În perioada 1-9 iunie 2012, la Berlin, la Akademie der Künste şi Literaturwerkstatt are loc cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie.
Poeţi din toată lumea se reunesc pentru a participa la un eveniment care poate fi considerat între timp un important reper cultural al Berlinului. Temele abordate îmbină tradiţionalul cu experimentalul. Atât workshop- urile oferite artiştilor, cât şi posibilitatea de dialog direct dintre poeţi şi public contribuie la depăşirea graniţelor lingvistice şi culturale prin intermediul poeziei.
Institutul Cultural Român din Berlin asigura prezenţa poetei Svetlana Cârstean la acest festival, în cadrul proiectului „renshi.eu – un dialog liric european” – un poem scris de 28 de artişti din ţările Uniunii Europene şi din Croaţia. Poetul grec Yannis Stiggas a compus poezia iniţială „This is the place gentlemen”, punctul de pornire pentru colaborarea lirică a artiştilor europeni. Poeţii din 5-6 ţări lucrează în grup la aceasta poezie în lanţ, care va fi prezentată în data de 2 iunie, la ora 20, la Akademie der Künste Berlin .
Grupul din care face parte Svetlana Cârstean participă, înainte de prezentarea finală de la Akademie der Künste, la o lectură organizată de EUNIC la Institutul Francez, deoarece această parte a festivalului este, totodată şi un proiect al reţelei EUNIC, participarea invitaţilor fiind susţinută de fiecare dintre institutele sau ambasadele participante la proiect. Din grup fac parte: Jean-Baptiste Cabaud (Franţa), Gabrielė Labanauskaitė (Lituania, Ester Naomi Perquin (Olanda), Harry Salmenniemi (Finlanda) şi Martin Solotruk (Slovacia).
Cu ocazia festivalului are loc şi o întâlnire între organizatorii proiectului „LYRIKLINE “ – cel mai vizitat portal de poezie german –, în care s-a implicat şi ICR Berlin. Pe acest portal sunt traduşi poeţi din toate ţările, în mai multe limbi, printre care germană şi engleză. Scriitoarea Svetlana Cârstean a fost invitată de Literaturwerstatt să participe şi la întâlnirea cu partenerii din proiectul „lyrikline“ în vederea realizării unei selecţii de poeţi români reprezentativi pentru lirica de astăzi, care urmează să fie traduşi şi să apară pe acest portal.
O caracteristică deosebită a Festivalului de Poezie de la Berlin este tematizarea poetică a problemelor politice actuale: criza financiară din Europa, Nilul ca arteră vitală a Africii sau evenimentele sângeroase din Siria. Progamul de anul acesta al festivalului cuprinde şi colocviul dedicat rolului traducerilor în literatură „Living in Translation” sau evenimentul „Trafic de versuri” cu poeţi din Brazilia şi Germania.