De Noaptea Muzeelor, Bucureștiul a prins viață mai ceva ca de Revelion. Străzile aflate pe ruta dintre obiectivele vizitabile au fost luate cu asalt de lume de tot felul: domni și doamne respectabile, tineri curioși, gură cască, looseri, pițipoance însoțite de cefe groase, popor, într-o vânzoleală continuă, de la un muzeu la altul și, mai ales, la cozi interminabile care s-au format la câteva dintre cele mai importante muzee. Cu bune și cu rele, Noaptea Muzeelor s-a încheiat undeva spre dimineață, puțin după ora 4.00. A rămas, însă, întrebarea: de ce sute de oamenii au preferat să alerge de la un muzeu la altul și să stea la cozi într-o singură noapte? Să fie doar gratuitatea accesului sau consumul de cultură se află tot mai jos pe lista de priorități a românului contemporan, astfel încât bifarea concentrată a vizitării tuturor acestor obiective se pliază mai bine pe ritmul din ce în ce mai haotic și deculturalizat în care oamenii își duc viața?
Primul gust amar al nopții a fost lăsat de faptul că managerii unora dintre instituțiile participante au organizat ”seara muzeelor”, închizându-și porțile la miezul nopții. Nervoși din cale afară că, după câteva ore de stat la coadă, nu au reușit să vadă nimic, câțiva dintre ”consumatorii de cultură” și, probabil, și alte lucruri, s-au luat la bătaie, literalmente, în fața Muzeului Antipa. Întâi între ei, începând, ulterior, să își verse nervii și pe jandarmi.
Alt obiectiv, altă dezamăgire: Observatorul Astronomic, ”dotat” cu câteva planșe cu informații despre corpuri astrale și cu multe uși încuiate și tencuială căzută. După cel puțin o jumătate de oră de așteptat, oamenii și, mai ales, copiii au ieșit dezamăgiți că nu au văzut mai nimic. Nici vremea nu a fost una favorabilă, ce-i drept, pe cer putându-se vedea cel mult niște nori de ploaie, dar nici angajații Observatorului Astronomic nu au venit în ajutorul vizitatorilor, anunțându-i ce le pot pune la dispoziție. Toți au părăsit incinta cu gândul că o astfel de clădire ar trebui renovată și conservată, înainte să cadă cu tot cu faimosul telescop astronomic ce nu a fost de văzut.
Noaptea Muzeelor – o noapte a contrastelor: de la un tur cu ghidaj impecabil la Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”, la o doamnă custode supărată că un vizitator a cerut detalii despre un exponat, la Muzeul Național de Artă. Concertele de muzică de la Muzeul Național ”George Enescu” și de la Muzeul Național al Literaturii au fost, însă, pe măsura așteptărilor publicului.
Și alte obiective și-au așteptat, nu degeaba, vizitatorii. Faptul că aceștia au venit în număr atât de mare, măcar o dată pe an, înseamnă, totuși, mai mult decât nimic. Dacă aceștia vor reveni sau nu depinde și de modul în care au fost primiți în această Noapte a Muzeelor în care vizitele s-au realizat cu viteză, din dorința de a bifa cât mai multe.
Dorina Cioplea