Institutul Cultural Român din New York continuă şi anul acesta colaborarea cu cel mai important festival literar din metropola americană, PEN World Voices, sprijinind prezenţa la eveniment (aflat la a opta ediţie) a scriitoarei Gabriela Adameşteanu. De asemenea, ICRNY salută participarea la PEN a laureatei Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Müller, în cinstea căreia organizează, împreună cu Institutul Goethe şi Consulatul Germaniei, o recepţie în data de 3 mai 2012. PEN World Voices are loc între 30 aprilie şi 6 mai 2012, în diferite locaţii din New York.
După ce în anul 2011 a susţinut prezenţa în New York a scriitorilor Mircea Cărtărescu, Iulian Ciocan, Ioana Nicolaie şi a editorului Lidia Bodea, Institutul Cultural Român din New York se alătură din nou Festivalului Internaţional de Literatură PEN World Voices (30 aprilie – 6 mai), prin susţinerea participării scriitoarei şi jurnalistei Gabrielei Adameşteanu în ediţia de anul acesta. PEN World Voices este cel mai important festival internaţional de literatură organizat la New York. În fiecare an, timp de o săptămână, evenimentul aduce împreună peste 100 de scriitori din întreaga lume alături de omologii lor americani pentru a celebra cuvântul scris. Prezidat de Salman Rushdie, festivalul i-a avut ca invitaţi de-a lungul celor şase ediţii pe Nadine Gordimer, Toni Morrison, Orhan Pamuk, Umberto Eco, Ian McEwan, Mario Vargas Llosa, printre alţii.
Gabriela Adameşteanu va participa pentru prima dată în festival, alături de importanţi scriitori contemporani, printre care se numără, anul acesta, laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Müller, dar şi Martin Amis, Margaret Atwood, Paul Auster, Graydon Carter, Michael Cunningham, Jennifer Egan, E.L. Doctorow, Aleksandar Hemon, Rula Jebreal, Etgar Keret, Tony Kushner, Luc Sante, Marjane Satrapi, Ludmila Ulitskaya sau Colson Whitehead.
În data de 3 mai, autoarea din România este invitată să participe la masa rotundă Resonances: Contemporary Writers on the Classics (Rezonanţe: Scriitorii contemporani despre clasici) de la Baruch Performing Arts Center unde va discuta despre influenţa autorilor clasici în operele autorilor contemporani. Alături de Gabriela Adameşteanu, vor discuta despre influenţele clasice din scrisul lor Giannina Braschi, Ib Michael şi Laurie Sheck. Evenimentul va fi moderat de John Brenkma.
Ziua următoare, în 4 mai, scriitoarea se va număra printre protagoniştii unuia dintre cele mai aşteptate evenimente din festival, A Literary Safari (Un safari literar), de la Westbeth Gallery, alături de autori precum Debby Dahl Edwardson, Stéphane Hessel, Wojciech Jagielski, Etgar Keret, Elias Khoury sau Karl O. Knausgaard. Evenimentul propune o explorare a celei mai extinse şi vechi comunităţi artistice din New York, aflată în inima boemului West Village, dar şi o întâlnire inedită cu scriitori invitaţi în festival. O fostă clădire industrială, Westbeth Center for the Arts este astăzi un spaţiu care găzduieşte 383 de ateliere de lucru şi apartamente de locuit. Publicul este invitat să descopere, cu harta în mână, acest spaţiu prin intermediul autorilor participanţi, care vor susţine lecturi şi conversaţii în intimele apartamente şi ateliere ale artiştilor rezidenţi din Wesbeth. “Atelierul Gabriela Adameşteanu” va fi dedicat romanului Dimineaţă pierdută (Wasted Morning), recent publicat de prestigioasa editură Northern University Press, în traducerea lui Patrick Camiller.
În ziua de 5 mai are loc evenimentul Life in the Panopticon: Thoughts on Freedom in an Era of Pervasive Surveillance (Viaţa în Panopticon: Gânduri despre libertate în era supravegherii omniprezente) La discuţie, alături de Gabriela Adameşteanu, vor participa scriitori precum Catherine Crump, Ken Macleold sau Julian Sanches.
Imediat după terminarea festivalului PEN World Voices, Gabriela Adameşteanu se va deplasa, în data de 7 mai, la Georgetown University în Washington DC, unde va purta o discuţie publică cu profesorul Dennis Deletant despre capodopera sa, romanul Dimineaţă pierdută. Evenimentul este prezentat de ICRNY în colaborare cu Centrul de Studii Euroasiatice, Ruse şi Est Europene de la Georgetown University şi Ambasada României.
ICR New York salută prezenţa în PEN World Voices a laureatei Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Müller, prima apariţie publică majoră în New York a scriitoarei, după mai bine de un deceniu. Scriitoarea de origină română va citi în data de 3 mai, la Deutsches Haus de la New York University, discursul său adresat academiei suedeze, în anul 2001, în care discută despre conceptul de “tăcere” ca mod de viaţă arhiprezent în copilăria şi viaţa sa de sub comunism, faţă de care scrisul a devenit o modalitate de eliberare. Ziua următoare, pe 4 mai, Herta Müller va fi intervievată de binecunoscuta scriitoare Claire Messud la 92nd Street Y, acest eveniment fiind prezentat de Institutul Goethe şi Unterberg Poetry Center. În cadrul aceluiaşi eveniment, se va lectura din volumul Hertei Müller The Hunger Angel (Îngerul Foamei), recent publicat în Statele Unite de editura Metropolitan Books.
Cu ocazia prezenţei Hertei Müller în New York, ICRNY organizează împreună cu Institutul Goethe şi Consulatul Germaniei o recepţie în cinstea scriitoarei, în seara de 3 mai, la sediul Institutului Goethe din New York.