Duminică, 22 iulie 2012, ora 19:00, scriitorul Sorin Gherguţ va susţine o lectură de poezie la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia, care va intra în rezonanţă cu muzica funk/ jazz / neo-soul a formaţiei Guilty Lemon. Evenimentul face parte din ediţia a doua a stagiunii “Vară de Poezie și Jazz la Mogoșoaia”, al cărei coordonator muzical este Sebastian Gheorghiu, iar moderator – Dan Mircea Cipariu. Organizatorii evenimentului sunt Centru Cultural Palatele Brâncoveneşti şi Primăria Municipiului Bucureşti / Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Coorganizator: Exces Music. Partener: UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România prin programul ”Oportunități la Tine Acasă”. Partenerii media ai proiectului: Radio România Cultural, România literară şi AgenţiadeCarte.ro.
„Orice” demonstrează că lejeritatea versificației și buna dispoziție nu sunt incompatibile cu depresia. Chiar dacă par și ele scăpate involuntar, ca într-o ciudată afazie, pur efect de alterare din interior a limbajului, îndoielile, frustrările și angoasele își fac loc treptat la suprafața poeziei lui Gherguț. Domină astfel, în contrast direct cu larma lingvistică din volum, imaginile imobilității, de nu a paraliziei totale. „Trăind pierd timp” sau „toate drumurile noastre au la capete dezastre” sunt confesiunile unei ființe a cărei stare naturală e stagnarea. Tocmai pentru că în reificarea prin limbaj chiar moartea e imposibilă, poetul poate să facă, în rarele momente elegiace camuflate și ele în autoironie și în joc rebusistic, un frumos elogiu al trecerii și al îmbătrânirii: „Mă încântă scurgerea unei singure ore, trecerea a încă o zi/ e încă o inexpugnabilă, irevocabilă bucurie, un an dus e aproape o juisare, oboseala, centrimetri pătrați în plus de/ chelie, epiderma eliberată de tinerețe – tot atâta glorie, intimă glorie, triumf e orice prilej de a spune «s-a terminat»,/ s-a terminat, se termină și se va termina – căci ce a fost e/ desăvârșit, e desăvârșit numai ce s-a săvârșit”. (Alex Goldiş)
Sorin Gherguţ (n. 1973, Bucureşti) a debutat editorial în volumul colectiv Tablou de familie (Editura Leka-Brancuş, Bucureşti, 1995), alături de cinci colegi de la cenaclul „Litere” coordonat de scriitorul Mircea Cărtărescu. Debut individual cu volumul Time Out (Editura Timpul, Iasi, 1998). În 2011 revine cu volumul Orice. uverturi și reziduuri (Editura Pandora M – Grupul editorial Trei, București), volum distins cu Premiul pentru Poezie al revistei Observator cultural și nominalizat la Premiul pentru poezie al postului Radio România Cultural (2012). Este prezent, de asemenea, în volumele colectiv Marfă (Editura Salut, Bucureşti, 1996) şi Marfă reîncărcată (Editura Brumar, Timișoara, 2011), precum și, în traducere germană, în antologia ich bin ein ander ist bang, poesie aus Rumanien (Edition die horen, Bremerhaven, 2000). Versurile sale au mai fost traduse în limbile cehă, turcă și italiană.
A participat la mai multe festivaluri internaţionale de poezie: Festivalul European de Poezie, Teatru şi Muzică Reunion Cap a l’Est, Banska Stiavnicka, Slovacia (2003, 2004, 2005), Zilele Internaţionale ale Poeziei, Praga (2007), Festivalul Internaţional de Poezie de la Istanbul (2009).
A tradus în română volume de William Burroughs, Charles Bukowski, Paul Auster. A publicat grupaje de versuri în reviste (Orizont, Echinox, etc.) și articole în reviste (Observator cultural, Dilema veche). Este absolvent al Facultăţii de Litere de la Universitatea Bucureşti, secţia română-franceză, şi al masteratului de lingvistică teoretică de la aceeaşi universitate. A lucrat ca jurnalist. În prezent coordonează biroul de presă al Institutului Cultural Român.