Cristina Poterăşoiu, membru al Consiliului Director Opera Scrisă (Societate de gestiune a drepturilor de autor), a trimis, pe adresa AgenţiadeCarte.ro, un text despre recent organizata Gală a Laureaţilor Festivalului de Creaţie Literară „Titel Constantinescu”, de la Râmnicul Sărat. Prezentă alături de scriitori dar şi de iubitori de literatură, Cristina Poterăşoiu ne-a oferit o imagine amplă a atmosferei, dar şi palmaresul ediţiei a V-a a festivalului. Redăm, mai jos, textul integral.
Festivalul-Concurs de Creaţie Literară „Titel Constantinescu“, ediția a V-a, 18 august 2012: 529 de lucrări, 31 de nominalizări, 11 premii.
Când am plecat din București spre Râmnicu Sărat îmi imaginam că evenimentul la care voi participa – decernarea premiilor Festivalului-Concurs de Creaţie Literară purtând numele unei personalități culturale de seamă a Râmnicului, „Titel Constantinescu“ – va fi unul tipic de provincie.
Invitația fusese lansată de domnul Constantin Marafet, pe care îl cunoscusem nu de mult, cu ocazia primei Adunări generale a societății de gestiune a drepturilor de autor OPERA SCRISĂ.RO, al cărei membru și coordonator zonal este.
La Râmnicu Sărat mergeam prima oară, iar despre Festival nu știam nimic. Pe internet nu am găsit informații, altele decât cine sunt organizatorii – Editura RAFET și Asociația ,,Renașterea Râmniceană“ (fondată tot de domnul Constantin Marafet), care sunt regulile de participare și cine sunt câștigătorii ediției a V-a.
Am citit, desigur, că Festivalul-Concurs îşi propune sprijinirea creatorilor literari din România şi din diaspora, că sunt mai multe secțiuni la care concurenţii pot lua parte: poezie, proză scurtă, eseu, teatru, critic, traducere. Doar în plină manifestare a decernării premiilor am realizat că ʽsprijinireaʼ creatorilor este, de fapt, un act profund cultural: lucrările câștigătorilor dar și tuturor celor nominalizaţi la premii au fost publicate, pe cheltuiala editurii Rafet, într-un volum de Antologie; mai mult decât atât, tot pe cheltuiala editurii Rafet, fiecare din cei 11 câștigători au acum creația participantă la concurs publicată în 100 de exemplare (!) ale unui volum individual lansat la Gala laureaților, pe 18 august 2012.
Data Galei nu a fost aleasă întâmplător, Festivalul fiind integrat unei manifestări mai ample: ,,Zilele Râmnicului“ (17-20 august).
Prin bunăvoința doamnei Directoare, decernarea premiilor a avut loc în incinta Casei de cultură – în prezent, Centru cultural – care poartă numele sopranei Florica Cristoforeanu (născută la Râmnicu Sărat în anul 1886). Cele peste 100 de persoane prezente, ca dovadă a prestigiului de care se bucură Festivalul, au contribuit la atmosfera caldă, înfierbântată pe alocuri de emoțiile premiaților. Expresiei românești „a fi alături trup și suflet“ i-a fost dată viață de către domnul Constantin Marafet, organizatorul și – cu adevărat – sufletul Festivalului, care exact astfel s-a și aflat, lângă fiecare concurent premiat.
De ce se numește Festivalul râmnicean de Creație Literară „Titel Constantinescu“? Se ințelege, pentru ca Titel Constantinescu (1927-1999), prozator și poet, a fost fiu al Râmnicului. Motivul are, însă, și încărcătură sentimentală: om sensibil și bun – „înger de om“, Titel Constantinescu a rămas drag sufletelor râmnicenilor, care îl omagiază dând numele său festivalului de creație literară.
Personalitatea lui Titel Constantinescu a fost evocată prin rostirea versurilor sale pline de melancolie:
„ […] Un gol imens. Murise orice sunet. / Aţi fost vreodată singuri? / Cântec bun, / întoarce-te, mă caută, mă iartă. […]“1
Un cântec bun este purtător de gând bun, au spus cei care l-au cunoscut.
„Albe flori, gesturi vagi, unduiri / peste ochii mei, pentru noapte, / e târziu, mi-e somn şi-ncet, singur, / mă dezbrac de prea lungi ne-mpliniri / şi-ntr-un lujer subţire m-adun /sau în melc uneori. / Nu mai sunt. Căutaţi-mă-n flori.“2
De altfel, am aflat că dorința-testament a lui Titel Constantinescu a fost: „căutați-mă în flori, căutați-mă în soare, căutați-mă în poeme!“
Prezență delicată și distinsă, doamna Maria Margareta Labiș, sora poetului Nicolae Labiș, profesoară de limba și literatura română, a dorit în mod special să îl omagieze pe Dumitru Radu Popescu – scriitorul, prozatorul și dramaturgul, adresându-i o scrisoare măiestrit alcătuită din 26 de fraze ʽfurateʼ din opera acestuia.
Iată și premiile acordate de juriul al cărui președinte a fost poetul Horia Zilieru:
- Marele Premiu „Titel Constantinescu“ – cu publicarea volumului de teatru:
JUMĂTATE DE MOARTE – de D.R. POPESCU
- Marele Premiu „Titel Constantinescu“ – cu publicarea volumului de proză:
ÎN OSTROV LA MAREA ALBĂ – de EMIL LUNGEANU
- Premiul „Victor Frunză“ – cu publicarea volumului de proză:
CU TRAISTA DE BASME PRIN LUME – de TUDOR CICU
- Premiul „Octavian Moşescu“ – cu publicarea volumului de versuri:
ECOUL TĂCERII-EPIFANII STELARE – de NICOLETA MILEA
- Premiul ,,Alexandru Sihleanu“- cu publicarea volumului de proză:
EL DESCONDOCIDO – de MARIN TRAŞCĂ (SPANIA)
- Premiul ,,C.C. Datculescu“ – cu publicarea volumului de versuri:
LUNA ŞI LUMINA de OLIVER ROLAND (GERMANIA) traducător MIRCEA M. POP
- Premiul „Florica Cristoforeanu“ – cu publicarea volumului de versuri:
CELE MAI FRUMOASE POEZII – de EMILE VERHAEREN(BELGIA), traducător ION ROŞIORU
- Premiul „Dumitru Pricop“ – cu publicarea volumului de critică:
ANAMNEZE NECESARE – de MIRCEA DINUTZ
- Premiul ,,MIRCEA MICU“ – cu publicarea volumului de proză:
A UNSPREZECEA PORUNCĂ – de FLORENTINA LOREDANA DALIAN
- Premiul ,,Slam Râmnic“ – cu publicarea volumului de eseuri:
AGGREGATOR – de MIRCEA V. HOMESCU
- Premiul ,,FĂNUŞ NEAGU“ – cu publicarea volumului de eseuri:
HĂRŢUIREA MORALĂ de MARIE-FRANCE HIRIG0YEN (FRANŢA) traducător FLORICA IONEA
Premiații din acest an ai editurii RAFET (care au fost, deci, publicaţi în Antologie) sunt: Petre Rău, Eduard Leahu, Popescu Mariusz, Any Drăgoianu, Gruia Lucian, Ela David, Teo Cabel, Constantin Oprică, Ştefan Lucian Mureşanu, Jianu Liviu-Florin, Maria Pilchin, (Chişinău) Ion Drăgoian, Otilia Duma, Francisc Pal (Canada), Sorin Şirineasa, Kabbout Mariana, Andrei Velea, Liviu Ioan Mureşan, Popescu George Adrian, Mihai Posada.
Trebuie menționat că numărul celor înscrişi la concurs a fost cu 101% mai mare decât anul trecut, însumând 529 de creaţii literare, dintre care 31 au fost nominalizate la marile premii.
Am tot căutat un final al acestui articol-trăire despre Festivalul inițiat în anul 2008 și însuflețit permanent de omul de cultură Constantin Marafet, despre gestul său extraordinar mai ales în perioada dificilă pe care o traversăm și l-am găsit în interviul acordat pe 06.09.2011 lui Constantin Stancu. O frază definitorie: „Trebuie să fac ACUM şi nu MÂINE ceea ce cred că aduce o mică bucurie semenilor mei.“
Cristina Poterășoiu
1„Singur“, Titel Constantinescu,1968
2„Câmp cu margarete“, Titel Constantinescu,1985
Da, a fost o sarbatoare a culturii nationale. La Ramnicu Sarat, in ciuda vitregiilor de ordin obiectiv si subiectiv ale vremurilor ce traim, literatura mentine la cote inalte simtirea si cugetul romanesc, iar meritul, incontestabil, este al frumosului nebun ramnicenit de dupa nastere, Constantin Marafet. Un argument in plus? Colectia „Scriitori ramniceni” incluzand peste 30 de titluri, publicate fiecare in cate 100 de exemplare, in cadrul unei actiuni de sponsorizare in care mediul de afaceri privat a probat excelenta, in timp ce autoritatile locale (Statul) au preferat sa ramana datoare – si nu pentru intaiasi data. Cu atatea alegri anul asta…