La Editura Trei, în colecţia „Psihologia pentru toţi”, a apărut volumul „Prezenţa invizibilă” de Michael Gurian, traducere de Brânduşa Popa.
Volumul oferă chei de acces la următoarele întrebări: Te simţi inadecvat şi nu reuşeşti să înţelegi de ce? Eşti întotdeauna gata să îţi sacrifici adevăratul fel de a fi pentru un model pe care altcineva –în special soţia sau partenera încearcă să ţi-l impună?
Cartea lui Michael Gurian explorează, cu mare sensibilitate, trăsăturile pozitive şi negative ale legăturii mamă-fiu şi modul în care apare această legătură în relaţiile adulte. Autorul apelează la poveşti şi exemple mitice, care te vor ajuta să înţelegi forţele care modelează personalitatea unui viitor bărbat, în copilărie şi adolescenţă: primul ataşament, triunghiul mamă, abuzul, mesajele despre tată şi bărbaţi, pe care mama le transmite fiului. El oferă, de asemenea, o serie de tehnici şi exerciţii practice pentru dezvoltarea emoţională şi spirituală a bărbaţilor: găsirea unui ritual personal, meditaţia ghidată, întocmirea istoricului familiei şi a istoricului propriu, realizarea unui jurnal personal şi a unei scrisori adresate mamei. Pledând pentru echilibru, cartea se încheie cu câteva teme de studiu oferite mamelor de băieţi şi femeilor implicate în relaţii cu bărbaţii.
„Ca bărbaţi într-o cultură ce se teme şi uită de dezvoltarea spirituală, crescuţi în foarte industrializatul secol XX, învăţaţi că bunurile materiale sunt felul în care dovedim că suntem bărbaţi, am pierdut legătura cu iniţierea tribală în masculinitate şi cu tiparele mitologice ale dezvoltării optime a masculinităţii. Mulţi dintre noi am crescut într-un „subpaternaj” şi un „supramaternaj”. Ne-am închistat într-o atitudine de aşteptare ca mama să ne furnizeze stabilitatea emoţională; cu toate acestea, trebuie să ne separăm de ea şi să descoperim un mod masculin de a simţi. N-ar trebui să mire pe nimeni că cei mai mulţi bărbaţi ajung la vârsta maturităţii având o stare de confuzie, o atitudine defensivă faţă de afectivitatea feminină copleşitoare şi un sentiment de abandon din cauza lipsei intimităţii emoţionale în relaţiile cu alţi bărbaţi.” Michael Gurian
Întrebarea esenţială pe care trebuie să ne-o adresăm cu toţii referitor la poveştile noastre de iubire este: iubesc eu pentru conţinutul relaţiei sau iubesc pentru a-mi hrăni stima de sine? Conţinutul unei relaţii de cuplu profunde include prietenia confortabilă, stimularea intelectuală, hrană emoţională şi sprijin, extaz sexual şi intimitate caldă, procrearea/ creşterea copiilor. Cu toţii căutăm afecţiune pentru a ne hrăni stima de sine, dar întrebarea este: iubesc eu această femeie/parteneră deoarece fără ea nu aş avea niciun sentiment (nicio oglindă) a sinelui meu esenţial sau am un sine esenţial şi o iubesc deoarece ea este misterul de care are nevoie sinele meu esenţial, pe măsură ce continui să mă dezvolt ca fiinţă umană?
Michael Gurian este un pionier al cercetării diferenţelor de gen şi a impactului lor asupra familiilor, şcolilor, afacerilor, corporaţiilor şi politicilor publice. Cofondator al Institutului Gurian, el predă, ţine conferinţe şi conduce ateliere formative în Statele Unite şi în lumea întreagă. Este autorul a peste douăzeci şi cinci de cărţi, dintre care Leadership and the Sexes şi bestsellerul The Wonder of Boys.