Miercuri, 15 august 2012, în ziua de Sfânta Maria, Primăria Sectorului 3 va reintroduce în circuitul bucureștean celebra clădire monument istoric “Casa Eliad”, situată în B-dul Mircea Vodă, nr. 5. Evenimentul are loc la 150 de ani de când boierul Athanasie Eliad a reconstruit această clădire în forma actuală, după marele incediu din 1847. Astfel, la ora 19.00, Primarul Sectorului 3, Robert Sorin Negoiță, va redeschide porțile acestui superb lăcaș de cultură destinat comunității locale a acestui sector. La eveniment vor participa Maestrul Radu Beligan, grupul vocal Acapella precum și alte personalități marcante ale vieții culturale bucureștene.
“Casa Eliad” este una dintre puţinele case ridicate în acea perioadă care încă mai există în Bucureşti. Ea a găzduit de-a lungul timpului Facultatea de Medicină a Comunității Evreiești, Teatrul Evreiesc de Stat, Casa Raională de Cultură și din 1975 a devenit Casa de Cultură a Sectorului 3.
Potrivit Vioricăi Dragu Dimitriu (vol 1 din “Poveşti ale Domnilor din Bucureşti”, Ed. Vremea), „această clădire a fost ridicată în 1847 (anul marelui incendiu), fiind refăcută între 1862 şi 1863 de noul proprietar, Athanasie Eliad. Athanasie a avut doi fii, pe Tasse si Theodor, acesta din urmă având, la rândul său, un fiu numit tot Athanasie. Fiul acestuia a povestit cum arăta proprietatea bogaţilor Eliad în anii 20-40. Personalul care deservea casa era numeros şi locuia în dependinţele ce se aflau în stânga şi în fundul curţii. Zidul din spatele curţii fusese construit cu parapet ca un zid de cetate. Dar nu cred că e mai vechi de 1847, anul construirii casei. Într-una din dependinţe, o remiză mare, se aflau în jur de 40 de trăsuri, landouri, cupeuri, brecuri şi o rulotă unică în ţară. Ungerea hamurilor de argint sau argintate era o acţiune ce se făcea o dată la 2 ani şi dura o săptămână. Bătrânul Theodor Eliad era boier de modă veche şi deşi apăruseră automobilele, prefera să iasă cu trăsura la care înhăma uneori şi câte 6 cai. Era preşedintele Clubului Hipic Român”. (detalii pe http://art-historia.blogspot.ro/2009/05/casa-eliad.html)
Cartea Vioricai Dragu Dumitriu este o incantare estetica,atat prin limba folosita(rar intalnita in ziua de azi)cat si prin informatia pe care nu o poti gasi in alta parte.Citind-o,am avut senzatia ca asist la povestire,in fata unui semineu,intr-o zi de iarna.