De curând, a apărut volumul „Gândirea religioasă greacă” de Gilbert Murray, colecţia “ARHETIP”, Editura Herald, traducere de Marian Stan. „Grecia antică are privilegiul, în acelaşi timp exultant şi tragic, de a începe de foarte de jos şi de a lupta, oricât de anevoie, pentru a ajunge pe culmi. Aproape că nu există superstiţie primitivă ale cărei urme îndepărtate să nu poată fi găsite în Grecia. Şi nu există culme a spiritualităţii care să nu-şi aibă arhetipul sau ecoul în literatura greacă.” (Gilbert Murray)
Scrisă sub forma unor eseuri, această carte savantă oferă în acelaşi timp o lectură deosebit de interesantă şi accesibilă despre gândirea religioasă a Greciei Antice. Dacă ceea ce cunoaştem despre religia grecească se rezumă la legendele olimpiene, atunci vom fi surprinşi să descoperim o lume autentică şi profundă, care îşi trăieşte stadial vârstele: de la riturile timpurii, la perioada clasică a zeilor olimpieni, la reflecţia şcolilor filosofice, până la emergenţa creştinismului, perioadă în care vechea religie a încercat o nouă revenire ca reacţie la „ateismul” creştinilor. Nu ceea ce este deja cunoscut şi afirmat face obiectul acestei lucrări. După cum mărturiseşte autorul însuşi, şi-a dorit să umple spaţiile neacoperite încă, zonele de penumbră, perioadele intermediare ale evoluţiei gândirii religioase. Perioade de transformare, de căutare, ale căror potenţialităţi s-au cristalizat şi au marcat marile perioade ale istoriei lumii sau au rămas în întuneric. Ele vorbesc despre adevăratul spirit al Greciei Antice.
„Grecia antică are privilegiul, în acelaşi timp exultant şi tragic, de a începe de foarte de jos şi de a lupta, oricât de anevoie, pentru a ajunge pe culmi. Aproape că nu există superstiţie primitivă ale cărei urme îndepărtate să nu poată fi găsite în Grecia. Şi nu există culme a spiritualităţii care să nu-şi aibă arhetipul sau ecoul în literatura greacă.” – Gilbert Murray
George Gilbert Aime Murray, un eminent savant al limbii şi culturii antice greceşti, a fost Regius Professor of Greek la universitatea Oxford. O figură remarcabilă şi implicată a societăţii moderne, este în mod frecvent prezentat ca un umanist, militant activ pentru pace, susţinător al politicii liberale. Este cunoscut în special pentru studiile sale clasice asupra culturii, religiei şi mitologiei greceşti, dar şi pentru realizarea unor traduceri deosebite, în versuri, ale capodoperelor teatrului grecesc antic în limba engleză.