La Rampa de Jazz şi Poezie din cadrul Strada de C`Arte (organizat de Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” Bucureşti), a avut loc lansarea volumului de debut „Vreau altă realitate. Artă, merg pe mâna ta” de Constantin Iftime – „o carte care vizează bibliofilia, o carte obiect” (Dan Mircea Cipariu). Despre carte şi autor au vorbit poeta şi jurnalista Cornelia Maria Savu şi poetul şi redactorul şef Tracus Arte – Cosmin Perţa.
Cornelia Maria Savu:
„Am făcut cunoştinţă cu această carte, despre care nu mă sfiesc să spun că este unul dintre cele mai bune debuturi în poezie din ultimii ani, în Botoşani, anul acesta. După multe lecturi, a apărut un autor şi cartea sa. Numele Constantin Iftime îl ştiam din jurnalism, despre carte nu ştiam nimic, chiar dacă sunt o apropiată a editurii Tracus Arte. Şi Constantin Iftime a început să citească. Nu citea poezii care se citesc în mod normal în public. El a citit ceea ce este poezie, fără niciun fel de prejudecată, poeme care pe mulţi dintre noi ne-au făcut să fim atenţi. O carte care, într-adevăr, vizează bibliofilia, cu o foarte inspirată copertă realizată de graficianul şi profesorul universitar Mircia Dumitrescu. În acest debut puternic, Iftime întinde mai multe capcane cititorului. Dacă te iei după copertă, te gândeşti că este o carte care cuprinde între coperţile ei unul sau mai multe manifeste. Când cineva spune „Vreau altă realitate. Artă, merg pe mâna ta”, ai putea spune că este încă un autor care vrea şi el ceva nou. Este prima capcană. Pentru că intervine „realitatea”. Ce fel de altă realitate? Realitatea pe care şi-o doreşte înseamnă, de fapt, o redescoperire a virtuţiilor poeziei, a poeziei scrisă, pentru că poezia orală mai este doar o reconstituire pentru noi. Ceea ce m-a impresionat de la început în cartea lui Iftime a fost această mare încredere în artă, în literatură, în cei care au teoretizat şi au reînnoit literatura, nu numai poezia, şi în artă în general, care cuprinde şi vizualul şi care înseamnă un mod de viaţă, adică o altă realitate. Această realitate se întrepătrunde cu realitatea în care trăim, care este în jurul nostru, care ne asaltează. De la nivelul poeziei spre această realitate. Între poemele tari ale acestui volum (toate poemele au titluri foarte inspirate), poemele cele mai importante, este un „Zeu puternic aleargă dimineaţa uşor peste apa călduţă”.
Această carte este o construcţie şi dacă vă veţi uita la sumarul cărţii şi veţi citi titlurile, veţi vedea că ele se înşiruie ca un poem. La fel şi notele de subsol. Într-una din aceste note, el citează pe Stevens, care spunea într-o epocă de mare efervescenţă a poeziei americane, că biografia nu este relevantă pentru spiritualitate pentru creator. Noi spunem că biografismul nu este relevant pentru spiritualitate. Ceea ce mă face să apreciez cu atât mai mult această carte este faptul că Iftime este un cititor frecvent, ca şi mine.
Constantin Iftime mai are încă două cărţi care ar fi putut fi publicate, dar a ales să o publice pe aceasta. Este un autor matur, cu experienţa scrisului, este un autor care ştie cum să aleagă cuvintele, mizează pe cuvânt, imaginează un fel de vase din cuvinte pe care apoi le umple cu sens şi ceea ce mai face el deosebit în această carte este faptul că nu mizează pe la îndemâna unor figuri de stil şi de trucuri pe care să le combine pentru a ieşi poezie.
Debutul acesta, plin de artă, pentru că se merge pe mâna artei, plin de realitate, pentru că autorul vrea o altă realitate, nu este o carte care mizează pe livresc. Este o carte care respiră foarte viu, original, sincer, în care alături de personaje, fie că sunt la notele de subsol, fie că sunt în poeme, există şi fiica sa Catinca, există şi un poem despre Dani, băiatul autorului, un poem dedicat soţiei sale, există şi acel „vin muncitorii”…
Felicit Tracus Arte pentru că şi în acest an „ a luat faţa” la debut: Andrei Dosa, Laura Dan, Daniel Sur, Constantin Iftime şi ştiu că se mai pregătesc câteva debuturi înainte de târgul de carte din toamnă.
Această carte merită un turneu de lansări, a mai avut câteva lansări până acum, şi merită un turneu pentru că veţi avea o revelaţie după ce o veţi citi.”
„Pentru mine ca editor şi ca poet, volumul dlui Iftime a fost ca un bocanc în coaste, în primul rând pentru că nu ştiam nimic despre el şi nu îmi imaginam că există un asemenea discurs poetic într-un sertar în această ţară. Primul lucru remarcabil este că această carte nu este numai o carte de poezie ci este şi o carte despre poezie. Fie că vrea sau nu să recunoască, este un fin teoretician. Toată această compoziţie susţine, într-o mare măsură, textul liric.
Un al doilea lucru remarcabil în această carte este stilul. Un stil organic, viu, care este într-o continuă mişcare şi care se adaptează din mers, şi nu este uşor să faci acest lucru.
Temele dlui iftime sunt foarte diferite de ce putem găsi în poezia românească în ultimii 30 de ani. Nu îi este teamă să ridice din morţi chiar anumite teme pe care poeţii contemporani le consideră uzate.
Lucrul care pe mine m-a supărat cel mai tare ca poet este tehnica. O tehnică impecabilă, care reuşeşte să se joace cu discursurile narative, care reuşeşte să nu lase nicio clipă sentimentul cititorului că este ceva premeditat. Totul este foarte fluid.
Este o viziune extrem de curajoasă, dar de fapt este o viziune veche pe care Iftime ne-o prezintă ca autentică. Despre asta este vorba în poezia dlui Iftime, ceva autentic, care durează. Cartea dlui Iftime nu este doar o carte de poezie ci este, în mare măsură, o carte a poeziei.”
Autorul a citit poemul „Zeu puternic aleargă dimineaţa uşor peste apa călduţă”, dar şi texte inedite dintr-un volum în pregătire („Rugăciunea nu”, „Produs instabil” etc).
Dorina CIOPLEA