spot_img

A doua ediție a Festivalului Filmului Evreiesc Bucureşti a ajuns la final

Joi, 3 mai, de la ora 20.15, la Cinema Studio, are loc Gala de închidere a celei de-a doua ediţii a Festivalului Filmului Evreiesc Bucureşti. Seara va începe cu festivitatea de decernare a premiului competiţiei de film documentar – premiu oferit de Institutul Cultural Român – şi va continua cu proiecţia producţiei israeliene ”Notă de subsol” (Footnote, r: Joseph Cedar), nominalizată anul acesta la Oscar, la categoria „Cel mai bun film străin”, şi câştigătoare a  premiului pentru „Cel mai bun scenariu” la Cannes, anul trecut.

”Notă de subsol” (Israel, 2011) este povestea unei acerbe rivalităţi dintre un tată şi fiul său, ambii profesori de Talmud care şi-au dedicat viaţa profesiei. Tatăl pare un purist încăpăţânat care nu vrea să aibă de-a face cu sistemul, în timp ce fiul său, Uriel, tânjeşte după recunoaştere şi onoruri. Într-o bună zi, însă, rolurile se inversează, atunci când tatăl află că va primi cel mai important premiu la care poate aspira, iar în sufletul fiului se dă o luptă între invidie şi mândrie. Va fi el capabil să compromită gloria tatălui?

„Povestea e bazată oarecum pe ceva ce aproape că mi s-a întâmplat şi mi-a plăcut să-mi închipui cum ar fi fost dacă chiar mi s-ar fi întâmplat. Filmul finit a devenit mult mai complex decât ideea de pornire. În timpul scrierii scenariului, centrul de greutate a trecut de pe poveste pe examinarea celor două personaje. Am ales acest titlu pentru că, la un moment dat, un specialist în Talmud, binecunoscut pentru acurateţea scrisului său, mi-a explicat ce semnificaţie are pentru el o notă de subsol: «este o informaţie, uneori o anecdotă, nu neapărat verificabilă, câteodată chiar gogonată sau prostească, adesea puţin relevantă pentru textul de bază, dar, în acelaşi timp, prea savuroasă ca să o ignori cu totul…»  Cam asta simt eu despre acest film. E o notă de subsol”, spune regizorul şi scenaristul filmului, Joseph Cedar.

Născut la New York în 1968, Joseph Cedar a emigrat în Israel, la vârsta de şase ani, împreună cu familia. A urmat studii de filosofie şi de istoria teatrului la Hebrew University din Ierusalim, apoi studii de cinema la New York University Film School. Încă de la debutul său cu lungmetrajul ”Time of Favor”, Academia israeliană de film îl recompensează cu cinci premii importante (film, scenariu, imagine, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă). În continuare, toate filmele sale vor figura în palmaresul acestor premii anuale (echivalentul israelian al Oscarului) şi, în acelaşi timp, vor fi succese de box-office. ”Beaufort” şi ”Notă de subsol” se numără printre cele cinci filme nominalizate la Oscar, categoria Cel mai bun film străin, în 2008 şi, respectiv, 2012.

În cadrul Galei de închidere de joi, 3 mai, de la ora 20.15, la Cinema Studio va avea loc şi festivitatea de decernare a Premiului competiţiei de film documentar din cadrul Festivalului Filmului Evreiesc Bucureşti, oferit de Institutul Cultural Român. Anul acesta, în competiţie au participat zece pelicule din Israel, România, Polonia, SUA şi Germania. Juriul competiţiei a fost format din: Oded Guy – directorul Jewish Film Festival, Ashkelon, Israel; Laurenţiu Damian – regizor, scenarist, profesor universitar la UNATC şi Magda Mihăilescu – critic de film.

Aflat la a doua ediţie, Festivalul Filmului Evreiesc Bucureşti (Bucharest Jewish Film Festival – BJFF) a prezentat publicului o bogată selecţie de peste 50 de filme, majoritatea în premieră în România, proiectate în perioada 27 aprilie – 3 mai, la Cinema Studio şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Festivalul se înscrie într-o reţea ce include peste 130 de evenimente organizate în întreaga lume sub brand-ul Jewish Film Festival si se adresează cinefililor pasionaţi de excelenţă şi inedit în arta cinematografică, publicului de orice vârstă, doritor să se informeze despre bogata moştenire culturală evreiască la nivel mondial, cu accent pe Estul Europei şi România.

Programul ediţiei de anul acesta a festivalului, disponibil online la www.bjff.ro, include lungmetraje, scurtmetraje, documentare, opere de ficţiune şi filme de animaţie, de la cele mai noi producţii, majoritatea în premieră în România, până la pelicule de cinematecă, precum şi expoziţii de artă, workshop-uri şi dezbateri cu tematică iudaică.

Festivalul Filmului Evreiesc Bucureşti este organizat de Fundaţia Culturală Art Promo şi NOI Media Print S.A., sub patronajul de onoare al: Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ambasadei Statului Israel la Bucureşti, Ambasadei Statelor Unite, Ambasadei Germaniei, Consiliului General al Municipiului Bucureşti – Comisia Învăţământ, Cultură, Culte şi Sport. Evenimentul are loc cu sprijinul: Primăriei Municipiului Bucureşti, ARCUB, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Institutului Cultural Român, Polish Film Institute şi Centrului Naţional al Cinematografiei. Parteneri: Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Comunitatea Evreilor din Bucureşti, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Institutul Goethe, Institutul Cultural Polonez, Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso” din Bucureşti, Uniunea Cineaştilor din România, UNATC, Castel Film, Fundaţia Mereu Aproape, Restitutio Benjamin Fondane.

Eveniment susţinut de TVRinfo. Parteneri media: Cinemagia, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Internaţional, Şapte Seri, Radio Shalom România, Zile şi nopţi, VIP, Ring, Port.ro, Feeder, 121.ro, Metropotam, CineFan.ro, FilmReporter.ro, Cinemarx, Modernism.ro, Videofil, Filme-Cărţi.ro, Zoom, Art Act Magazine, BeWhere, Radio Deea, Tele7ABC, Realitatea Evreiasca, VIVA, Unica.ro, Avantaje, Orasul Meu, CalendarEvenimente.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508