În perioada 2-5 august 2012, Orchestra Română de Tineret se va afla la Berlin pentru a participa la cel mai important festival internațional pentru orchestre de tineret – „Young Euro Classic” – aflat la a 12-a ediție, unde va evolua într-un concert extraordinar la Konzerthaus în seara de 4 august 2012. Programul, prezentat sub bagheta lui Cristian Mandeal, va cuprinde doar lucrări simfonice: „Frenesia 2” de Dan Dediu, primă audiție românească, uvertura “Forța destinului“ de Verdi, poemul simfonic “Don Juan” de Richard Strauss, „Dansuri simfonice” op. 45 de Rachmaninov și „Raspodia I” de Enescu.
Participarea Orchestrei Române de Tineret la prestigiosul festival de la Berlin este posibilă datorită contribuției Institutului Cultural Român, Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, Administrației Fondului Cultural Național, Fundației Prietenii Muzicii Serafim Antropov, Lanto Communication, UCIMR. Sponsor principal: Unicredit Țiriac Bank. Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, TVR Cultural. Programul de la Berlin este pregătit la Sinaia, acolo unde a luat ființă Orchestra Română de Tineret, sub atenta îndrumare a violoncelistului Marin Cazacu, inițiatorul proiectului, acolo urmând să deschidă cu acest program cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional „Enescu și muzica lumii” în seara de 31 iulie 2012, în cocheta sală a Cazinoului din Sinaia, concertul reluându-se la Ateneul Român în seara de 1 august de la ora 19, cu o altă lucrare de Dan Dediu în deschidere și anume „Eldorado”.
„Young Euro Classic” se desfășoară în acest an între 27 iulie și 12 august și este un eveniment cu un profil unic, fiind primul festival din lume dedicat orchestrelor simfonice de tineret. Aproape în fiecare seară, pe tot parcursul festivalului, timp de 17 zile, sala de la Konzerthaus şi ofertantul spaţiu din Gendarmenmarkt vor fi pline și la concerte în care nu se cântă doar Beethoven şi Șostakovici, ci şi creații contemporane sau lucrări mai puțin familiare publicului occidental, cu sonorități specifice culturilor asiatice sau africane. Pentru tinerii muzicieni participanți, primirea entuziastă de care se bucură de fiecare dată într-un astfel de cadru, este o experienţă cu totul nouă.
De doisprezece ani, Berlinul a devenit capitala vieții muzicale a orchestrelor de tineri din Europa şi din restul lumii, Festivalul Young Euro Classic reflectând explozia din ultimul deceniu a interesului la nivel mondial pentru orchestrele de tineret. Dimensiunea pur europeană a acestuia a fost doar o caracteristică a primului an, ceea ce explică prezenţa particulei „euro” în titlul festivalului, un alt motiv important fiind acela că tradiţia europeană orchestrală este un fenomen global, chiar dacă tot mai multe orchestre participante provin din ţări aflate departe de Europa. România va participa pentru prima oară la acest festival în seara de 4 august 2012, în sala mare de la Konzerthaus, cu un concert al Orchestrei Române de Tineret dirijată de Cristian Mandeal.
Detalii pe www.youngeuroclassic.ro sau www.orchestratineret.ro