Sâmbătă și duminică, 28 și 29 iulie 2012, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA Sibiu, prin programul ”Animă ASTRA!”, organizează ateliere meșteșugărești, reprezentații de folclor tradițional și ghidaje tematice. Patru meșteri vor face demonstrații practice și ateliere ad-hoc de olărit, țesut, brodat, pictură pe sticlă și lemn și prelucrare a lemnului (instrumente muzicale și obiecte decorative). Doi dansatori și trei instrumentiști vor anima aleile muzeului în patru puncte de maximă atracție, iar ghizii în costum popular vor fi gazde bune pentru vizitatori în două sectoare tematice ale muzeului. Toate atelierele vor avea loc sâmbătă și duminică, între orele 10:00-13:00 și 15:00-18:00.
Atelierul de prelucrare a lemnului (instrumente muzicale și obiecte decorative) se va desfășura sub îndrumarea meșterului popular Petru Mateș (din Dumbrava de Sus, jud. Hunedoara), la Gospodăria de instrumente muzicale din Câmpulung Moldovenesc. Se vor prezenta etapele realizării unui fluier, uneltele și materialele folosite, secretele procesului de fabricație ale unui instrument muzical care să sune bine. Doritorii își vor putea încerca aptitudinile de lucru, sub supravegherea meșterului, acesta din urmă propunând, desigur, și secvențe de muzică românească autentică.
Atelierul de țesut de la Troița din Sibiel (în sectorul de Prelucrare a textilelor), va fi coordonat de meșterul Rodica Ispas din Avrig.
Alte două ateliere vor putea fi descoperite în sectorul Olărit din Muzeul în aer liber. Gospodăria de olar din Horezu va fi gazda meșterului olar Petru Borza din Obârșa, care va modela lutul cu ajutorul roții și a mâinilor sale dibace, va plăsmui oale, străchini, ulcioare, castroane, căni ş.a. și va adresa publicului invitația de a participa activ în această activitate meșteșugărească, iar la Gospodaria-atelier de olari de la Marginea, meșterul Iulia Sava din Sibiu va prezenta metodele de lucru în domeniul picturii pe lemn și pe sticlă.
Se vor realiza ghidajele tematice: Civilizația lemnului, cu plecare de la Gospodăria de instrumente muzicale din Câmpulung Moldovenesc (12.30, 13.30, 14.30, 15.30) și Olăritul – plecare de la Gospodăria din Corund (orele 12.45, 13.45, 14.45, 15.45).
Momentele de muzică și joc popular vor fi prezentate de către membri ai ansamblului Călușarii din Rășinari, susținuți de instrumentiștii Ovidiu Pătrui (acordeon), Daniela Popa (flaut) și Gigel Pascu (saxofon), sâmbătă și duminică, în următoarele puncte: Biserica din Dretea (13,00), Cârciuma din Bătrâni (ora 14,00), Hanul din Tulgheș (ora 15,00) Galeriile de Artă Populară (16,00).
Început în luna iulie, programul Animă ASTRA! implică activ vizitatorii, care au prilejul de a comunica direct cu meșterii și cu artiștii populari și de a-și exersa aptitudinile alături de aceștia, iar ghidajele tematice propuse au în vedere îmbogățirea cunoștințelor despre civilizația tradițională, prin descrierea specificului fiecărui sector sau traseu tematic al Muzeului Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, în scopul promovării și perpetuării tradiției meșteșugurilor reprezentate aici.