În curând, la Editura Nemira, va apărea ”Voi aștepta”, antologia prozei scurte a lui Raymond Chandler, părintele literaturii polițiste. Editura Nemira îi dedică o serie de autor celui care a fermecat milioane de cititori și care l-a adus în scenă pe celebrul detectiv Philip Marlowe.
Proiectul cuprinde patru volume de povestiri polițiste. Primul volum, intitulat ”Voi aștepta”, va ajunge în librăriile din țară săptămâna viitoare. În el se regăsesc câteva dintre cele mai cunoscute proze scurte ale autorului american: ”Uşa de bronz”, ”Marlowe învinge mafia”, ”Ucigaşul din ploaie”, ”Voi aştepta”, ”Poveste din Poodle Springs”.
Până în prezent, în seria de autor Raymond Chandler de la Nemira au apărut romanele ”Play-back”; ”Adio, iubito”; ”Sora cea mica”; ”Fereastra de sus”; Somnul de veci”, care s-au bucurat de un enorm succes și în rândul cititorilor din România.
Raymond Thornton Chandler (1888 – 1959) este văzut drept întemeietorul romanului poliţist modern american, protagonistul său Philip Marlowe fiind astăzi considerat sinonim cu termenul „detectiv particular”. Chandler s-a născut în Chicago, Illinois, în 1888. Abandonat de tatăl său, s-a mutat împreună cu mama în Marea Britanie în 1900, fiind întreținuți de un unchi. A studiat la Dulwich College în Londra, în același loc unde învățaseră P.G. Wodehouse și C. S. Forester. A urmat sproadic cursuri la universitate, alegând să-și petreacă timpul între Paris și München. La vârsta de patruzeci și cinci de ani și la îndemnul soției sale, se dedică scrisului, abordând genul pulp. Prima sa povestire, „Blackmailers Don’t Shoot”, va fi publicată în cea mai importantă revistă de gen, Black Mask (unde publicat și Dashiell Hammett), în 1933. Iar primul său roman, ”The Big Sleep” (Somnul de veci), va apărea în 1939, aducându-i un succes ce îl va propulsa ca scenarist la Hollywood. Cartea „Somnul de veci” este ecranizată în 1946, filmul fiind regizat de Howard Hawks și avându-i în rolurile principale pe Humphrey Bogart și Lauren Bacall. Colaborează cu Billy Wilder la scenariul filmului ”Double Indemnity” (1944) și la ”Strangers on a Train” (1951) regizat de Alfred Hitchcock. Deși nu era un autor prolific (între 1933 și 1939 a scris doar nouăsprezece povestiri), Chandler a încercat în permanență să depășească limitele genului pulp. Eforturile sale au fost recunoscute: în 1946 a primit Premiul Edgar pentru scenariu, iar în 1954 același premiu decernat de Mystery Writers of America pentru roman. Se stinge din viață la 26 martie 1959.