spot_img

OPERA SCRISĂ.RO – Societate de Gestiune a Drepturilor de Autor

Miercuri, 9 mai 2012, a fost inaugurat site-ul Asociaţiei OPERA SCRISĂ. RO– Societate de Gestiune a Drepturilor de Autor. Noua pagină poate fi accesată la: www.operascrisa.ro. OPERA SCRISĂ.RO prezintă informaţii de interes pentru autorii români, subiecte de interes din domeniul dreptului de autor, al legislaţiilor naţionale şi internaţionale, reportaje şi evenimente din domeniul culturii scrise, problematici legate de TVA, e-book, situaţia globală a industriei de carte. OPERA SCRISĂ.RO acoperă, pentru autorii care nu sunt familiarizaţi cu noţiuni din domeniul legislaţiei dreptului de autor, o gamă largă de subiecte de actualitate, punând accent pe informarea scriitorilor în legătură cu drepturile lor patrimoniale de autor. Totodată, va prezenta, prin interviuri, cronici şi anunţuri la zi, autorii înscrişi în OPERA SCRISĂ.RO – Societate de Gestiune a Drepturilor de Autor. Deviza OPERA SCRISĂ.RO este: Ai Carte, Ai Parte! Din echipa executivă a OPERA SCRISĂ.RO (Preşedinte Dan Mircea Cipariu), fac parte: Cristina Poterășoiu (administrator general), Andra Rotaru (coordonator comunicare şi relaţii publice), Mihai Zgondoiu (art director) şi Adriana Cocic-Lucaciu (web master).


Prezentăm în cele ce urmează Argumentul OPERA SCRISĂ.RO:


OPERA SCRISĂ.RO-SOCIETATE DE GESTIUNE A DREPTURILOR DE AUTOR este constituită și îşi desfăşoară activitatea potrivit art.123, art.124 şi următoarele din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi a drepturile conexe cu modificările şi completările ulterioare şi O.G. nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, cu acordul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor consemnat în Monitorul Oficial nr. 0225 din 04 Aprilie 2012.

De ce OPERA SCRISĂ.RO?

Cei mai mulţi dintre autorii români nu ştiu că în numele lor se colectează, anual, milioane de euro reprezentând diferite despăgubiri pentru folosirea drepturilor lor de autor.
Scriitorii de poezie, de romane, de opere ştiinţifice, mai cuprinzător spus – autorii de opere scrise, cu ISBN (pentru cărţi) sau ISSN (pentru reviste de specialitate), trebuie să primească bani din mai multe surse:

  • copia privată (banii colectaţi anual din taxa aplicată importatorilor de copiatoare, scanere sau alte instrumente prin care se poate copia o carte sau o revistă de specialitate; e o despăgubire oferită autorilor, prin organismele de gestiune a drepturilor de autor, și editorilor, prin asociaţiile de editori, pentru că la copierea unei cărți sau a unei publicaţii de specialitate nu se cumpără cartea ori revista şi, astfel, nu se plătește autorului şi editorului!);
  • copia de împrumut (pentru cărţile şi revistele de specialitate împrumutate ori citite în bibliotecile din ţară);
  • pentru dreptul de retransmitere prin cablu;
  • pentru retransmiterea operei în emisiunile Societăţii Române de Radiodifuziune şi ale Societăţii Române de Televiziune;
  • pentru retransmiterea prin Internet (furnizorii de internet).

Mandatele pe care autorii le acordă societăţilor de gestiune a drepturilor de autor nu interferează cu relaţia directă şi contractuală dintre un editor şi autor. Aceste mandate de gestiune oferă numai banii pe care autorul trebuie să îi primească de la organismele de gestiune colectivă, pe lângă banii prevăzuţi în contractul dintre un autor şi un editor!

Traducătorii pot fi, de asemenea, membri ai societăților de gestiune a drepturilor de autor, traducerea fiind act de creație pentru care s-a încheiat un contract de drepturi de autor.

OPERA SCRISĂ. RO s-a născut din nevoia de a propune şi realiza un model transparent şi eficient de organizaţie pentru ca autorii de opere scrise să beneficieze de banii ce li se cuvin prin Legea dreptului de autor. Presa română şi anchetele Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) au arătat că banii autorilor nu au mers, în ultimii ani!, la autori, în procentul de 85% prevăzut de lege, ci la cei care colectau şi administrau banii autorilor (pentru administrarea sumelor colectate de societățile de gestiune a dreptului de autor, legea prevede reținerea unui procent 15% din ceea ce se va colecta).

OPERA SCRISĂ. RO garantează pentru o cultură organizaţională modernă prin care autorii să fie protejaţi, despăgubiţi şi promovaţi pentru operele lor scrise.

OPERA SCRISĂ. RO face un pas către autori prin promovarea publică a tuturor drepturilor de care aceştia trebuie să se bucure. Autorii trebuie să fie informaţi prin campanii mediatice de impact. Pentru noi e important ca autorul să fie informat la zi despre drepturile sale legale.Un autor informat îşi va apăra mult mai pragmatic opera şi va avea, astfel, mai mult de câştigat.

Fiecare autor va putea să îşi promoveze cărţile pe pagina web OPERA SCRISĂ. RO, cu note bio-bibliografice, proiecte în curs de apariţie, extrase din opere. Astfel, va creşte eficacitatea difuzării şi promovării publice a operelor scrise, având în vedere multitudinea lucrărilor căutate de utilizatorii de Internet (prin consultarea repertoriului și obținerea dreptului de utilizare).

Completarea Mandatului de Gestiune se va face în format electronic: Pentru cei care sunt obişnuiţi cu internetul şi calculatorul, Mandatul de Gestiune va fi completat în format word şi trimis tot în acest format la adresa mandate@operascrisa.ro, cu menţiunea ca pagina unde autorul semnează, să fie scanată şi trimisă în format .jpg sau PDF, la aceeaşi adresă.

Exemplu de pagină scanată cu semnătură, primită pe e-mail:

Dacă, în mod excepţional,  sunt autori care nu pot completa și/sau trimite electronic mandatul: îl vor completa în format clasic (de mână) şi îl vor înmâna unuia dintre reprezentanţii zonali ai OPERA SCRISA. Toţi autorii înscrişi în OPERA SCRISA se vor regăsi pe site-ul OPERA SCRISA. RO, la rubricile Registrul de opere şi Repertoriul de opere.

Un exemplar al Mandatului de Gestiune completat şi semnat va fi trimis Asociației OPERA SCRISĂ. RO fie prin poştă, fie dat coordonatorilor zonali ai OPERA SCRISĂ. RO.

Din echipa executivăOPERA SCRISĂ. RO fac parte:
Cristina Poterășoiu (administrator general), Andra Rotaru (coordonator comunicare şi relaţii publice), Mihai Zgondoiu (art director), Adriana Cocic-Lucaciu (web master), Cristina Colda-Zeca (desk info).

Coordonatori zonali OPERA SCRISĂ. RO (la 14 aprilie 2012):
Bucureşti – Ion Cristescu
Timişoara – Robert Şerban
Arad, Oradea, Deva – Ioan Matiuţ
Galaţi, Brăila – Florina Zaharia
Constanţa – Amelia Stănescu
Harghita, Covasna – Sántha Attila
Neamț – Carmen Şerban-Năclad
Argeș – Nicoleta Popa
Cluj – Emil Neșiu
Buzău – Constantin Marafet
Târgu Jiu – Viorel Gârbaciu


Președinte,

Dan Mircea Cipariu

Administrator general,

Cristina Poterășoiu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508