Miercuri, 29 august 2012, ora 12.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti, a avut loc ceremonia de acordare a Premiului de Excelenţă pentru marea pianistă Ilinca Dumitrescu, la cei 60 de ani de viaţă creatoare. Organizatorii evenimentului: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti, Uniunea Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali „Mihail Jora” şi Asociaţia Euro CulturArt. În cadrul evenimentului, conf.univ.dr. Mireille Rădoi, prof.univ.dr. Grigore Constantinescu şi Dan Mircea Cipariu au vorbit despre biografia şi opera muzicală şi culturală a Ilincăi Dumitrescu. Premiul de Excelenţă oferit cu acest prilej doamnei Ilinca Dumitrescu a fost o lucrare semnată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Parteneri media: Radio România Cultural, revista „Cultura” şi www.agentiadecarte.ro.
Evenimentul a fost deschis de Mireille Rădoi, directoarea Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, care a precizat că artista Ilinca Dumitrescu se află între prieteni, la împlinirea a 60 de ani de viaţă creatoare. “Trei instituţii s-au reunit pentru a marca acest moment: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti, Uniunea Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali „Mihail Jora” (preşedinte, domnul prof. univ. dr. Grigore Constantinescu) şi Asociaţia Euro CulturArt (preşedinte Dan Mircea Cipariu). Avem bucuria de a avea alături muzicieni, poeţi, artişti vizuali. Odată cu acest eveniment dorim să iniţiem o serie de astfel de evenimente , iar bucuria mea este aceea de a începe cu o mare doamnă a muzicii româneşti.”
Cu ocazia acestui eveniment, Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”a organizat şi o expoziţie de carte şi manuscrise muzicale, cu peste 50 de lucrări de teorie şi critică muzicală, monografii ale marilor compozitori, tratate filosofice despre muzică, albume, enciclopedii muzicale, printre care se regăsesc şi partituri ale compozitorului Ion Dumitrescu, tatăl artistei.
Înainte să îi ofere doamnei Ilinca Dumitrescu Diploma de Excelenţă, Mireille Rădoi a citit poeme scrise de Mariana Dumitrescu, mama Ilincăi Dumitrescu.
Diploma de Excelenţă a fost înmânată de Mireille Rădoi din partea celor trei instituţii care au organizat evenimentul, diplomă realizată de artistul vizual Mihai Zgondoiu.
“Sunt foarte emoţionată, este un moment special pentru mine. (…) Fiindcă nu avem un pian aici, am pregătit un film cu câteva secvenţe, realizate în cea mai mare parte de fosta televiziune România de mâine (TVRM), actuala TVH2.0, o televiziune culturală, cu o arhivă deja excepţională. Am selectat câteva secvenţe, câteva fotografii, pagini, recitaluri din ultimii ani, şi îi mulţumesc colegului realizator Ciprian Vasilescu. De asemenea, am pregătit, spre sfârşitul filmului, o pagină de arhivă personală, în care-l veţi vedea pe Mihail Jora alături de întreaga mea familie, în anul 1964, poate printre puţinele secvenţe care au rămas filmate cu maestrul Mihail Jora.”, a spus Ilinca Dumitrescu.
Filmul documentar a reprezentat un moment de dezvăluire al începuturilor artistei Ilinca Dumitrescu, prezentând-o alături de profesori, artişti, familie, îndrumători muzicali, a prezentat atât secvenţe din cele mai titrate ziare naţionale şi internaţionale care au elogiat-o pe artistă în decursul anilor, cât şi momente din recitaluri muzicale pe unele dintre cele mai mari scene ale lumii.
Publicul a putut urmări una dintre cele mai rare secvenţe, o înregistrare din anul 1964, în Grădina Botanică, care a înfăţişat-o pe artistă la vârsta copilăriei, înainte de debutul său pe o scenă muzicală, alături de părinţi, veri şi maestrul Mihail Jora.
După vizionarea documentarului, Ilincăi Dumitrescu i s-a oferit în semn de preţuire o lucrare a artistului vizual Mihai Zgondoiu, lucrare dezvelită de Dan Mircea Cipariu, Mihai Zgondoiu şi Ilinca Dumitrescu, apoi a luat cuvântul prof. univ. dr. Grigore Constantinescu.
“Aţi urmărit acest film pe care domnia sa ni l-a oferit şi aţi aflat câteva repere ale istoriei artistului şi compozitorului Ilinca Dumitrescu. Dacă vrem să adunăm tot ce a făcut, ne trebuie multă vreme sau, probabil, va veni o carte care le va rândui cu grijă. (…) Oricât am spune că trece timpul de repede, totuşi, acest timp este muncit, însumează nu numai ore de studiu, nu numai eforturi muzicale, dar şi lectura multor cărţi de literatură. (…)”, a spus prof. univ. dr. Grigore Constantinescu.
În încheierea evenimentului, profesorul doctor în muzicologie Alexandru Bădulescu din Ploieşti a ţinut un scurt discurs în cinstea doamnei Ilinca Dumitrescu . “Domnia sa, prin ceea ce a făcut pentru cultura românească, a adus aici, în ţară şi în lume, multă lumină.”, a spus acesta, care a încheiat cu versuri din Eminescu “La trecutu-ţi mare/ mare viitor”.
Domnul viceprimar al Municipiului Ploieşti i-a înmânat Ilincăi Dumitrescu, din partea autorităţilor locale, o Diplomă de Excelenţă, o surpiză pentru artistă.
Dan Mircea Cipariu a înmânat microfonul ambasadorului şi scriitorului Neagu Udroiu care a ţinut un laudatio în cinstea artistei, spunând că “vorbele rostite astăzi despre artistă au fost extrem de potrivite personalităţii Ilincăi Dumitrescu”. De asemenea, a luat cuvântul domul ambasador Ion Brad, care a citit o baladă compusă special pentru marea artistă.
Evenimentul s-a încheiat cu o felie tort (sub formă de pian) şi un cocktail în cinstea marii doamne a muzicii, Ilinca Dumitrescu.
Andra ROTARU