spot_img

Pianistul Eduard Stan și dirijorul german Gerd Müller-Lorenz, în concert la Sala Radio

Vineri, 4 mai 2012, de la ora 19.00, la Sala Radio va avea loc un concert al Orchestrei Naționale Radio, care îl va avea ca solist pe Eduard Stan, pianistul despre care s-a spus că îmbină spiritul riguros german cu sensibilitatea românească. La pupitrul Orchestrei Naţionale Radio se va afla dirijorul german Gerd Müller-Lorenz, dirijor principal al Orchestrei de Cameră din Hanovra. Programul va cuprinde ”Concertul nr. 1 în re minor pentru pian şi orchestră, op. 15” de J. Brahms și ”Simfonia nr. 3 în la minor, op. 56 – Scoţiana” de F. Mendelssohn.

Născut în 1967 la Braşov, pianistul Eduard Stan s-a stabilit în Germania la vârsta de 11 ani. Caracterizat de ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung drept „pianist în posesia unui eminent sens al nuanţelor”, concertează în majoritatea ţărilor europeene şi în S.U.A. În trecutul apropiat a cântat în săli prestigioase cum ar fi: Carnegie Hall New York, Salle Cortot Paris, Filarmonica şi Konzerthaus din Berlin, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus din Viena, Kennedy Center Washington DC, Auditorio Nacional Madrid, Rudolfinum Praga, Konserthuset din Stockholm, Palais des Beaux Arts şi Flagey din Bruxelles, Queen’s Hall Copenhaga, Filarmonica din Luxemburg, National Concert Hall Dublin, Musikhalle Hamburg, Gasteig München şi Ateneul din Bucureşti. Debutul său la celebra Wigmore Hall din Londra a fost descris ca eveniment de “artă pianistică de cea mai înaltă măiestrie” (Classical Source, Anglia). Eduard Stan a concertat la diferite festivaluri internaţionale, de exemplu la Festivalul Massenet, Lille Pianos şi “Piano à Riom” din Franţa, Festivalul George Enescu din România, Festivalul “Mijlocul Europei” din Cehia, Festivalul “Braunschweig Classix” din Germania, Festivalul de muzică de cameră din Galway / Irlanda, Festivalul din Bourlinster / Luxemburg şi Festivalul Muzicii Româneşti de la Iaşi. A colaborat cu diferite orchestre din Germania, România, Austria şi Italia, sub bagheta unor dirijori precum Lutz Köhler, Shinya Ozaki, Theo Wolters, Thomas Dorsch, Ovidiu Bălan, printre alţii. În 2010 a debutat cu mare succes la Filarmonica Enescu din Bucureşti cu concertul de Grieg, sub bagheta maestrului Christian Badea.
Eduard Stan este un apreciat partener de muzică de cameră, renumita revistă de specialitate The Strad descriind-ul ca „un talent fin al retragerii cu un simţ înnăscut pentru echilibrul sonorităţii”. De peste zece ani concertează cu regularitate în duo împreună cu violonistul Remus Azoiţei din Londra, cu care a înregistrat în premieră mondială integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de George Enescu. Eduard Stan a înregistrat CD-uri solo pentru casa de discuri germană Hänssler Classic cu muzică de Bach, Schubert, Chopin, Liszt, Fauré, Debussy şi Ravel. Cea mai recentă realizare discografică este un CD Chopin, lansat la casa de discuri Thorofon în 2010, cu ocazia celor 200 de ani de la naşterea geniului polonez, “un disc înregistrat vădit într-o stare de graţie şi amintind de marii maeştri”, precum precizează ziarul Suplimentul de Cultură, în care Eduard Stan este comparat cu un “predecesor de talia lui Wilhelm Kempff”. Eduard Stan a fost fondatorul şi directorul artistic al Festivalului Enescu de la Heidelberg / Mannheim din 2005. A fost distins în ţară cu Premiul Prometheus pentru meritele sale în legătură cu promovarea culturii româneşti în Occident. Proiectele sale din anul 2011 au cuprins recitaluri solo la Londra, Lisabona, Porto, Varşovia (seria Chopin din parcul Łazienki), Cracovia (Festivalul internaţional de pian) şi, printre altele, un un turneu cu 4 recitaluri şi masterclass în Israel (Ierusalim, Haifa, Rishon LeZion). În duo, a putut fi ascultat la Berlin, Veneţia (Teatro La Fenice) şi Roma (Accademia Santa Cecilia), printre altele. În primăvara anului 2011 a înregistrat un CD împreună cu baritonul german Peter Schöne.

Dirijor principal al Orchestrei de Cameră din Hanovra, Gerd Müller-Lorenz a colaborat cu Orchestra Radio din Bavaria, Orchestrele Simfonice din Aachen, Nürnberg, Sanremo, Orchestra Filarmonică Baltică din Gdańsk, Orchestra Filarmonică din Saratov, Tübingen Sinfonietta şi Filarmonica din New York. Format la Academia de Muzică şi Teatru din Hanovra, dirijorul a studiat alături de Heinz Henning, Karl Engel, Lutz Köhler, Hans-Herbert Jöris, Helmut Lachmann. După terminarea studiilor s-a afirmat ca dirijor, acompaniator şi corepetitor, ocupând funcţia de profesor la Academia de Muzică şi Teatru din Hanovra. Pasionat de cultura slavă, Gerd Müller-Lorenz a fost dirijor invitat al Conservatoarelor din Gdańsk, Wrocław – Polonia şi Saratov în Rusia. Repertoriul său vizează o variată paletă stilistică ce porneşte de la muzica veche la cea contemporană, iar de-a lungul timpului a avut prilejul de a colabora cu Pierre Boulez, Hans-Werner Henze, Mstislav Rostropovici, Claudio Abbado, Kurt Masur şi Vladimir Ashkenazy.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508