mister: “Don Juan nu se culcase cu nici o femeie.”

“Bosnia. Partaj” de Miruna Vlada, într-un show rafinat cu Berti Barbera & Nicu Patoi

De la ora 19:30, Rampa de Poezie şi Jazz a devenit neîncăpătoare. “Împreună cu Mike Godoroja şi Mireille Rădoi, directoarea generală a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, ne-am gândit, la începutul acestui proiect, la nume importante ale jazz-ului şi blues-ului, pe care să le aducem alături de poeţi  importanţi români. Berti Barbera şi Nicu Patoi fac tranziţia între blues şi jazz, au prospeţime şi sunt spectaculari. Alături de ei, nu puteam să o aducem decât pe Miruna Vlada, o poetă cu forţă şi mult entuziasm, un manager cultural nemaipomenit, o poetă extraordinară.”, şi-a început prezentarea Dan Mircea

Cipariu. Miruna Vlada a citit dintr-un volum în pregătire, “Bosnia. Partaj”, cu cicluri despre “partaj”, “panică” şi “flori de lotus”. “Îmi face o mare plăcere să vă văd pe toţi aici. Felicit această iniţiativă, eu cred că poezia în spaţiul public trebuie să devină o normalitate.”, a spus tânăra poetă.La finalul lecturii, Berti Barbera, Nicu Patoi şi Miruna Vlada au fost aplaudaţi îndelung, cerându-li-se un bis.

Seara s-a încheiat în Aula BCU, alături de Ioan Groşan, autorul romanului “Caravana cinematografică”, adaptat de regizoru Titus Muntean pentru marele ecran.

Mâine, 27 septembrie 2012, ora 17:00, în cadrul secţiunii “Poezie la prima vedere” va citi Cornelia Maria Savu, de la ora 18:00, în cadrul “Cele mai frumoase poezii” va fi invitată Riri Manor, iar de la ora 19:30 vor fi invitaţi la Show-ul de poezie, blues şi jazz: Bogdan O. Popescu & Marcian Petrescu & Trenul de noapte.

Mai multe detalii pe pagina www.stradadecarte.ro

Andra ROTARU

Credit foto: Mihai Zgondoiu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508