spot_img

Începe Salonul Internațional de Carte Bookfest 2012

Asociația Editorilor din România anunță deschiderea celei de a VII-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest, ediție la care Franța este țara invitat de onoare. Pe parcursul celor 5 zile (30 mai – 3 iunie 2012), Bookfest 2012 își va aștepta vizitatorii cu un program ce cuprinde 300 de evenimente, oferindu-le în fiecare zi celor prezenți ocazia de a-și petrece timpul în compania cărților bune și de a se întâlni cu personalități marcante ale lumii literare românești și franceze, cu filmul de artă și muzica de calitate.

Bookfest 2012 va reuni peste 150 de expozanți în spațiul pavilioanelor C1, C2, C3, C4 și C5 ale Complexului Expozițional Romexpo. Cele mai mari edituri vor fi prezente cu o agendă plină de lansări, prezentări ale noutăților editoriale așteptate de cititori, sesiuni de autografe și întâlniri cu autori îndrăgiți, precum și cu o ofertă bogată de promoții și reduceri de preț pentru publicul Bookfest. Standul țării invitate va fi amenajat în pavilionul C3, aici urmând să aibă loc evenimentele anunțate de Ambasada Republicii Franceze în România şi Institutul Francez

Asociația Editorilor din România, organizatorul Bookfest, va aduce pe 31 mai 2012 în centrul atenției statutul editorului de carte în România și în Europa, printr-o dezbatere profesională la care vor participa reprezentanți ai unor edituri din România, Polonia și Franța. Tot pe 31 mai 2012, scena rezervată evenimentelor din pavilionul internațional va fi spațiul de desfășurare a dezbaterii “Influența franceză în arhitectura și peisajul Bucureștilor”, la care vor fi prezenți specialiști români și francezi, observatori ai tendințelor și influențelor manifestate în spațiul arhitecturii urbane. Evenimentul se înscrie în seria momentelor ce marchează la Bookfest 2012 conexiunile culturale româno-franceze. În aceeași serie, pe 3 iunie va fi organizată dezbaterea “Creatori români în spațiul cultural francez”, care îl va avea ca moderator pe Sorin Alexandrescu.

Copiii vor fi așteptați cu un program special adaptat pentru ei, pregătit sub conceptul cunoscut deja de la edițiile anterioare Bookfest – Clubul Șoriceilor de Bibliotecă. Ca în fiecare an, clubul celor mici va organiza în toate cele 5 zile ale salonului ateliere şi concursuri de lectură, jocuri, concursuri, teatru de păpuşi, precum şi alte moment create pentru copiii care iubesc cărțile. Clubul Șoriceilor de Bibliotecă își va derula programul zilnic în incinta pavilionului internațional C3.

Muzica va avea și ea rezervat un spațiu de întâlnire cu publicul Bookfest. În fiecare zi, pe scenele amenajate pentru evenimente vor concerta solilști și trupe apreciate de iubitorii muzicii de calitate. Pentru vizitatorii Bookfest, vor cânta printre alții trupele Partizan, Sarmalele Reci, Avant’n’Gard și Răzvan Suma.

Filme din programul Festivalului Filmului European prezentate la Bookfest

Ca noutate pentru 2012, Bookfest le lansează vizitatorilor invitația de a se întâlni în fiecare din cele 5 zile cu filmul de artă. Publicul Bookfest va putea viziona gratuit, pelicule cinematografice prezentate anul acesta la Festivalul Filmului European. Programul de cinema Bookfest cuprinde de asemenea mai multe producții bazate pe operele unor mari autori francezi, acestea fiind prezentate sub ineditul concept Cinema după carte. Unul dintre filmele anunțate va fi cel realizat după volumul “Particulele elementare” al lui Michel Houellebecq. Conexiunea carte – film va fi și tema unui eveniment organizat de revista Observator Cultural în seria dezbaterilor Formula 3.

Agenda de evenimente a țării invitat de onoare din acest an, Franța, va expune diversitatea ofertei editoriale franceze, dimensiunile culturii francofone și conexiunile culturale româno-franceze. Activitățile din programul Franței vor fi organizate în pavilionul internațional C3. Acolo vor avea loc întâlnirile așteptate ale publicului cu marile personalități culturale franceze care și-au anunțat prezența la Bookfest – scriitorul Michel Houellebecq, producătorul și realizatorul de emisiuni culturale Bernard Pivot, academicianul Dominique, autorii Sylvie Germain, Nedim Gürsel, Yasmina Khadra, Yann Apperry, Jean Mattern și Nina Yargekov. Vor fi de asemenea organizate discuții profesionale între editorii francezi și români, lecturi și ateliere de cartografie.

1 ha de cultură la liber și spații personalizate cu nume de scriitori

Pentru a marca prezența culturală româno-franceză în spațiul expozanților Bookfest, toate culoarele de trecere dintre standuri vor fi proiectate sub formă de străzi ce vor purta numele unor autori români și francezi. Standurile expozanților Bookfest și spațiile de evenimente se vor desfășura pe o suprafață ce însumează 10.000 mp. Vizitatorii vor avea intrarea liberă la toate evenimentele Bookfest în toate cele 5 zile ale salonului de carte. Accesul se va face după următorul program: pe 30 și 31 mai, între 10:00 și 20:00, pe 1 și 2 iunie – 10:00 -22:00, iar pe 3 iunie – 10:00 – 20:00.

Salonul Internațional de Carte Bookfest 2012 este organizat în colaborare cu Ambasada Republicii Franceze în România și Institutul Francez, co-finanțat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional și susținut de Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Salonul Internațional de Carte Bookfest (www.bookfest.ro) este o manifestare de tradiție organizată în fiecare an de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, cea mai importantă confederație patronală din mediul editorial românesc. Bookfest s-a impus în spațiul cultural ca un eveniment care promovează lectura și accesul consumatorilor de carte la produsele editoriale de calitate.

Asociația Editorilor din România a fost înființată în 1991 cu misiunea de a reprezenta interesele editorilor și de a promova valorile culturii universale. AER își propune să promoveze lectura produselor editoriale de calitate şi scrisul, să uşureze accesul cititorilor la carte din punct de vedere material şi informaţional, contribuind astfel la o liberă circulaţie a ideilor, precum şi la integrarea culturii şi limbii române în circuitul mondial de valori.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508