Aerul de vacanţă devine tot mai respirabil, în ciuda ştirilor rele de la televizor. Pentru unii dintre noi, vacanţa ia chipul unor ţări ori a unor oraşe până acum nevăzute, e bun prilej de călătorii imaginare ori reale. Mulţi se întreabă (cel puţin eu) ce cărţi de vacanţă citim. Nu ţin neapărat la o astfel de clasificare, dar am văzut că se poartă, aşa că lansez o temă pentru cititorii AgenţiadeCarte.ro: ce chip ar trebui să ia cărţile de vacanţă? Uşoare, cu ieşire la ficţiune şi imaginar, sau grele, cu substanţă, studii şi construcţie pentru antrenamentul gândirii? Oricum ar fi imaginate aceste cărţi de vacanţă, eu am doar un singur criteriu: să citesc o carte bine scrisă care să mă facă să visez sau să gândesc mai mult!
Nu vă voi prezenta un ghid de vacanţă. Aş vrea doar să ştiu ce mai citeşte lumea. Dacă mai citeşte. Care e vedeta sezonului? Să aruncăm în aer ori să confirmăm prejudecăţi despre cititul în vacanţă. Propunerile editurilor sunt atât de diverse, doar bani să ai să le poţi face faţă. Literatură de divertisment, ghiduri de călătorii, reeditări ale unor cărţi cu care oricând îţi poţi începe sau termina drumul livresc. Citim tot ce n-am avut timp să citim până acum? Ce am auzit de la alţii că merită? Best-seller-uri? Cărţi de citit cu creionul în mână? De dragoste? Ficţiune?
La capătul canapelei, pe măsuţa mea mică de lemn, mă aşteaptă următoarele cărţi să le citesc: „Ierusalim. Biografia unui oraş” de Simon Sebag Montefiore, Editura Trei, „Efectul Facebook” de David Kirkpatrick, Editura Philobia, şi „ Oglinda lumii. O nouă istorie a artei” de Julian Bell, Editura Vellant. Trei cărţi şi tot atâtea călătorii pe care le voi duce până la capătul lecturii!
Dan Mircea CIPARIU