Sâmbătă, 2 iunie 2012, ora 16.30, la standul Editurii Curtea Veche Publishing din cadrul Bookfest 2012, va avea loc lansarea volumului „În apărarea piețelor” de Lucian Croitoru. În cadrul lansării vor lua cuvântul, alături de autor, Adrian Vasilescu (consilierul guvernatorului BNR), Virgil Stoenescu (membru în Consiliul de Administraţie BNR și prof. univ. dr. la Academia de Studii Economice), Stelian Tănase (analist politic) și Grigore Arsene (Manager General Curtea Veche Publishing).
„În apărarea pieţelor” este o pledoarie a autorului pentru întoarcerea la esenţa capitalismului, prin care Lucian Croitoru oferă soluţii reale de redresare a economiei pe baze liberale autentice. Cartea cuprinde articole şi interviuri pe această temă apărute în presă în perioada 2007-2012.
„Cei mai mulţi cred că actuala criză economică este produsul capitalismului bazat pe pieţe libere. Faptul că aceasta se întâmplă la foarte scurt timp de la căderea socialismului pare să fie o dovadă pentru mulţi români. Doar puţini mai cred şi chiar şi mai puţini înţeleg că, dimpotrivă, criza mondială a apărut de la lipsa capitalismului chiar în ţările care l-au consacrat. În lume, în general, soluţia la problemele economice şi sociale este re-facerea capitalismului. În România, provocarea profundă este chiar instaurarea capitalismului şi transformarea lui în noua normalitate.
Capitalismul înseamnă o succesiune de alegeri libere responsabile pe care le fac entităţile private dat fiind un set de reguli bune. Alegerile libere responsabile şi regulile bune conlucrează pentru a face din capitalism cel mai productiv mod de organizare economică cunoscut. Germania capitalistă a întrecut Germania socialistă, Coreea de Sud a întrecut Coreea de Nord, iar Finlanda a întrecut Estonia, pe vremea când aceasta din urmă era parte a Uniunii Sovietice.
În România, clicile – acea simbioză apărută după revoluţie între creatorii de reguli şi noile elite de afaceri – au capturat economia încă din decembrie 1989. Criza actuală din România este, în primul rând, expresia eşecului guvernelor de a instaura capitalismul. Economia de piaţă se bazează pe principiul că oamenii sunt liberi să exploateze oportunităţi şi să evalueze riscuri în limite stabilite prin legi. Cei care reuşesc sunt liberi să ia profiturile, iar cei care au pierderi trebuie să plătească.
Când asculţi discursurile anticapitaliste din România sau de oriunde, îţi dai seama că virulenţa apare mai ales în legătură cu favorurile pe care politicienii la putere le acordă unor afaceri private sau proprietarilor lor în schimbul voturilor. Furia populară este implicit generată de clicile economice, dar se îndreaptă explicit împotriva capitalismului. Virulenţa anticapitalistă apare mai ales la cei care confundă capitalismul cu corupţia.”, a scris autorul.
LUCIAN CROITORU s-a născut în 1957, la Otopeni. A absolvit în 1982 cursurile Facultăţii de Planificare şi Cibernetică Economică din cadrul ASE, iar în 1995 a devenit doctor în economie. A urmat o serie de cursuri în străinătate, la: Economics Institute at Boulder — Colorado (1993), Centre for Central Banking Studies din Londra (1999) şi Joint Vienna Institute — FMI (2001). În 1994 a urmat un stagiu de cercetare oferit de The British Academy la London School of Economics and Political Science — Centre for Economic Performance. Începând din 1998, a activat ca profesor asociat de macroeconomie internaţională, în cadrul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din ASE. De-a lungul anilor, a fost cercetător, partener în diverse programe şi consultant pentru numeroase instituţii româneşti (Institutul de Economia Industriei, Bucharest Investment Group, Institutul European din România) şi internaţionale (ACE Phare, USAID, IRIS). În perioada 2003–2007, a lucrat la FMI (Washington), în calitate de consilier principal al directorului executiv pentru Armenia, Bosnia, Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Georgia, Israel, Olanda, Macedonia, Moldova, România şi Ucraina. Lucian Croitoru a lucrat între 1991 şi 1995 ca expert în Departamentul pentru Reformă Economică al Guvernului României. În 1998 a fost consilier principal al ministrului de finanţe. În 2000 a fost consilier personal al prim-ministrului Mugur Isărescu. În perioada 1998–2003 a fost consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR, funcţie pe care a reluat-o în 2007, după întoarcerea de la Washington. A scris (atât în română, cât şi în engleză) numeroase articole pentru presa tipărită şi online, este periodic invitat la emisiunile economice televizate, susţine discursuri la conferinţele naţionale şi internaţionale şi a publicat mai multe cărţi pe teme economice. În 1995, a fost distins cu Premiul Petre S. Aurelian al Academiei Române pentru cea mai bună carte de economie. Este Mare Ofiţer al Ordinului Steaua României, al cărui membru este încă din anul 2000.