ROGVAIV, proiect de ARTĂ ACTIVĂ împotriva oricărei forme de discriminare, a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol în cadrul FEST-FDR 2012, Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festivalul Dramaturgiei Românești. Juriul internațional a fost format din Bonnie Marranca, președintele juriului (SUA), Ingrid de Ketelaere (Belgia) și Andreas Beck (Austria).
Juriul a argumentat acordarea acestui premiu datorită relevanței sociale a temei, interesului față de teatru ca rezultat al unui efort colectiv – o tendință semnificativă în teatrul european actual, relevanței în descoperirea de noi limbaje dramatice și a unei noi abordări în arta actorului, precum și stilul minimal și lejer al spectacolului, în deplin acord cu întregul concept din spatele acestuia.
ROGVAIV – Proiect de Artă Activă împotriva oricărei forme de discriminare. Spectacol-document despre intoleranța exprimată public, deschis, fără niciun fel de control, responsabilitate sau rușine de către lideri de opinie și personalități ale vieții publice din Republica Moldova 2011. Distribuţie: Emilian Crețu, Veaceslav Sambris, Ina Surdu, Doriana Talmazan, Irina Vacarciuc. Producători – Nicoleta Esinencu și Nora Dorogan. Autor proiect – Bogdan Georgescu.
Dacă în 1864, prin codul penal introdus și constituție, relațiile între persoane de același sex nu erau în niciun fel incriminate, în 1995 Moldova elimină din Codul Penal un articol introdus în 1937 după modelul Germaniei Naziste la inițiativa lui Carol al II-lea. Astăzi însă, legea antidiscriminare care ar trebui să aibă ca scop în primul rând protejarea minorităților de orice fel de abuzurile statului în primul rând și apoi ale cetățenilor, este retrasă din Parlamentul Moldovei din cauza sintagmei “orientare sexuală”. Liderii politici ies public cu declarații de tipul: “sunt niște dereglări, natura-i natură, dar asta nu înseamnă că trebuie să le punem în prim plan. Că doar noi nu scoatem de la spitalul de psihiatrie oamenii bolnavi și-i aducem la Ștefan cel Mare, nu? Nu voi vota.” și se folosesc de această situație pentru a-și face campanie electorală, promițând familii “normale”.
Proiectul ROGVAIV face parte din programul REZIDENȚĂ CĂLCĂTORIE al Teatrului Spălătorie. Proiectul este realizat cu sprijinul Fundației ERSTE.
Programul REZIDENȚĂ CĂLCĂTORIE își propune crearea unei platforme de lucru și interacțiune între tineri artiști independenți din republica Moldova și artiști invitați, atât din Moldova cât și din străinătate. Scopul principal al acestui program al Teatrului Spălătorie este schimbul de mijloace de expresie și lucru pentru proiecte performative angajate, responsabile, implicate direct în societatea și contextul în care au loc – un spațiu de intersecție pentru artiști cu perspective și din realități diferite care prin lucru la un proiect comun își dezvoltă fiecare mijloacele de expresie, perspectiva critică, personalitatea artistică.