Filmul „După dealuri”, scris şi regizat de Cristian Mungiu şi inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran – “Spovedanie la Tanacu” (ediţia a II-a, Polirom, 2012) şi “Cartea judecătorilor” (ediţia a II-a – în curs de apariţie la Polirom) – , a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria cel mai bun film străin.
„După dealuri” a fost dublu premiat la Festivalul de Film de la Cannes – pentru scenariu şi pentru interpretare.
“Spovedanie la Tanacu” de Tatiana Niculescu Bran, primul roman non-ficţional din literatura română, a apărut într-o ediţie revăzută anul acesta, în colecţia „Ego. Proză” a editurii Polirom (şi sub formă de eBook).
În 2007, romanul a fost adaptat pentru scenă. Piesa a avut premiera la Teatrul La MaMa din New York, în regia lui Andrei Şerban.
Având ca punct de plecare scandalul declanşat în 2005 de moartea suspectă a „măicuţei” Irina, “Spovedanie la Tanacu” reconstituie evenimentele respective pe baza informaţiilor şi a datelor obţinute de autoare în cursul propriei investigaţii.
„Spovedanie la Tanacu este o carte dostoievskiană care ne pune în faţa unei concluzii tulburătoare: intenţiile bune ale tuturor celor implicaţi dau naştere acţiunilor celor mai rele.” (George BANU)
„Avem în faţă un roman cum eu n-am mai citit în literatura română. Este un roman extrem de obiectiv, foarte sobru, britanic, care îmbină documentarea de tip jurnalistic cu intrarea subtilă în pielea personajelor. Este exact definiţia hegeliană a tragicului, în care toate forţele care se află în conflict au dreptate, fiecare în felul său.” (Dan C. MIHĂILESCU)
„Spovedanie la Tanacu este prima carte de acest gen din literatura română, o carte precum romanul lui Truman Capote, Cu sânge rece. Cartea Tatianei Niculescu Bran porneşte de la mărturiile directe ale tuturor celor implicaţi în incidentul de la Tanacu şi este construită cu mijloacele empatiei, inteligenţei, sensibilităţii şi bunului-simţ.” (Horia Roman PATAPIEVICI)
„Când am citit cartea Tatianei Niculescu Bran am simţit pe loc că este un text extraordinar de puternic. Şi mi-a venit ideea să fac un film. Norocul a fost că erau alţi trei regizori care voiau să facă un film, iar regia de film este o altă meserie.” (Andrei ŞERBAN)
Tatiana NICULESCU BRAN a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi Institutul European de Jurnalism de la Bruxelles. Între 1995 şi 2004 a fost redactor la Radio BBC World Service, secţia română de la Londra. Între 2004 şi 2008 a condus biroul BBC World Service de la Bucureşti. În 2010, Liternet i-a publicat piesa de teatru „Brâncuşi contra SUA”, o abordare inedită a celebrului proces cu acelaşi nume intentat de Brâncuşi statului american în 1926.
La Editura Polirom, Tatiana Niculescu Bran a mai publicat romanele Nopţile Patriarhului (2011) şi În Ţara lui Dumnezeu(2012).