Joi 19 iulie 2012, de la ora 17.00, la Galeria „Arta” (str. Negru Vodă, nr. 111) din Câmpulung Muscel, va avea loc lansarea albumului ”Prin Câmpulung și pe muscelele lui. Fotografii de Nicolae Th. Ștefănescu”, semnat de Adrian Săvoiu, Gheorghe Chița și Ioan Crăciun, precum și a volumului ”Prin Câmpulung și pe muscelele lui”, de Nicolae Th. Ștefănescu, ambele tipărite la editura Ars Docendi. Curator: Ioan Crăciun, directorul editurii Ars Docendi.
”După ce în anii tinereţii a călătorit prin mai toată Europa şi a admirat marile valori ale civilizaţiei occidentale, Nicolae Th Ştefănescu – fiul viceguvernatorului Băncii Naţionale a României – a hotărât ca în amiaza vieţii să se retragă la Câmpulung, unde în perioada interbelică şi câţiva ani după aceea, a locuit într-o casă, moştenită de la tatăl său, pe strada Matei Basarab, nu departe de Cercul Militar.
Spirit cultivat şi rafinat, pasionat fotograf al Câmpulungului şi al împrejurimilor sale (cinci albume cu fotografii, donate în 1946, se păstrează în arhiva Academiei Române), mare iubitor al drumeţiilor în Muscel, probabil puţin blazat după desfătarea pe care i-o oferiseră castelele de pe Valea Loarei, comorile Luvrului ori capodoperele Renaşterii italiene, Nicolae Th. Ştefănescu a hotărât să descopere ceva nou, care poate că scăpase multora. Din pasiunea sa pentru oraşul adoptiv – Câmpulungul – s-a născut una dintre cele mai frumoase cărţi scrise vreodată despre ţinutul Muscelului, sugestiv intitulată „Prin Câmpulung şi pe muscelele lui”.
Publicată în anul 1946 la tipografia „Gh. Gh. Vlădescu” din Câmpulung într-un tiraj restrâns, cartea a ajuns cu timpul o raritate bibliofilă. Apărută în perioada literară tulbure de după război, ecourile ei au fost limitate şi singura semnalare în presa culturală a timpului a reprezentat-o recenzia publicată în 1947 de poetul Mihai Moşandrei în revista „Ramuri”.
Fermecătoarea carte a lui Nicolae Th. Ştefănescu, care ştie să pună în surdină solidele cunoştinţe istorice, arheologice ori etnografice ale autorului, scoate în evidenţă calităţile unui estet şi sinceritatea unui suflet atent la tot ce este autentic, tradiţional, nealterat, dar şi pitoresc, în Câmpulung şi pe muscelele lui”. Adrian Săvoiu