În perioada 29 august -17 septembrie 2012, proiectul foto video “Dancing City” se va desfăşura la Aiurart (Str. Lirei 21, Bucureşti). Alături de echipa POINT 4 Space group – formată din Justin Baroncea, Eduard Gabia şi Radu Enescu –“Dancing City” este descompus şi recompus sub forma unor instalaţii audiovizuale şi interactive care aduc vizitatorii mai aproape de spiritul proiectului şi umplu spaţiul galeriei de sunet şi mişcare.
“Dancing City” este un proiect cultural foto video creat de regizoarea Carmen Lidia Vidu şi de fotograful Dani Ioniţă cu sprijinul Redd’s; un proiect prin care dansul se insinuează în oraş, printre maşini, claxoane, clădiri şi statui. În urma sa rămân pe film momentele în care ineditul se opune rutinei şi graţia se opune mişcării mecanice. Toate aceste momente sunt recreate sub forma unor proiecţii, decupaje şi transpuneri ale imaginii în medii dintre cele mai diverse: retroproiecţii pe voal ale dansatorilor decupaţi din mediul în care au fost filmaţi/fotografiaţi, proiecţii pe apă ale imaginilor dansante, o instalaţie interactivă cu mini-proiecţii ale dansatorilor pe care vizitatorii le pot combina şi reaşeza, dar şi o întreagă cameră multimedia în care pot fi urmărite cele două clipuri “Dancing City” şi mai multe episoade de making-of ale proiectului.
Cu această ocazie, Editura Vellant lansează seria de cărţi poştale “Dancing City”, care va cuprinde 21 de instantanee dansante din Bucureşti, Braşov, Timişoara şi Cluj: un mod de a păstra pe hârtie şi de a duce mai departe magia oraşului care dansează.
„Prin “Dancing City”, Carmen Lidia Vidu şi Dani Ioniţă au propus un sistem bazat pe date obiective clare: fotografii în ambiente urbane recontextualizate de poziţiile corpurilor în mişcare, fundal sonor bazat pe sunetele locului în care s-au realizat sesiunile foto şi expresivitatea intrinsecă a dansatorilor implicaţi în proiect.
Pe noi ne-a interesat lucrul cu aceste date în spaţiul de la aiurart. Am încercat să esenţializăm într-o instalaţie cât mai simplă componentele proiectului “Dancing City” şi am decis sa lucrăm strict cu sunet şi imagini ale dansatorilor. Renunţăm la fundalul urban accentuând fundalul sonor.
Scoatem dansatorii din oraş pentru a-i putea recontextualiza într-o galerie alternativă. Corpurile lipsite de un fundal prefab pot ocupa, popula şi polua atmosfera galeriei. În timp ce asculţi sunetele oraşului îi poţi pune să danseze în priză, pe clanţă, în gaura cheii sau îi poţi căuta într-un borcan.
Rezultatul: un joc construit pe un proiect deschis ai cărui parametri obiectivi pot încă evolua şi se pot adapta unor contexte în care surpriza capătă expresivitate aproape artistică.” (Justin Baroncea despre instalaţiile “RE MOVING FRAMES” (Dancing Frames)