Miercuri, 23 mai 2012, de la ora 19.00, în Spațiul Platforma (Calea Moșilor 62-28, București, în cadrul MNAC Anexa, etajul 1), va avea loc vernisajul ”Pădurea de sunet” (rizom audioluminescent Gheorghe, partitură grafică Maria Balabas, curator Viviana Iacob) și un performance dslx , varianta performativă a lui Gheorghe, sound și noise artist, împreună cu Daiana Ivașcu (14 ani, din comuna Fundu Moldovei, jud. Suceava), printre ultimii interpreți tradiționali de drâmbă din România.
„Oameni care au murit, instrumentele lor praf și pulbere acum, cântecele lor aproape una cu uitarea. Ascult înregistrată o doină la frunză și efemerul acestei fâșii de realitate transmisibilă la 70 de ani după înregistrare mă atinge ca un fior electric. Nimic care să se degradeze mai repede, să se anihileze, nimic mai trecător ca un cântec și o frunză.
Pădurea de sunete este un spaţiu în care aceste cântece se reintegrează într-o experienţă performativă, deopotrivă personală şi de comunitate. (…) În Pădurea de sunete, importantă este percepţia globală a spaţiului, a adâncimii de sunet, a umanului sonor creat, imperceptibil în viaţa lo-fi cotidiană. Nu observi doar, ci produci la rândul tău particule de peisaj sonor; creezi propria ta partitură. Întregul proces te-ndeamnă să te întrebi din ce în ce mai subtil: „Ce aud?” ” (Maria Balabas)
Sunete folclorice vechi înregistrate de Constantin Brăiloiu în primele sale campanii etnografice, preluate din arhiva Muzeului de Etnografie din Geneva. Adică: solz de pește, frunză de liliac, cimpoi, bucium, flageolet și bocete.
Este prima instalație de sunet din România, prin care Gheorghe (gH) și Viviana Iacob creează în mod performativ un ambient holofonic. Într-o pădure de zumzet te iau prin surprindere în timp ce străbați sala dintr-o parte într-alta sunete nevăzute.
O altă noutate pentru România este faptul că o expoziție de artă contemporană beneficiază de un sistem de sunet dezvoltat și patentat de dr. Joseph Pompei la MIT Media Lab. Particularitatea sa constă în faptul că folosește ultrasunetul ca proiector acustic, transmițându-se astfel sunetul în mod unidirecțional, la fel ca o rază de lumină: sunetul este proiectat într-un singur punct, în afara acestuia e surplus de zgomot.
Cu ocazia evenimentului Noaptea Alba a Galeriilor, 25 mai 2012, va fi proiectat filmul „Sunete Mute” (video loop) montaj al artistului Ștefan Bandalac din arhiva de filme pusă la dispoziție de Societatea de Cultură Dimitrie Gusti.