spot_img

Criza, spiritul naţional şi campania pro-lectură la Thessaloniki Book Fair

În perioada 24-27 mai 2012, la Salonic (Grecia) a avut loc cea de a IX-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte /Thessaloniki Book Fair, organizat de Centrul Naţional al Cărţii (EKEBI)/ Ministerul Elen al Culturii şi Turismului, Helexpo şi Federaţia Panelenică a Editorilor şi Distribuitorilor de carte. În acest an, Serbia a fost ţara invitată de onoare a Târgului. România a fost prezentă cu un stand naţional, organizat de Radio România / Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Standul României a fost reprezentat de Ana Andreescu, Ioan Matei, din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, şi Vladimir Epstein, director executiv al Gaudeamus-Carte de învăţătură.

Târgul Internaţional de Carte de la Salonic a stat sub deviza „Pot schimba cărţile lumea? Ele ne pot schimba pe noi, iar noi putem schimba lumea!” Ediţia din acest an a târgului de carte, în pofida crizei economice, a adunat 200 de edituri, mai multe decât în anul precedent, 190 de autori greci şi 36 de scriitori din străinătate, iar evenimentele au fost în număr de 200.

Pe parcursul celor 4 zile a existat un puternic spirit naţional, expoziţia „Thessaloniki Century”, care a marcat eliberarea de sub dominaţie otomană şi constituirea Greciei moderne fiind evenimentul care a deschis, în mod oficial, ediţia din acest an a târgului. Marcând Războaiele balcanice din 1912 şi până în momentul prezent, aceste expoziţii au fost grupate tematic: „Salonic 1912-2012: evenimente cheie aşa cum au fost ele raportate în presă”, „Memento al vieţii comunităţii evreieşti, 1897-1917”, „Expoziţie de documente din timpul Războaielor balcanice”. Totodată, au fost organizate evenimente şi spectacole incluse în ciclul „Memorie şi Istorie” şi discuţii focusate pe gândirea critică, în cadrul cărora experţi, jurnalişti şi profesori au discutat despre importanţa unei priviri critice asupra societăţii, afacerilor, politicii şi industriei editoriale în zilele noastre.

Serbia, ţară invitată de onoare

Au fost celebraţi atât scriitorii clasici, cât şi scriitorii contemporani, salonul expoziţional al Serbiei fiind extrem de vast şi separat de restul standurilor expoziţionale. Dintre personalităţile omagiate: Ivo Andric, deţinător al Premiului Nobel, regizorul, muzicianul şi scriitorul Emir Kusturica, dramaturgii Dušan Kovačević şi Vladislav Bajac, scriitorii Milorad Pavic, Svetislav Basara, Aleksandar Gatalica,Goran Milasinovic, Vida Ognjenović, Dragan Velikić, Jasmina Petrovic, Tania Kragujevic, Zoran Pešić Sigma, Borivoje Adasevic, Jelena Lengold, Biljana Srbljanović, Moma Radić şi Ljiljana Habjanovic Djurovic.

Emir Kusturica şi-a lansat pe 24 mai 2012 volumul „And Where Am I in this Story?”, lansare în cadrul căreia autorul a purtat un dialog cu scriitorii greci Nicos Panayotopoulos şi Soti Triantafyllou. Evenimentul a putut fi urmărit de publicul sârb şi grec, traducerile nefiind şi în limba engleză.

Anul Nikiforos Vrettakos

Ministerul Culturii şi Turismului Elen a declarat anul 2012 drept anul Nikiforos Vrettakos, marcând astfel centenarul marelui poet grec.  La standul dedicat acestuia au fost organizate întâlniri, dicuţii şi proiecţii, precum şi o expoziţie cu volume şi manuscrise rare.

Scriitori români invitaţi la Târgul de Carte de la Salonic

Viorel Marineasa, prozator timişorean, eseist, publicist şi editor, Dan Coman, poet şi romancier şi Lia Brad-Chisacof, traducător şi cercetător ştiinţific la Institutul de Studii Sud-Est Europene, au fost invitaţii români ai acestei ediţii a Târgului Internaţional de Carte de la Salonic.
Scriitorii invitaţi au fost protagoniştii unui eveniment special organizat la standul României, la care au participat profesori şi studenţi interesaţi de limba şi cultura română, dar şi jurnalişti şi reprezentanţi ai oganizatorilor Thessaloniki Book Fair.

Pentru prima dată în decursul celor nouă ediţii, a fost organizat Festivalul de Poezie Balcanică, unde au fost prezenţi poeţi din Grecia, Albania, Turcia, Croaţia, Muntenegru, Macedonia, Serbia, România şi Bulgaria.

În cadrul acestui Festival, fiecare dintre poeţi a prezentat un scurt eseu despre poezia ţării de origine şi a susţinut o lectură de poezie. Scriitorul Dan Coman a reprezentat România şi a familiarizat publicul cu situaţia poeziei din ţara noastră. Aceste prezentări au fost urmate de discuţii între public şi poeţii greci Stavros Zafeiriou, Yiannis Zervas, Giorgos C. Theoharis, Theoni Kotinou, Eftychia-Alexandra Loukidou, Athina Papadaki, Vassilis Papas şi Anteia Fratzi. Evenimentul de vineri, 25 mai 2012, a fost organizat de Societatea Scriitorilor, cu suportul Municipalităţii Salonic şi a Centrului Naţional al Cărţii din Grecia.


Sâmbătă, 26 mai 2012, reputata elenistă Lia Brad-Chisacof şi-a prezentat volumul „Rigas Feraios: Unpublished Documents”. La eveniment au fost prezente personalităţi ale vieţii culturale din Grecia: Evangelos Hekimoglou şi Anna Stavroakopoulou. Evenimentul a fost organizat de Gutenberg Editions şi University Editions of Cyprus.

Publicarea unui manuscris de secol XVIII, semnat de Rigas Feraios (Velestinlis Rigas, 1757-1798), exponent strălucit al iluminismului grec a fost unul dintre evenimentele de impact ale Târgului de Carte. Textul reprezintă o comedie, „Vârtejul nebuniei”, care a fost publicată acum pentru prima oară în volum sub îngrijirea cercetătoarei Lia Brad-Chisacof, cea care stabileşte şi paternitatea textului. Volumul a fost publicat la Editura Gutenberg din Grecia, bucurându-se de o bună mediatizare şi de un interes real din partea cercetătorilor din domeniu, dar şi a publicului larg.

În cadrul Târgului de Carte de la Salonic, Rigas Feraios -scriitor, cărturar și revoluționar grec, figură eminentă a iluminismului grec și precursor al războiului grec de independență – a avut, de asemenea, un stand expoziţional dedicat.


*

Târgul Internaţional GAUDEAMUS a organizat de 5 ani standul naţional al României la Salonic, în virtutea parteneriatului special de schimb reciproc de standuri gratuite încheiat cu organizatorii Thessaloniki Book Fair. În 2013, ediţia a X-a a Târgului de Carte va avea loc, cel mai probabil, tot în luna mai.

O delegaţie a Federației Editorilor și Distribuitorilor de Carte din România (FEDCR) a fost prezentă la Thessaloniki Book Fair, în cadrul proiectului DECULT. Delegaţia FEDCR a purtat mai multe discuţii cu organizaţii de editori din Balcani pentru schimburi reciproce de bune practice în domeniul editorial. De asemenea, echipa DECULT a avut mai multe întâlniri de  lucru pentru demararea unei campanii prolectură naţională în toamna acestui an.

Andra ROTARU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508