Duminică, 23 septembrie, la Strada de CʼArte s-au spus și s-au ascultat povești din Bucovina. Poveştile au fost rostite și cântate de Doina Fodor Lavric, interpretă de muzică tradiţională care a evoluat în spectacolele de muzică arhaică românească alături de Grigore Leşe. Cristina Poterăşoiu, prezentă la eveniment, a surprins atmosfera, special pentru AgenţiadeCarte.ro
Duminică, 23 septembrie, la Strada de CʼArte s-au spus și s-au ascultat povești din Bucovina.
Poveștile au fost rostite și cântate de Doina Fodor Lavric, interpretă de muzică tradiţională care a evoluat în spectacolele de muzică arhaică românească alături de Grigore Leşe.
Evenimentul a reunit în spațiul ʽRampa de poezie și jazzʼ un numeros public format din copii mai mici și mai mari; categoria copii mai mari a fost bine reprezentată de părinți și bunici.
Atmosferă de veselie șugubeață – cum altfel, când se aud poveștile – aplauze în ritmul cântecelor, aplauze în ritmul inimilor. Artista a urmat întocmai îndemnul lui Grigore Leșe, prezent la eveniment: „Doina, cântă-le ceva frumos la copiii ăștia!“.
Noul disc al Doinei Fodor Lavric, Poveste din Bucovina, este însoţit de albumul grafic Ţara poveştilor, ilustrat de pictorul Virgiliu Parghel. Desenele au ca suport versuri scrise caligrafic de Doina Fodor Lavric, cu tocul, în tuş. „Hârtia e specială, pregătită de un alt pictor, Vasile Mureşan-Murivale, cu o tehnică de băiţuire învăţată de la profesorul lui, maestrul Corneliu Baba, cel care i-a insuflat şi lui Virgiliu Parghel gustul pentru hârtie şi creion, pentru desen, pentru colaje grafice“, a explicat la o altă lansare Doina Fodor Lavric.
Pentru înregistrarea discului, artista a colaborat cu cel mai vestit viorist sucevean, bătrânul Vasile Mucea, şi cu formaţia Trei Parale.
Discul e dedicat părinţilor Doinei, învăţătorii Maria şi Vasile Fodor din Lişna, povestitori şi ei, şi eroi de poveşti deopotrivă. În casa părintească de la Lişna, un sat aflat la jumătatea distanţei dintre Dorohoi şi Dărăbani, Doina Fodor a crescut între poveşti. Astfel se explică fraza inscripționată pe disc „Unde se spun poveşti în casă, acolo-i Dumnezeu.”.
Invitat pe scenă ca să prezinte discul, Grigore Leșe a spus: „Când punem muzica pe CD, ea moare pentru o clipă. Noi nu interpretăm muzica, nu o ʽtraducemʼ, ci o citim.“, iar mai apoi: „Zisul meu e cântare și vreau sa îi fac un dar Doinei, pe care o rog să păstreze cântecul.“. Cântarea lui Grigore Leșe, dar oferit Doinei Fodor Lavric, a fost ascultată în tacere și aplaudată în picioare.
Cristina Poterășoiu
Bine v-am gasit! Un articol interesant! Suntem convinsi ca acest cantec este incantator.
Puteti vizita si site-ul nostru cu cantece pentru copii.