Miercuri, 22 august 2012, de la ora 19.00, la Café Cretzulescu din Bucureşti, va avea loc o întâlnire cu scriitorul şi omul de cultură Andrei Pleşu, la „O seară anti aforisme”. Evenimentul face parte din „Joia linguriţelor”, care, de această dată, cade miercuri. Un eveniment Humanitas Kretzulescu.
Andrei Gabriel Pleșu (n. 23 august 1948, București) este un scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei. A fost ministrul Culturii (28 dec. 1989 – 16 oct. 1991) și ministrul Afacerilor externe (29 dec. 1997 – 22 dec. 1999). Cercetător la Institutul de Istoria Artei, participă alături de Gabriel Liiceanu la seminariile private ținute de Constantin Noica la Păltiniș. Încadrabile în prealabil preocupărilor conexe istoriei și teoriei artei, volumele, studiile și cronicile sale din presa timpului își lărgesc treptat tematica înspre domeniul moralei și al antropologiei culturale, recomandându-l imediat, prin percutanța ideilor și luxurianța stilului, drept unul dintre cei mai captivanți eseiști ai vremii. În 1982, în urma scandalului „meditației transcendentale”, „afacere” barocă instrumentalizată de puterea comunistă pentru a compromite intelectualitatea vremii, este „exilat” la Tescani și i se ia dreptul de semnătură. În replică, Andrei Pleșu i-a trimis două scrisori lui Nicolae Ceaușescu, în care îi cerea acestuia să intervină, pentru a nu fi pus la zid pentru participarea la o conferință pe tema “meditației trancendentale”.[1] După prăbușirea regimului comunist, înființează institutul de studii avansate „New Europe College”, revista culturală Dilema (azi, Dilema veche) și acceptă în diverse perioade o serie de funcții publice.
Ca scriitor, înregistrează un important succes de stimă și de public cu volumele Minima moralia (1988), Jurnalul de la Tescani (1993) și Despre îngeri (2003). Contrastul formal între o problematică gravă (cu deosebire morală, teologică și existențială) și abordarea ei relaxată, adesea ludică și de o frapantă veracitate, constituie elementul determinant al stilului său de autor. Ilustrativ în acest sens e propriul său portret: „Citesc cu plăcere, îmi plac ideile și îl caut pe Dumnezeu. Dar îmi plac și cîrnații de Pleșcoi, bufoneriile crude, brînzeturile răscoapte, cheful, hetaira, romanța. Sunt, hélas, lacom, echivoc, ușor de atras spre lejerități de tot soiul… Asta e, vreau-nu-vreau, „rețeta” mea existențială, tensiunea primejdioasă a destinului meu. (…) Cine – atribuindu-mi perfecțiuni geometrice – e dezamăgit să-mi vadă ridurile, și-a creat un interlocutor fals și nu am de gînd să încurajez o asemenea anomalie ”
AR FI FOST INTERESANTA O SEARA ANDREI PLESU;O SEARA CU TITLUL: „INTALNIRE ANTI-BASESCU”, ATUNCI CAND VA AVEA LOC MA VOI DUCE SI EU ,PANA ATUNCI, PLESU, LIICEANU, PATAPIEVICI,MIHAIES, MIHAI NEAMTU, CARTARESCU, NU SUNT OAMENI DE CULTURA CI OAMENI POLITICI, PROPAGANDISTI SLUJIND RAUL..SI ASTA DOAR PENTRU BUNURI MATERIALE, OARE CAT DE RAU POTI SA AJUNGI SA-TI PUI INTELIGENTA IN SLUJBA DIAVOLULUI, NU AM GRESI LA FEL DE MULT DACA AM MAI CREDE IN ASTFEL DE OAMENI, GATA TIMPUL LOR A TRECUT, STIM CINE SUNT, NU NE MAI POT PACALI..