La Editura Contemporary Literature Press, sub auspiciile Universității din București, în colaborare cu British Council și Institutul Cultural Român, a apărut o antologie din proza lui Mary Shelley, care duce cititorii către începuturile filmelor și cărților de groază. “Frankenstein”, primul ei roman, foarte adesea numit și “Gotic”, a apărut în anul 1818. Un al doilea roman al autoarei, “The Last Man”, a apărut în 1826: acesta descrie planete-soare care năvălesc în sistemul nostru solar, valuri uriașe și alte nenorociri ce se petrec în jurul anului 2100.
Romanele lui Mary Shelley s-au tipărit în milioane de exemplare. “Frankenstein” și “The Last Man” sunt considerate printre primele romane science-fiction. Amândouă sunt cărți vizionare. Din acest al doilea “Reader” pe care îl publicăm — după antologia David Lodge — cititorul își va da cu siguranță seama că spaimele provocate de imaginea sumbră a unui viitor apocaliptic nu sunt monopolul secolului XXI… În acest sens, studiourile de film de la Hollywood au sporit imens popularitatea lui Mary Shelley. Antologia noastră o prezintă pe autoarea lui Frankenstein și din punctul de vedere al criticii literare: Mihai Stroe adaugă textelor alese de el o Introducere despre opera autoarei, precum și o Cronologie a vieții și scrierilor ei.
Mihai Stroe a ales fragmente care provoacă cititorul să se gândească la trecutul și prezentul literaturii. Acest “Reader” se adresează tuturor acelora care învață limba și literatura engleză, în speranța că vor redescoperi o autoare din secolul XIX, care scria romane despre secolul XXII.
“A Mary Shelley Reader”, redactat de Mihai A. Stroe, se lansează oficial la data de miercuri, 1 august 2012, şi poate fi consultată și descărcată la adresa de internet: