Joi, 10 mai 2012, de la ora 13.00, în Sala Viena a Hotelului Timişoara (str. Mărăşeşti nr. 1-3) va avea loc lansarea volumului „Probaţiunea. Teorii, legislaţie şi practică”, coordonator Ioan Durnescu, lucrare publicată în colecţia „Collegium. Asistenţă socială” a Editurii Polirom. Evenimentul va avea loc în cadrul Conferinţei Internaţionale SPECTO 2012, ce se va desfăşura în perioada 10-12 mai la Timişoara. Laudatio: Academician Constantin Bălăceanu-Stolnici. Prezintă: conf. univ. dr. Teodor Mircea Alexiu (Universitatea de Vest Timişoara) şi prof. univ. dr. Laura Mays (Universitatea Tiffin, Ohio). Moderator: lect. univ. dr. Mihaela Tomiţă.
Eveniment ogranizat de Universitatea de Vest Timişoara şi Institutul Român de Educaţie a Adulţilor.
Structurat ca un manual, Probaţiunea oferă o perspectivă comprehensivă asupra domeniului probaţiunii, adoptat recent şi de justiţia românească. Sunt prezentate în detaliu coordonatele activităţii consilierului de probaţiune, instrumentele de lucru ale acestuia, precum şi suportul legislativ oferit de noul Cod penal şi recomandările Uniunii Europene. Pe lîngă aspectele care ţin de teorie şi legislaţie, autorii propun studenţilor de la cursul de licenţă sau masterul de profil şi specialiştilor din domeniu studii de caz, întrebări recapitulative, teme de discuţie pe marginea activităţii consilierului de probaţiune şi o bibliografie suplimentară.
Ioan Durnescu este lector doctor la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti, titularul cursurilor de asistenţă socială în penitenciar, metode şi tehnici de lucru cu infractorii, modele de practică în probaţiune etc. A absolvit Facultatea de Filozofie, specializarea Asistenţă Socială, la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi (1997), Facultatea de Drept la Universitatea din Craiova (2005) şi Masteratul de Politici Sociale la Universitatea din Bucureşti (1999), iar în 2006 şi-a susţinut lucrarea de doctorat în sociologie cu tema „Fenomenul recidivei în domeniul infracţionalităţii patrimoniale” la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi. A lucrat în cadrul Direcţiei Generale a Penitenciarelor şi în Ministerul Justiţiei, Direcţia de Probaţiune. Este autor şi coautor a numeroase articole şi volume colective din domeniul probaţiunii şi asistenţei sociale în penitenciar. De acelaşi autor, la Editura Polirom a apărut lucrarea Asistenţa socială în penitenciar (2009). Este de asemenea editorul European Journal of Probation (www.ejprob.eu) şi membru în consiliile editoriale ale mai multor reviste de specialitate.